Orijinalini görmek için tıklayınız : FIKRA GİBİ SİVASLI VE SİVAS HİKAYELERİ


abircan
28.01.2005, 01:46
Yaşanmış bir öyküdür.

Uzunca bir süre istanbulda yasayan sivas çoçuğu kuzenim memleketi ziyarete gidiyor, uzun yol tabi , iniyor otobüsten 14 saat yol gitmiş çocukyorgun , biraz çarşıyı dolanıyo ( sivasca tabii) ( geziyor) sonra biniyor minübüse çıkacak yenimahalleye yanaştıkça esentepe camisinin altındaki sokağa, heyacan içinde tabii birazdan köşeden doğduğu evi görecek adam, sesleniyor şoföre, '' şoför bey inicek var müsait bir yerde'' diyor, bizim bıçkın yiğido duruyor hemen şöyle bi geri dönüp bakıyor adamımıza ve sesleniyor o güzelim sivas şivesiyle ve doğlallığıyla'' ne yalvarıyon gardaş la ele de eğleyek' bizimki şaşırıyor tabi o şakın şoför şaşkın iniyor arabadan..

sevgilerle
lütfen bizi bize anlatın
alaattin bircan

abcde
28.01.2005, 01:59
zuhaha :lol:

abircan
28.01.2005, 02:18
hemşerilerim bu hikayeyi sivasta o sıralarda lisede okuyan amcaoğlu anlattı.
Sivassporun ikinci ligde averaja oynadığı yıllar tabi, fm radyo kanalları yeni çıkmıştı o yıllarda, bizim yiğido spiker radyodan canlı maç naklediyor, oyuncunun adı aklımda yok ama hayrettin galiba, bizimki heyecanlı heycanlı anlatıyor tabi, ''hayrettin depti topa top goolendi goolendi çıhdı dışarı diye anlatıyor güzelim şivesiyle, ve aradan biri iki dakika geçiyor, sivasspor kale önünde bir karambol anı tabi top gidiyo geliyo, çarpıyo adama kaleye direğe derken bu arada tabi bizim spiker anlatıyor heycanla ali vurdu, ahmed çıkardı, memede carptı derken tabi buarada top giriyor bizim kaleye bizimki son cümleyi patlatıyor ''tehlike geçti top kalemizde gardaşlar'' diyor ve bağlıyor sonunu.

sevgiyle kalın yiğidolar
alaattin bircan[/i]

abcde
28.01.2005, 02:44
buda iyiydi :lol:

izmirliyigido
28.01.2005, 10:51
Ben de size gerçekten yaşanmış bir fıkra gibi olayı anlatayım. Caanım Sivas'ımın herşeyi olay aslında. Ben bile, bu hikayenin kahramanlarına yetişemedim. Bana da bunu eniştem (Sivas'ta herkes onu Tarzan Muammer diye tanır eski boksör ve son 3 yıla kadar da Basketbol Bölge Ajanlığı yaptı) o anlattı.

Olay şöyle...

Yıl 1965'li yıllar. Sivas'ın meşhurlarından duman Osman yine zilzurna olana kadar içmiş. Gece çok geç vakit. Meşhur Belediye Düğün Salonunun o girişine kadar gelmiş. Düğünde yavaş yavaş dağılıyor, Atatürk caddesinde biraz kalabalık var. Duman Osman oradan geçmekte olan bir arkadaşını görüyor ve o biraz uzaklaştıktan sonra o meşhur Sivas narasıyla arkasından "Gavat'a baaakkkkk" diye bağırıyor. O sesi duyan dönüp bakıyor. Duman Osman gayet keyifli ve o meşhur espriyi patlatıyor:
- "Ne kadarda çoğalmışsınız, ne kadarda çoğalmışsınız".

