Orijinalini görmek için tıklayınız : GÜZEL TÜRKÇEMİZİ KORUYALIM...


yigido_sampiyon
30.05.2008, 11:40
arkadaşlar son yıllarda güzel TÜRKÇEMİZ çok büyük bir yozlaşma içine girdi.

fakat bizde isteyerek yada istemeyerek güzel dilimizi yozlaştırıyoruz.Forumlarda arkadaşlarımız yazılarında dilimizde olmayan harfler,kelimeler ve daha kötüsü Türkçe ingilizce karışımı kelimeler kullanıyor.

Akılıma gelen örnekler;

SİVAS ı SİWAS
yok u yoq şeklinde yazıyoruz...

(bunlar sadece aklıma gelenler!!!)

LÜTFEN TÜRKÇEMİZİ KULLANMA KONUSUNDA BİRAZ DAHA DUYARLI OLALIM...

GLoBe-Y-Gençlik
30.05.2008, 11:43
EVET OLALIM LUTFEN

(SİWAS)

KATILIYOM aRKadaSım

yigido_sampiyon
01.06.2008, 08:50
2 gün önce bu konuyu açtım ama pek ilgilenen olmadı...

ülkemizin en büyük sorunu haline gelen dil olayı, bakıyorum kimseyi ilgilendirmiyor.

ama çarşı grubunun kapanması sanki çok önemli bir konuymuş gibi onu tartışıyoruz.

cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbuldan sonra en güzel Türkçeyi kullanan şehir Sivasmış.ama şimdi Sivasın adı Siwas oldu.

HaYLaZ
01.06.2008, 09:14
Sen Türksün..!!
Dilinde Türkçe..!!
Sakın Olada..
Başka Dillere Yönelme..
Yozlaştırma Dilini..
Sahip Çık Vatanın gibi
Üstad Derki..
Dilini kaybeden bir millet, herşeyini kaybetmiş demektir.
Bu Laftan Sonra Duyarsız Kalma..
Dilinede Sahip Cıkmayı Unutma..!!!


EmRe AYaN..!! SaYGıLaRıMLa..!!!!

EyüphanAydın
01.06.2008, 09:24
YILLARA GÖRE TÜRKÇE | | DİLİMİZİ YOZLAŞTIRMAYALIM

Yıl: 1965

"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım ve mütehassis oldum... Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendimi toparlar gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı... Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975

"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım ve hislendim.. Ne yapacağıma karar veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985

"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım ve duygulandım.. . Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995

"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım ve duydulanımlandı m... Fenâ hâlde kal geldi yâni.. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim... Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006

"Abi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yani ve duygudurumum kabardı... Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fena göçeriz dedim, enjoy durumları yani... Ama concon muyum ki ben, baktım ki o da bana ke***.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin... 'Hav ar yu yavrum?'"

Yıl: 2016

"Ven ay vaz si hör, ben çok yani öyle işte birden ve çok imoşınıllaştım... Off, ay dont nov abi yaa... Ama o da bana öyle baktı, if so aşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"

Yıl: 2026

"Onu görselimde duyumsayınca imgelemim almadı ve duyalamam tutarıklandı, ben çok yani öyle işte birden ve çok kabarık oldum... Off, ekinsel körlük zihinsel anlığımı kapımsadı... Ama o da bana öyle baktı, bu XY bana kesin sevili... 'Herkese mrb..'"

DENİZEVİ
01.06.2008, 12:55
Kahramanoğlu Mehmet Beyi Arıyorum !..
Göreniniz,bileniniz,duyanınız var mı ?
Kahramanoğlu Mehmet Bey...

http://www.larende.com/yeni2/images/karaman/Kultur/mehmetbey2.jpg

http://img180.imageshack.us/img180/4287/fermanikiferfam2wz9lv3.jpghttp ://img254.imageshack.us/img254/1125/dilfermandilfermanqu3iy8.jpght tp://www.cakirbagkoyu.com/mehmet1.jpg

"BUGÜNDEN SONRA DİVANDA, DERGAHTA,
BARGAHTA, MECLİSTE VE MEYDANDA TÜRKÇEDEN
BAŞKA DİL KULLANILMAYACAKTIR."
13 Mayıs 1277

Karamanoğullarının üçüncü ve en büyük hükümdarıdır. Doğum tarihinin kesin olmamakla birlikte 1246 olduğu sanılmaktadır. Ölüm tarihi ise 1283'tür.
Mehmet Bey Karamanoğulları'nın başına geçtiğinde, Anadolu'da Moğol hakimiyeti bulunmaktaydı. Karaman Bey'in ölümünden sonra, Anadolu Selçuklu Sultanı IV.Rüknettin Kılıçarslan, Karaman ülkesinin idaresini, vezirlerinden Hutenoğlu Bedrettin ibrahim'e vermiş; eski ülüş sistemini tanımadığını ilan etmişti. Daha çocuk yaşta olan Mehmet Bey ve kardeşleri de yakalanıp hapsedilmişti.

