Orijinalini görmek için tıklayınız : Radyolar da havuza giriyor


Nightbird
18.08.2007, 08:23
http://medya.zaman.com.tr/2007/08/18/radyo.jpg

Radyolar da havuza giriyor


Türkiye Futbol Federasyonu, Turkcell Süper Lig maçlarının radyolardan naklen yayınlanmasını ihaleye çıkarıyor. Daha önce televizyonlar için havuz sistemi kuran federasyon, böylece radyo yayınlarındaki kargaşaya son vermek istiyor.


Türkiye'de 1990'ların ortasından itibaren futbol maçları şifreli yayınlarla izleyiciye ulaşıyor. Müsabakaların televizyonlarda yayınlanmaya başlamadığı dönemlerde sporseverler futbol heyecanını radyo aracılığıyla yaşıyordu. Naklen yayınlarla birlikte radyo da eski cazibesini yitirdi. Fakat şifreli kanalları evine alamayan veya televizyon izlemeye fırsatı olmayan futbol tutkunları hâlâ karşılaşmaları arabada, işte veya evde radyodan dinlemeyi sürdürüyor. Aslında radyodaki heyecan da her zaman üst düzeyde oluyor. Takım, orta sahayı geçtiğinde şekilleniyor ataklar. Cezaalanına girmek penaltıyla eşdeğer sayılıyor. Zaten bu coşkuyu yaşayamayanlar hiç açmıyor radyoyu.

Orta yuvarlağın rakip kale alanına bakan bölümü... Köşe gönderine paralel atılan toplar... Deniz tarafındaki kaleler... Şimdi dakika ve skor alıyoruz... Bir başka oluyor radyoda anlatılan maçlar. Günümüzde çok sayıda radyo, maçları canlı veriyor. Üstelik bu radyolardan büyük bir kısmı Süper Lig'i Digitürk'ten, Avrupa maçlarını da diğer kanallardan izleyerek ve ücret ödemeden dinleyiciye ulaştırıyor. Yani maçlara hiç gitmeden tribün ve gol efektleriyle stüdyoları bir nevi stadyuma çeviriyorlar.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), takımlardan gelen talepler doğrultusunda ve yasal çerçevede yayın yapan radyo kanallarının görüşünü alarak radyodan anlatılan maçlara çekidüzen verme yoluna gidiyor. Bu doğrultuda ihale açan Federasyon'dan yapılan açıklamada, "Yayın haklarının devri 2007-08 sezonu başından geçerli olmak üzere merkezî pazarlama yöntemiyle gerçekleştirilecektir." ifadeleri kullanılıyor. Geçmişte de televizyon kanallarında olduğu gibi radyolar arasında da yayın ihalesi yapılması düşünülüyordu. Ne var ki Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Federasyon'un tam bir koordinasyon kuramaması, kulüplerin kafasına göre radyolarla sözleşme imzalaması işleri zorlaştırıyordu. Şimdilerde ise Federasyon, radyolar için ihale yapılması halinde kulüplerin herhangi bir hak talep edemeyecekleri yönünde karar aldı. RTÜK de korsan yayınlara karşı sıkı denetimler getirecek. Kural tanımayan radyoların, çok ağır cezalarla karşı karşıya kalacağı ve bu cezaların yayın lisans iptaline kadar gidebileceği belirtiliyor.

Yapılacak ihalenin ilk şartı ise maçlara talip olan radyoların ulusal çapta yayın ağı bulunması. Sadece bir radyo ihaleyi kazanabileceği gibi yayın haklarını alan bir şirket de istediği radyo kanalına maçları pazarlayabilecek. Havuz sistemi, 18 takımı, yani haftada 9 maçı kapsayacak. Bu anlaşmadan yayın haklarından yüzde 10'luk pay alma hakkı olan Federasyon kadar sürekli gelirlerindeki yetersizliklerden yakınan kulüplerin de kârlı çıkması bekleniyor.

kaynak:zaman

sandal5877
18.08.2007, 09:04
ne diyelimki bunuda şifrelesinler bari futboluda zengine özgü bir spor dalı yapacaklarya yazık yazık..