Gecehakimi
28.01.2005, 11:04
abircan kardeşim, belli ki sana "Sivaslılar böye konuşuyor" diye anlatılan bir takım düzmece hikayelere inanmışsın ve bunları kamuoyuna takdirine açık bir sitede yayınlama gereği hissetmişsin. Elbette, iyi niyetinden asla ve kat'a şüphem yoktur. Ancak bilmelisin ki, şive demek sokak ağzı demek değildir. Sivas'ın kendine has şivesi, İstanbul Türkçesi diye anılan konuşma üslubu ile bire bir aynıdır. Burada kaleme aldığınız radyodan maç anlatma hikayesinin değişik versiyonları Sivas'ta sürekli olarak anlatılmaktadır. Bunun en ilginci de, "Elllahamki gol olacak" sözüdür ki, muhtemelen bu kafadar üç beş muzibin o günkü spikere monte ettikleri bir cümledir; vakıa Sivas'ta bu tür "Gülümseten" hikayelerin dilden dile dolaşma hızı, ışık hızı gibidir. Acı tarafı, bir şovmenin bile(!) Ulusal kanalda, Sivas'a atıf yapıp "Sivaslılar böyle konuşuyormuş" diye alaya alacak kadar işin olmadık yerlere taşınmış olmasıdır. Evet, sürekli bir radyo dinleyicisi olmadığımı itiraf edebilirim, lakin bahse konu yıllarda Sivas'ta tek radyo istasyonu olması sebebiyle (ki özellikle maç günlerinde) sıkça bende dinledim. Ancak, bugüne kadar radyo istasyonundan "Topu depti", "goolendi", "top kalemizde gardaşlar" gibi cümlelere hiç rastlamadım. Kaldı ki, maç anlatsın diye eline mikrofon verilen kişilerin bu kadar ahmakça konuşacaklarına ihtimal vermediğim gibi, o radyo istasyonu yöneticilerinin de bu kadar ahmakça davranıp Türkçesi bozuk birine maç anlattıracaklarına, yahut proğram yaptıracaklarına hiç ihtimal vermiyorum. Minibüs hikayesi her ile mal edilerek anlatılan hikayelerin bir benzeridir. Bu minibüs, otobüs, şoför, yolcu hikayelerinden en çok nasibini alan il Erzurum'dur; öyleki geçmiş yıllarda elime geçen ve Erzurum Valiliği tarafından yayınlanan bir dergide, bu tür kelimelerin Erzurumlu şivesi olmadığı üstüne basa basa anlatılmıştır. Çünkü, bugün (gerçek ya da düzmece) anlatılan bu hikayeler o ilin değer yargılarını ve kültür yapısını sarsmaktadır. Düşüncem odur ki, herkesin üzerine düşen "Sokak ağzı"nı "Sivas şivesi" diye kamuoyuna lanse etmek değil, gerçek Sivas şivesini yaşatmak ve kamuoyuna bunu yaymaktır. Aksi halde kamuoyunda ne kadar komik duruma düştüğümüzü, 1990'lı yıllarından sonunda Fikret Bila'nın Milliyet Gazetesi'nde yazdığı bir köşe yazısında görebilirler. Bu asılsız hikayeler yüzünden Sivaslılarla nasıl alay edildiğini o yazıda görebilirler. Bu konudaki naçizane düşüncem bunlar; aksi kendimizi aşağılamaktan ya da Sivas kültürünü baltalamaktan başka birşey değildir. Saygılarımla.

izmirliyigido
28.01.2005, 13:16
Gecehakimi kardeşimin, Sivas şivesi ve kültürü konusunda ki görüşlerine aynen katılıyorum. Bizim olmayan konuşma tarzını, ağızı ve hitap şekillerini Şivemiz gibi savunup, kullanıp, başkalarına da öyle aktarmayalım. Teşekkürler "gecehakimi" kardeşim...

abircan
28.01.2005, 14:28
yanlış yere cevap yazdım buda biraz fıkralık oldu, cevap yazacakken forum başlığı attık, özür dilerim mümkünse silinsin arkadaşlar

erdalsahin
13.02.2005, 19:08
BIR TANE DE BEN ANLATIYIM.SIVASLI BIR ARKADAS ISTANBULA GIDER.
GARIBIM DALMIS YOLUN ORTASINDA SALINI SALINI GIDIYOR, BUNU GOREN TRAFIK POLISI DUDUGUNU CALAR VE "HOP SIVASLI KALDIRIMDAN GIT" DER. BIZIMKI SASIRIR VE MERAK ICINDE POLISE SORAR" YA MEMUR BEY SEN BENIM SIVAS LI OLDUGUMU NASIL ANLADIN YOKSA TANIYORMUSUN BENI"DER. POLIS " KARDESIM BEN SIVASTA 3 SENE CALISTIM HERKES YOLDA YURUR, KIMSE KALDIRIMDA GITMEZ DER.