IV.Rukneddin Kılıçarslanın ölümü üzerine, yerine III.Gıyaseddin Keyhüsrev geçti. Mehmet Bey ve kardeşleri serbest bırakıldı.

Karamanoğlu Mehmet Bey, başa geçer geçmez, Selçuklulara cephe aldı. Üzerine gönderilen Moğol-Selçuk ordusunu, Göksu vadisinde mağlup etti. Güneye yönelip, Sahiller Emini Hoca Yunus ordusunu da yenerek egemenliğini sağlamlaştırdı. Daha sonra, Eşrefoğlu ve enteşe Türkmenlerini de yanına alarak Konya önlerine geldi. Konya'yı zaptederek Gıyaseddin Siyavuş'u Selçuklu tahtına geçirdi.

O sırada Selçuklular, edebi dil olarak Farsça'yı, devlet işlerinde ise Arapça'yı kullanıyorlardı. Halk ise bu iki dilin dışında, kendi öz dili olan Türkçe'yi kullanmayı sürdürüyordu.

Mehmet Bey, millet olarak yaşamanın ilk şartı olarak, dil birliğinin sağlanması gerektiğine inanıyordu. Kendi dilini ve kültürünü hor gören, başka kültürlerin egemenliğine girmeyi yücelik sanan, bu yoz anlayışa tepki gösteriyordu. Konya'nın alınmasından sonra, 1277 tarihli ünlü fermanını yayınladı. Türkçeden başka bir dil konuşulmasını yasakladı. O'nun bu fermanı Anadolu'da uzun yıllar yankılanmış ve günümüze kadar gelmiştir.

Konya'yı yeniden ele geçiren Moğollar, Karamanoğulları üzerine yürüdüler. Küçük bir orduyla Moğollara karşı yiğitçe savaşan Mehmet Bey, kardeşleri Tanu ve Zekeriya ile birlikte şehit düştü.

Mehmet Bey askeri ve idari yönden bilgili ve yetenekli bir devlet adamı idi. Hayatı boyunca bilim ve sanat adamlarını etrafında toplamış, onlara büyük değer vermiştir.

KARAMANOĞLU MEHMET BEY ve FERMANI

Karamanoğlu Mehmet Bey'in, 13 Mayıs 1277'de, Türkçe'yi korumak amacıyla yayınladığı ünlü fermanını, herhangi bir ferman diye nitelendirmek, yanlış olsa gerektir.

O dönemdeki Anadolu'nun durumunu kavramadan, fermanı değerlendirmek de, yine gerçeklere tam anlamıyla ulaşmamızı engeller.

XII.y.y. ve sonraları, Anadolu Selçukluları'nın hüküm sürdüğü; Anadolu Selçukluları Türk olmalarına rağmen, devletin her alanında İran hakimiyetinin apaçık görüldüğü ve Türklüğün değerlerinin, devlet eliyle unutturulmaya yüztuttuğu yıllardır.

İşte bu dönemde Karamanlılar, Anadolu'da, dil alanında değil; Türk değerlerinin yaşatılması için, her alanda, büyük mücadeleler vermişlerdir.

1238'de Selçuklular'ın İranlaşması karşısında, Karaman'lıların atası Nure Sofi'nin de katıldığı; Türklüğün savunması denilebilecek, Kırşehir'in Maliya Ovası'nda gerçekleşen savaş; Karamanoğulları'nın Anadolu'da verdikleri mücadelelerin, koltuk kavgası değil; Türk değerlerinin korunması olduğunun en açık delili sayılabilir.

Karamanoğlu Mehmet Bey de, atası Nure Sofi gibi, Anadolu'da, Türklüğün, Türk değerlerinin mücadelesini vermiştir. 1277'de yayınladığı fermanın özünde, bir milletin birlik beraberliğinin ilk adımının, dil birliği olduğu gerçeği vurgulanmaktadır.

Orta Asya'dan Anadolu'ya göçen, burada devlet ve beylikler kuran Türk boylarının, başka millellerin değerlerini kabullenip, kendi öz yapılarını terk etmeye yöneldikleri ve bu yönelişi adeta marifet saydıkları bir dönemde, sadece Karamanoğulları'nın, Türk değerlerine bağlı kalma savaşı vermeleri ve Karamanoğlu Mehmet Bey'in bu gerçeği, tarih sayfalarına, fermanıyla kazıması, Anadolu Türk tarihinin en önemli adımlarındandır.

ARIYORUM !..