GeceGündüz
18.08.2007, 09:04
zaten televizyondan izleyemiyoruz, radyoyuda havuza katarlarsa futbola hasret kalacağız heralde...

Abdullah DuMaN
18.08.2007, 09:54
PARDON AMA HAVUZ NE OLUYPOR YAWWWWWW...........

ceza_tolga_rep
18.08.2007, 09:59
digitürk,d samrt şimdide özlel radyo böle yapa yapa futbol kültürüde ortadan kalkacak.az kaldı.....

altuntas58
18.08.2007, 10:52
Kulüpler acısından iyi bir olay biz dinleyicilerede + bir
küflet getireceğini hiç sanmıyorum radyoyada şifre koyacak
halleri yokya adamlar dijitürkü izleyerek bize stadyumdayız
süsü vererek oturdukları yerden mac yayını veriyorlardı şimdi
bu korsan yayına federerasyon el koyarak ihale yoluna
baş vurdu kulüplerimize artı bir gelir gelmesi anlamına geliyor benim
kanaatımca radyo dinleyicisine burda hiç bir kısıtlama geleceğini
sanmıyorum rahat olalım

Nightbird
18.08.2007, 11:09
Kulüpler acısından iyi bir olay biz dinleyicilerede + bir
küflet getireceğini hiç sanmıyorum radyoyada şifre koyacak
halleri yokya adamlar dijitürkü izleyerek bize stadyumdayız
süsü vererek oturdukları yerden mac yayını veriyorlardı şimdi
bu korsan yayına federerasyon el koyarak ihale yoluna
baş vurdu kulüplerimize artı bir gelir gelmesi anlamına geliyor benim
kanaatımca radyo dinleyicisine burda hiç bir kısıtlama geleceğini
sanmıyorum rahat olalım

İnşallah öyle olur. Tabiki böyle bir gelir klüplere iyi olur. Ama burası Türkiye belli olmaz bunlar radyoyuda şifrelemeye kalkarlar... :D :D :D

Nightbird
11.09.2007, 10:22
Radyo Yayın İhalesi

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Turkcell Süper Lig maçlarının radyo naklen yayın hakkını Çukurova Grubu'na bağlı Alem Radyo ve Televizyon Yayın A.Ş'nin kazandığını açıkladı.

Kapalı zarf usulü yapılan ihaleye Saran Group'un sahibi olduğu Tatlıses Radyo Televizyon ve Medya Hizmetleri A.Ş., Doğuş Grubu'nun sahibi olduğu NTV Radyo ve Televizyon Yayıncılığı A.Ş., Doğan Grubu'nun sahibi olduğu Radyo Kulübü Uluslararası Programlar A.Ş. ve Çukurova Grubu'nun sahibi olduğu Alem Radyo ve Televizyon Yayın A.Ş. katıldı.

Tatlıses Radyo Televizyon ve Medya Hizmetleri A.Ş. 2.057.500 $, NTV Radyo ve Televizyon Yayıncılığı A.Ş. 3.255.000 $, Radyo Kulübü Uluslararası Programlar A.Ş. 800.000 $, Alem Radyo ve Televizyon Yayın A.Ş. 3.500.000 $'lık teklifte bulundu.

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun değerlendirmesi sonucunda, Turkcell Süper Lig maçlarının radyo naklen yayın hakkına ait ihaleyi, 3.500.000 $ ile en yüksek miktarı veren Çukurova Grubu'na ait Alem Radyo ve Televizyon Yayın A.Ş kazanmış oldu.

samet yıldız
11.09.2007, 10:25
PARDON AMA HAVUZ NE OLUYPOR YAWWWWWW...........

vallaha yaw biri açıklasın nasıl oluyor bu havuz sistemi:rolleyes:

yigidomustafa58
11.09.2007, 10:38
vallaha yaw biri açıklasın nasıl oluyor bu havuz sistemi:rolleyes:


arkadaşım benim bildiğim kadarıyla TFF alınan pay maçlar başına


gerçekten bu haber çok kötü oldu ve kesinlikle yanlış bir seçim...