serhankaburcuk
14.02.2005, 10:44
Sivaslının birisi İstanbulda minibüs şöförlüğü yapıyormuş.Birgün yine minibüsü sürerken bayanın birisi arkadan seslenmiş.Beyfendi afedersiniz müsait biryerde dururmusunuz demiş.Ama Sivaslı şöför gardasım devam etmiş.Bayan tekrar seslenmiş.Ama şöför hiç istifini bozmamış .Byan terar seslenmiş sinirli bir sesle;Beyfendi afedersiniz müsait biryerde dururmusunuz demiş.Şöför minibüsü durdurmuş ve arkasına dönerek "BACI DEMİŞ NE BAĞIRIYON EĞLEN DE EĞLENEK DEMİŞ"

sivaslibozo
17.02.2005, 13:01
Oncelile GECEHEKIMI arkadasa tesekur ediyorum.
Cunku yapmis oldugu aciklama cok ONemli bizim icin, bilindigi gibi TV medyasinda ki bazi SERREFSIZ sahsiyetler ornek(BEDRI BAYKAM)gibi
her firsatta sivas olaylarini bahane edip SIVASIMIZA vede sivaslilara laf atmaktadir.amaci SIVAS da yasan ve kerdesce gecinip giden Sivaslilari birbirine dusurmek.
Bizde SIVASIN resmi web sitesnde kendi kendimizi karalayip kucukdusurucu seylerle daha fazla rezil etmeyelim.
.lige ciktigimizda emimim medya cok sey arayacak sivasi ve sivassporu kotulemek icin, bize dusen gorev SAPINA KADAR SIVASLI oldugumuzu onlara firsat vermeyerek ispat etmemiz.

VE daima biryerde birbirimize arkacikmamiz lazim, eger bu dunyada KAYSERILIler kadarda olamiyacaksak ayip bize.

sunuda belirtmeden gecemiyecem, eger SIVASSPOR 1.lige cikarsa ki cikacak, ozaman kayseri-sivas macinda olen SIVASLI SEHITLERIMIZIN ocu bi nevi alinmis olucak.
ama dunyada tek bir SIVASLI olsada bu ofke ve bu KIN misafire saldirmayi ilke edinen KAYSERILILERE karsi BITMEYECEKKKKKK....


Hollanda ve Almanyadan

YIGIDO TARAFTAR
UNIVERSITELI

SIVASLI BOZOOOOOO

karasah58
17.02.2005, 14:06
Hemserim hos ve guzel soylemissin ama...

bir Sivasli olarak bu dunyada bizim elimizden kotuluk yapmak yakismaz vede obur dunayda olamaz. Eger ki bir hatalari varsa Kayserilerinin (varda) onlari Allaha havale etmek en iyisidir.

Eger bizler kotuluge kotulukle karsilik verirsek..

Bana soyler misin bizim (sivasli olamamizin) farki nerede kalacak.
Lutfen RICA EDRIYORUM boyle aciklamalar yapip insanimizi bolmuyelim...
sivas-kayseri macinda oluler verdigimiz dogrudur... ama daha genc olan kardeslerimizin kafalarini intikam kelimesi ile bozmuyallim. Birakalim biz kendimizle mesgul olalim... olmus bitmisi degistiremeyiz, sade onlem alabiliriz bir daha olmasin diye.. Bu yazlilar lutfen bir kulaginizdan girip oburunden cikmasin!!!

obur soylediklerinize katiliyorum.. kenidimiz bir birimize kenetlendikce bize ne medya ne dunya bir sey yapabilir... yeterki gercek anlamada istiyelim.

DJMuRaT
17.02.2005, 15:08
AbirCan sende amma sallamıShSıN YaVf ben 20 yaSındayım biz bu fıkrayı ilkokul 5 te anlatırdık yok kuzenimmiSh yok bilmem ne bi kere esentepeyle yenimahalle farklı hatlarda biraz GerÇeKÇi OlAlIm LüT FeN

abircan
17.02.2005, 15:51
kardeşim murat
yenimahalle 19 . sokakta oturdum aralıksız 15 yıl, meydandan minübüse binince elektrikbirliği yani ece mah. oradan dikine çıkar yeni mah. muhtarlığı vardır parkın yanından yukarıya doğru esentepe camisi değilmidir önünden geçer biraz ilerden sola dönüp giderdi yanlız dikkat et bu anlatığım 1985 yılında idi enson, üniversiteyi kazanıp ayrılınca bir daha ancak turist olarak döndüm, :D :) :o geç şimdi deme bana lütfen zaten bu hikayede senin ilkokul yıllarına denk geliyor :o
haydi sağlıcakla kal ha buarada şuan zaragoza maçını izlemeye saraçoğluna çıkıyorum, e artık bir destek atarsınız artık gönülden :)