Karamanoğlu Mehmet Beyi arıyorum.
Göreniniz, bileniniz, duyanınız var mı?
Bir ferman yayımlamıştı;

Bu günden sonra divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste, meydanda
Türkçeden başka dil konuşulmaya diye,
Hatırlayanınız var mı?

Dolanın yurdun dört bir yanını,
Çarşıyı, pazarı köyü, şehri
Fermana uyanınız var mı?

Nutkum tutuldu, şaşırdım merak ettim,
Dolandığınız yerlerdeki Türkçe olmayan isimlere,
Gördüklerine, duyduklarına üzüleniniz var mı?

Tanıtımın demo, sunucunun spiker,
Gösteri adamının showman, radyo sunucusunun discjokey,
Hanımağanın first lady olduğuna şaşıranınız var mı?

Dükkânın store, bakkalın market, torbasının poşet,
Mağazanın süper, hiper, gros market,
Ucuzluğun damping olduğuna kananınız var mı?

İlân tahtasının billboard, sayı tabelâsının skorboard,
Bilgi alışının birifing, bildirgenin deklârasyon,
Merakın uğraşın hobby olduğuna güleniniz var mı?

Bırakın eli, özün bile seyrek uğradığı,
Beldelerin girişinde wellcome,
Çıkışında, good-bye okuyanınız var mı?

Korumanın, muhafızın body-guard,
Sanat ve meslek pirlerinin, duayen,
İtibarın, saygınlığın prestij olduğunu bileniniz var mı?

Seki'nin, alanın platform, merkezin center,
Büyüğün mega, küçüğün mikro, sonun final,
Özlemin, hasretin nostalji olduğunu öğreneniniz var mı?

İş hanımızı plâza, bedestenimizi galleria,
Sergi yerlerimizi center room, show room,
Büyük şehirlerimizi, mega kent diye gezeniniz var mı?

Yol üstü lokantamızın fast-food,
Yemek çeşitlerimizin mönü olduğu yerlerde,
Hesabını, adisyon diye ödeyeniniz var mı?

İki katlı evinizi dubleks, üç katlı komşu evini tripleks,
Köşklerimizi villa, eşiğimizi antre,
Bahçe çiçeklerini flora diye koklayanınız var mı?

Sevimlinin sempatik, sevimsizin antipatik,
Vurguncunun spekülatör, eşkiyanın mafya,
Desteğe, bilemediniz koltuk çıkmağa sponsorluk diyeniniz var mı?

Mesireyi, kır gezintisini picnic,
Bilgisayarı computer, hava yastığını air-bag,
Pekâlayı, oluru okey diye söyleyeniniz var mı?

Çarpıcı, önemli haberler flash haber,
Yaşa, varol sevinçleri, oley oley,
Yıldızları star diye seyredeniniz var mı?

Vırvırık dağının tepesindeki köyde,
Cafe-show levhasının altında,
Acının da acısı, nes-kaaave içeniniz var mı?

Toprağımızı, bayrağımızı, inancımızı çaldırmayalım derken,
Dilimizin çalındığını, talan edildiğini,
Özün, el diline özendiğine içi yananınız var mı?

Masallarımızı, tekerlemelerimizi, atasözlerimizi unuttuk,
Şarkılarımızı, türkülerimizi, ninnilerimizi kaybettik.
Türkçemiz elden gidiyor, dizini döveniniz var mı?

Karamanoğlu Mehmet Bey i arıyorum,
Göreniniz, bileniniz, duyanınız var mı?
Bir ferman yayınlamıştı....
Hayal meyal hatırlayıp da sahip çıkanınız var mı?

ATA-TÜRK/ÇE ve DİL SEVDALISI
Sessizliğim asaletimden dir !..
Her lafa verecek bir cevabım var.
Lakin bir lafa bakarım laf mı diye !..
Bir de söyleyene bakarım adam mı diye !..
http://img86.imageshack.us/img86/882/0gifliolnaharika3711222wf6.gif

DENİZEVİ
01.06.2008, 13:10
http://img80.imageshack.us/img80/2220/548211995470535342bayrajx2.gif http://img207.imageshack.us/img207/7532/00dilsonzg7.gifhttp://img80.imageshack.us/img80/2220/548211995470535342bayrajx2.gif
http://img117.imageshack.us/img117/5522/dilfermandilfermanqu3iywc4.jpg http://img160.imageshack.us/img160/6226/mehmetbey2fh0.jpghttp://img117.imageshack.us/img117/5522/dilfermandilfermanqu3iywc4.jpg
http://img258.imageshack.us/img258/1438/00dilimiz1za1.gif
http://img86.imageshack.us/img86/882/0gifliolnaharika3711222wf6.gif

yigidomustafa58
01.06.2008, 13:12
gerçekten çok haklısın ben çok dikkat ediyorum ...