puar
08.03.2005, 07:00
:roll: :lol:

talha58
27.03.2005, 20:27
Arkadaşlar öncelikle GeceHakimi arkadaşıma katılıyorum. Ben Tarihçiyim. Ziya Gökalp'in şiirlerinde belirttiği ve en saf en güzel şive olduğunu belirttiği İstanbul şivesine en yakın şivelerden bir tanesinin de Sivas şivesi olduğunu gördüm. Dikkat ederseniz küçük nüanslar ve sokak aralarındaki konuşmalar her bölgede veya yörede yapılabilecek konuşmalardır. Bu nedenle bunları bir ahalinin şivesi şeklinde değil de genel olarak komik olaylar olarak belirtmek de fayda vardır. Bİr başka konu ise tarihte yaşanan bazı menfi olayların artık unutulması gerektiği ve bundan sonra centilmence davranışların yani bize yakışan davranışların sergilenmesi zorunluluğudur. O nedenle lütfen sahadaki rakiplerimiz fakat gerçek hayattaki dostlarımız hakkında husumete yol açacak ifadelerden kaçınalım.

Eyüp Bayrak
29.03.2005, 21:33
GÜZIDE SEHRIMIZ SIVAS HAKKINDA:
Ünlü gezgin Evliya Celebi seyahatnamesinde Sivas hakkinda söyle diyor:
Sivastan at üzerinde gecerken kafam agac dallarina degmesin diye basimi egerek gectim. diyor.
Bu büyük gezginin de yazdigi gibi Sivasimiz cok önceleri cok SIK agacliklarla kapli oldugu ve yesilliklerle dolu oldugu bildiriliyor.Ama bugün bakiyoruz ki bilincsiz kesimler sonucu Sivasimiz yesillikten mahrum kalmistir.

Eyüp Bayrak
29.03.2005, 21:58
TARIHTEN BIR ENSTANTANE
Sivas konumu itibariyle her dönem cok önemli bir merkez olmus,cesitli medeniyetlere besiklik etmistir.bunlardan biri de Osmanli medeniyetidir.Yildirim Bayezit ve diger bir türk olan mogol hükümdar Timur un dünya hakimiyet mücadelesi sirasinda stratejik bir konuma sahip Sivasi isgal etmesiyle savas kacinilmaz olmustur.Timur un Sivasi isgaline cok icerleyen büyük padisah Bayezit;Sivas gibi bir sehir i kaybettim diyerek üzüntüsünü belirten bir söz söylemistir.Timur Sivasi isgal ettikten sonra cok büyük yikimlar yapmis ,sehir yagmalanmistir.Fakat kim bilir, belki de Sivas halkinin bedduasi yüzünden dünya hakimiyetini gerceklestiremeden Cin üzerine sefer hazirliklari yaparken ölmüstür.

V1CT0RY
01.04.2005, 00:56
GÜZIDE SEHRIMIZ SIVAS HAKKINDA:
Ünlü gezgin Evliya Celebi seyahatnamesinde Sivas hakkinda söyle diyor:
Sivastan at üzerinde gecerken kafam agac dallarina degmesin diye basimi egerek gectim. diyor.
Bu büyük gezginin de yazdigi gibi Sivasimiz cok önceleri cok *** agacliklarla kapli oldugu ve yesilliklerle dolu oldugu bildiriliyor.Ama bugün bakiyoruz ki bilincsiz kesimler sonucu Sivasimiz yesillikten mahrum kalmistir.
WALLA YAWS YEŞİLLİK HALİYLE SİVASIM DAHADA Bİ GUZEL OLURDU HER HALDE

bostanci58
28.04.2005, 11:45
GECE HAKİMİ KARDEŞİM SANA SONUNA KADAR KATILIYORUM.BU NEZİH DÜŞÜNCENİZDEN DOLAYI SİZİ TEBRİK EDİYORUM.BÖYLE İFADELER HİÇTE HOŞ DEGİL.YAZIYI YAZAN ARKADAŞIMIZINDA İYİ NİYETİNDEN ŞÜPEM YOKTUR. NASIL DOGDUSAK BİRGÜN ÖLECEGİZ SİVASSPORLU DOGDUK SİVASSPORLU ÖLECEGİZ....

serserilerin_prensi
28.04.2005, 12:00
abircan kardeşim, belli ki sana "Sivaslılar böye konuşuyor" diye anlatılan bir takım düzmece hikayelere inanmışsın ve bunları kamuoyuna takdirine açık bir sitede yayınlama gereği hissetmişsin. Elbette, iyi niyetinden asla ve kat'a şüphem yoktur. Ancak bilmelisin ki, şive demek sokak ağzı demek değildir. Sivas'ın kendine has şivesi, İstanbul Türkçesi diye anılan konuşma üslubu ile bire bir aynıdır. Burada kaleme aldığınız radyodan maç anlatma hikayesinin değişik versiyonları Sivas'ta sürekli olarak anlatılmaktadır. Bunun en ilginci de, "Elllahamki gol olacak" sözüdür ki, muhtemelen bu kafadar üç beş muzibin o günkü spikere monte ettikleri bir cümledir; vakıa Sivas'ta bu tür "Gülümseten" hikayelerin dilden dile dolaşma hızı, ışık hızı gibidir. Acı tarafı, bir şovmenin bile(!) Ulusal kanalda, Sivas'a atıf yapıp "Sivaslılar böyle konuşuyormuş" diye alaya alacak kadar işin olmadık yerlere taşınmış olmasıdır. Evet, sürekli bir radyo dinleyicisi olmadığımı itiraf edebilirim, lakin bahse konu yıllarda Sivas'ta tek radyo istasyonu olması sebebiyle (ki özellikle maç günlerinde) sıkça bende dinledim. Ancak, bugüne kadar radyo istasyonundan "Topu depti", "goolendi", "top kalemizde gardaşlar" gibi cümlelere hiç rastlamadım. Kaldı ki, maç anlatsın diye eline mikrofon verilen kişilerin bu kadar ahmakça konuşacaklarına ihtimal vermediğim gibi, o radyo istasyonu yöneticilerinin de bu kadar ahmakça davranıp Türkçesi bozuk birine maç anlattıracaklarına, yahut proğram yaptıracaklarına hiç ihtimal vermiyorum. Minibüs hikayesi her ile mal edilerek anlatılan hikayelerin bir benzeridir. Bu minibüs, otobüs, şoför, yolcu hikayelerinden en çok nasibini alan il Erzurum'dur; öyleki geçmiş yıllarda elime geçen ve Erzurum Valiliği tarafından yayınlanan bir dergide, bu tür kelimelerin Erzurumlu şivesi olmadığı üstüne basa basa anlatılmıştır. Çünkü, bugün (gerçek ya da düzmece) anlatılan bu hikayeler o ilin değer yargılarını ve kültür yapısını sarsmaktadır. Düşüncem odur ki, herkesin üzerine düşen "Sokak ağzı"nı "Sivas şivesi" diye kamuoyuna lanse etmek değil, gerçek Sivas şivesini yaşatmak ve kamuoyuna bunu yaymaktır. Aksi halde kamuoyunda ne kadar komik duruma düştüğümüzü, 1990'lı yıllarından sonunda Fikret Bila'nın Milliyet Gazetesi'nde yazdığı bir köşe yazısında görebilirler. Bu asılsız hikayeler yüzünden Sivaslılarla nasıl alay edildiğini o yazıda görebilirler. Bu konudaki naçizane düşüncem bunlar; aksi kendimizi aşağılamaktan ya da Sivas kültürünü baltalamaktan başka birşey değildir. Saygılarımla.



adam yazmış kardeş biliyorsanda böyle olmadıgını kendien sakla neden aadamı orda bozarmış bi tavırla eleştiriyorsun anlamadım sen sivasın neresindensin gardaşşşşşşşşşş

emret58_1
28.04.2005, 16:28
BİZİM DİĞER İLİN İNSANLARINDAN ANLAYISLARINDAN BİR FARKIMIZ OLMALI (Kİ FARKIMIZ SİVASLI OLMAMIZ) LAKİN BİR KARADENİZLİLER GİBİ BİRLİK OLUP BİRİBİRİMİZE HER KONUDA SAHİP ÇIKALIM. BİZ NE KARADENİZLİLER GİBİ NEDE DOGULULAR GİBİ KELİMELERİ VE HARFLERİ YİYEREK KONUSMUYORUZ. BURADANDA YAPAY ŞİVE UYDURAN ARKADASLARIMI KINIYORUM. BASKALARININ BİRLİKTELİK İÇİNDE OLMASI ŞİVE İLE DEĞİL. KARSILIKLI OLARAK BİRBİRLERİNE SAHİP ÇIKMALARIYLA OLMAKTADIR.