DENİZEVİ
01.06.2008, 13:28
arkadaşlar son yıllarda güzel TÜRKÇEMİZ çok büyük bir yozlaşma içine girdi.

fakat bizde isteyerek yada istemeyerek güzel dilimizi yozlaştırıyoruz.Forumlarda arkadaşlarımız yazılarında dilimizde olmayan harfler,kelimeler ve daha kötüsü Türkçe ingilizce karışımı kelimeler kullanıyor.

Akılıma gelen örnekler;

SİVAS ı SİWAS
yok u yoq şeklinde yazıyoruz...

(bunlar sadece aklıma gelenler!!!)

LÜTFEN TÜRKÇEMİZİ KULLANMA KONUSUNDA BİRAZ DAHA DUYARLI OLALIM...

Sizi yürekten ve en içten duygularımla kutlarım...Tebrikler ve alkışlar...Sizi ayakta alkışlıyorum sayın değerli ve çok kıymetli dostum ***yigido_sampiyon**Böylesine hassas ve duyarlı yaklaşımınız karşısında adeta boğazımı düğümlediniz...Çok güzel konuya parmak basarak-değinerek paylaşmanızdan dolayı sizlere çok ama çok teşekkür ederim.Tebrikler...Alkışlar...

metincetin58
01.06.2008, 14:11
çok iyi bi konuya değinmişsin Türkçe mize sahip çıkmalıyız

yigido_sampiyon
01.06.2008, 14:56
Sizi yürekten ve en içten duygularımla kutlarım...Tebrikler ve alkışlar...Sizi ayakta alkışlıyorum sayın değerli ve çok kıymetli dostum ***yigido_sampiyon**Böylesine hassas ve duyarlı yaklaşımınız karşısında adeta boğazımı düğümlediniz...Çok güzel konuya parmak basarak-değinerek paylaşmanızdan dolayı sizlere çok ama çok teşekkür ederim.Tebrikler...Alkışlar...

öncelikle teşekkür ediyorum size...

hepimizin ve öncelikle Türk gençliğinin zorunlu görevidir dilimizi korumak ve geliştirmek...Türkiye iç ve dış kaynaklı bu kadar düşmanı varken, değerlerimize daha çok sahip çıkmamız gerekli diye düşünüyorum...

DENİZEVİ
01.06.2008, 15:22
http://www.kozanhaber.com/haberresim/turkcemize_sahip_cikalim.jpg
*** Yabancı Dil Boyunduruğu !..
http://www.postimage.org/aVV_TpA.jpg (http://bizimdilimiz.azbuz.com/readArticle.jsp?objectID=50000 00008010335)
*** Türkler Anadolu'ya Ne Zaman Geldiler !..
http://www.postimage.org/aVV_TpA.jpg (http://bizimdilimiz.azbuz.com/readArticle.jsp?objectID=50000 00008010400)
http://img86.imageshack.us/img86/882/0gifliolnaharika3711222wf6.gif

XXCakir58
01.06.2008, 15:24
dilimizi koruyalim, düzgün konusalim.

DENİZEVİ
01.06.2008, 16:53
http://i26.tinypic.com/r2m1ps.gif

velibircan
01.06.2008, 17:39
bu arada türkçe olimpiyatı finalleride başladı..110 ülke türkçe şarkılar şiirler söylüyorlar...çok duygulandırıcı bir olay

sewaz58
01.06.2008, 18:56
Bu konu keşke böyle forumlarda değilde devlet tarafından ön plana çıkarılsa da artık Türkçemizin değerini anlayabilsek onu çok iyi bir şekilde yaşayabilsek,yaşatabilsek..Her seferinde yazdığımız cümlelere kullanabildiğimizi sandığımız kelimelere dikkat etmeliyiz.Burada gerçekten öyle olanları tenzi ediyorum ama çoğu arkadaş dikkat etmeden yazıyor ve ciddi anlamda hiçbirşey bilmiyorlar.Benimde hatalarım olmuştur ama önemli olan farkına varmak ve bundan sonra yapmamaya gayret göstermek.Nasıl ki öğrenmeye çalıştığınız İngilizce'nin gramerini bilmediğiniz zaman kendinizi ifade edemiyorsunuz,Türkçemizin gramerini bilmeden sorunlarınızı anlatmaya çalıştığınızı veya kendinizi ifade edebildiğinizi mi sanıyorsunuz.Her neyse teşekkürler bu kadar gereksiz konu arasından gerçekten değinilmesi gereken bir konu açtığın için.Türküm demekle Türk olunmuyor,kafatası milliyetçiliği yapmakla kimseden üstün olamazsınız.Öncelikle dilimize,örfümüze,adetimize,an anemize,geleneklerimize,KÜLTÜR ÜMÜZE sahip çıkmalıyız..