YÜZBİNLERCE SİVASLI OLARAK BU GÜCÜMÜZÜ KULLANMALIYIZ.

HERKESE SELAMLAR

1967_DERNEK_10UR
28.04.2005, 16:42
farkımız burda bizim...

trafocu
28.04.2005, 18:56
Güzel bir forum konusu bulmuşsunuz. Ancak
Katıldığım ve tasvip etmediğim konular var elbette.
1.....Sivaslıbozo fikirlerine katılamam. Düşmanlık beslemek niye.Olayların cerayan ettiğinde taşları atan insanlar halen hayattalar mı acaba.Kendini bilmez holiğanlar her zaman her yerde her maçta karşimıza çikmıyorlarmi.
2.......karasah58 sana aynen katılıyorum.
3.......... leblebi82 haklısın.Her yörenin kendine özgü siveşi olacaktır. Kelimeyi söylendiği gibi yazsak bile o cümleyi biz sivaslılar anlayabiliriz.
4........ iskeletör ...Timurlenk mogol idi.Aksak timur denirdi ve kelimenin tam anlamı ile barbardı.Türk olmasına ragmen Türk dünyasına ihanet etmiştir.
Önemli gördüğüm için not olarak belirteyim Tarihimizde Yıllar yılı Türk soyu varlığını hep sürdürmüş ve ilelebet sürdürecektir.Ancak ne yazıkki hep birbirlerini yemişlerdir.
5.......serkankaburcuk...erdal sahin.....yazın çok güzeldi. Gülmekten kramp
geçirdim.
6...Bizzat yaşadığım bir anı da ben anlatmak isterim.Marketin birine gidip peynir almak anlamında isteğimi söylediğimde reyon görevlisinin anlamamiş olacak ki yüzüme aval aval baktığını görünce ( bir "kalıp" peynir) olarak değiştirdiğimi hiç unutamam. Bilin bakalım ben o reyon görevlisine ne dedim de anlamamişti.
Tüm Hemşerilerime selam ve saygılar

selmanfaris
08.05.2005, 00:07
Tebrikler


SAYGILARIMLA

toprak58
08.05.2005, 01:23
iskeletor'un bahsettiği hikayenin tamamı bildiğim kadarıyla şöyle: Yıldırım Bayezid döneminde, Timur Anadolu'ya girip birçok şehri ele geçirir, Sivas da bu şehirlerden biridir. Bu savaşlar esnasında Yıldırım Bayezid'in oğlu Ertuğrul da şehit düşer. Yıldırım, bu haberleri aldığı günlerde Bursa civarında gezerken bir çobanın kavalını duyar. Dertli dertli çalan çobanı dinler bir müddet, sonra çobana "Çal çoban çal! Sivas gibi kalen mi düştü? Ertuğrul gibi oğlun mu öldü?" der.

tefar
08.05.2005, 02:13
İstanbul da üniversite öğrencisi olarak eğitimime devam ediyorum. Arkadaşlar bu anllattığınız olaylar belki sizler için espri niteliği taşıyacak olaylar ama burda yani benim gibi Sivas dışında yaşayan kişiler için oldukça üzüntü verici. Bu dediğiniz olaylar bizlere başkaları tarafından alay konusu olarak sunulmakta. GECEHAKİMİ nickli arkadaşın göstermiş olduğu hassasiyete teşekkür ediyor ve hepinizden onun dillendirdiği eleştiriyi bir kerecik okumanızı rica ediyorum.

vozaygun
17.05.2005, 19:54
BİRKAÇ FIKRA OKUDUM SİVASA MALEDİLMİŞ OLARAK. YAZILAN FIKRALARIN HİÇ BİRİ SİVASA AİT DEĞİL. BİLGİLERİNİZE
SİVAS ŞİVESİ İLE KONUŞMAK İSTİYORSANIZ GAYET BASİT, BİR KELİME "K" İLE BAŞLAYIP YANINA "A" HARFİ GELİYORSA ÖRNEĞİN "KALE" SİVAS ŞİVESİYLE GALE DERSİNİZ. VE HER DİKDE OLDUĞU GİBİ BAZI HARF YUTMALARDA VAR BİZDE. GÜZEL TÜRKÇEMİZİN EKLEMELERİ KELİME SONUNA YAPILDIĞI İÇİN KELİME UZUYOR VE KONUŞURKEN DE İNSANLAR İSTER İSTEMEZ KELİMELERİ KISALTIP KELİME YUTMASI YAPIYOR. ÖRNEĞİN GELİYORMUSUN YERİNE GELİYONMU GİBİ.
SAYGILARIMLA TÜM SİVASLI HEMŞEHRİLERİME VOZAYGUN

serserilerin_prensi
17.05.2005, 20:41
bayanın teki sivas dışından gelmiş neyse yedikleri içtikleri onların olsun minübüste gidecegi yere giderr ve sagda indir der neyse bizim minübüscü indirir ama kadıncagız kapıyı biraz hızlı çarpar zaten kapı allahlık :lol: neyse adam bişey demez devam eder iki metre sonra ışıklarda minübüs tekrar durur kadın cagız hatasını anlar ve gider minüsün yanına kapıyı açarak demin kapı hızlı çarptı sanırım özürdilerim der minübüs şöförünün cvbı şöyle olur
- bırak bacı bırak .mına koydun zaten var git işinee

ygd
17.05.2005, 21:08
GECE HAKİMİNE AYNEN KATILIYORUM...TEBRİKLER!!!

agumus_58
17.05.2005, 21:09
benim anlatacağım bu olay da sivasın bir köyünde meydana geliyor:
gardaşın biri ayağındaki çamurları temizlemek için bir elektrik direğine tutunup ayaklarını silkelemeye başlar.bunu gören başka bir gardaş da adama elektrik çarptığını sanır ve kazmayla hurraaa adamcağızın kafasına okkalı bi indirir. adamcağız maalesef oracıkta beyin kanamasından can verir. traji komik bir olay.

sahinok
18.05.2005, 03:37
bayanın teki sivas dışından gelmiş neyse yedikleri içtikleri onların olsun minübüste gidecegi yere giderr ve sagda indir der neyse bizim minübüscü indirir ama kadıncagız kapıyı biraz hızlı çarpar zaten kapı allahlık :lol: neyse adam bişey demez devam eder iki metre sonra ışıklarda minübüs tekrar durur kadın cagız hatasını anlar ve gider minüsün yanına kapıyı açarak demin kapı hızlı çarptı sanırım özürdilerim der minübüs şöförünün cvbı şöyle olur
- bırak bacı bırak .mına koydun zaten var git işinee

ya arkadaşım kusura bakma ama çok sallamışsın yaw. Bu olay hep dillerde dolaşır ama sivasta olmamıştır. Geçen gün ben de bu olayı okudum sen sivasa maletmişsin. Komik olmayalım lütfen.

efsanedavulcu
18.05.2005, 08:07
:!: BİZDE SİVASIN UŞAAYIK

mesocan
18.05.2005, 10:44
Gardaşlar duyduklarımızı (efsaneleri) değil de yaşananları ver gerçekleri yazarsak daha iyi olur bence..

////////

Bi düğün için İstanbuldan yola çıktık.. Sivas'a indik.. Alibaba'da Metro Turizm'in ofisinde bekliyoruz... Neyse köyden geldiler bi aratbayla aldılar bizi Garaçayır'a gidiyoruz...

Köyün tam girişinde bir grup dikkatimi çekti.. Kızlı erkekli 20-25 yaş arasında kiminin kafasında şapka falan var.. Gayet spor giyimli bir grup genç.. Allah Allah dedim.. bunlar da kim.. Sonra düğün evine Molla Rıza'nın harmana girerken arabayla adetlerimiz gereği davul zurna çalmaya başladı bizi karşılamak için..

Selam sabah, AYRAN faslı derken o gençler harmanın önünde çekingen çekingen duruyolar.. Halay'a da kalkamıyolar..

(Sonradan öğrendim ki genç arkadaşlarım Cumhuriyet Üniversitesinden bi araştırma için bizim köye gelen öğrencilermiş)

Sonra canım Sivas'ımın canım bi yaşlı teyzesi Sivaslıların ne kadar çağdaş ve aydın olduğunu şu cümleyle belirtti..

"Çekinmen yavrum, çekinmen guzum, Biz moderenik, Gakın sizde oynan"

abircan
18.05.2005, 12:40
Arkadaşlar bu topik açılırken anlatacak çok öykülerimiz olduğunu biliyordum, ama neyaparsınki bizim bazı aklı evveller, bilimsel boyutundan tutunda yok sivaslının kibarlığını, adını sanını bilmem ne yapmamızdan dem vurdular bende sitede yeni olduğum için ses çıkarmadım, amaç neydi arkadaşlar bizde hep hikayeler dilden dile dolaşır ama neyazıkki yazıya dökülmez, yazı kültürümüz zayıftır, geçelim bunları asıl işleve dönelim yani yaşanmış sempatik öykülere;

hikaye gerçektir, hiç yaşamadığım ama çok hikayesini dinlediğim güzel sivasımın yıldızeli ne bağlı islim köyünden yine bir öykü,

Köyde bilirsiniz yazın harman zamanı insanlar damlarda, harmanda yatar, hem hava sıcaktır, hemde biçilen buğday arpanın harmanı yapılırken köyün yumurta hırsızı çoçuklarından ve çerçiyle takas için çalan haşarı gençlerinden ve başıboş yayılan hayvanlardan ve kuşlardan korunmak için genelde çatıda yatılır, yine bir gece şemelek mehmet amca sermiş yündöşeği dama yatıyor, gece gençler usulca kaldırmışlar yatağı , çekmişler harman yolunun ortasına usulca uyandırmadan, sabaha karşı sapı yükleyip tarladan köye dönen traktör bakmış yolda bir yatak inanamıyor , ama anlıyor tabi bir hinlik var, basıyor kornaya, mehmet amca aldırmıyor ama traktör dayanmış yatağın ucuna basıyor kornaya bizim mehmet amca sinirleniyor tabi uyku bölünmüş dön oyana dön buyana korna devam ediyor, şemelek mehmet amca söyleniyor kendi kendine ZOR ET GAVAT DAMA ÇIHACAAN .... :D ,

sevgili dostlar, biz devam edelim bizi bize anlatmaya, sevgiyle kalın abircan

turkmirza
23.05.2005, 19:05
Merhaba;

Timur'un Türk olmadığı yolunda bazı iddialar ortaya sunulmuş ki bu doğru değildir. Timur'un ve soyundan geldiği Cengiz Han'ın Türk oldukları tarihi ispatlarıyla sabittir. Bu iki büyük komutanın da "barbarlıkları" zamana göre değişir. 2005 yılında Timur'a "barbar" demenin tarih ilmindeki adı "anakronizm"dir.

Böyle zevkli bir sayfayı daha sıkıcı hale getirmek istemem.

Selam ve sevgilerimle...

bulldog
23.05.2005, 19:25
beyler ayip ayip sizler kendi Seviyenizi düsürmeyi ne kadar seviyorsunuz!

ben Sahsen Sivasli olsam böyle sacma sapan seyler yazmam Utanirim

abircan
24.05.2005, 12:45
yine bizim köyden gerçek zaman hikayesi 70 lerin sonu
Köyün gençleri ilk 60 yıllardan sonra okumak için şehre gitmeye başlamışlar, zamanla tabii başarı öyüleri gelmeye başladıkça insanlar daha bir eğitime önem vermeye başlamışlar, devlet dairelerine çoçukları işe girip memur olmaya başladıkça onur gurur yükselmiş, böbürlenmeler artmaya başlar tabi, hasan doğan amcanın oğlu ali türkiye petrolleri ankara genel müdürlükte işe başlamış; derken zaman içinde köye telefon bağlanmış muhtarlığa, aynı vizontele gibi, gidilir muhtarın evine oturulur hoş beş çay telefon aranır hasan dayı çevirir telefonu muhtarın odasında böbürlenerek tabi çıkan sekretere şöyle hitab eder '' Gızım ciciğini yediğim bizim oğlan aliyi bağlasana der. :D Derken kadın bir iki afallar ne olacak köylüder geçer, ama bir iki derken hasan dayı hala her aradığında gızım ciciğini yediğim aliyi bağlasana ...devam artık sekreter dayanamaz ali beye şikayet etmeye gider utana sıkıla nasıl söyleyeceğini bilemez ama ali beyin zorlamasıyla söyler, ali bey babasını uyarır baba ne olur deme böyle, aslında niyet hiç kötü değildir onu oğlu biliyor, genelde anadoluda küçük kız çoçuklarına yumuş buyrulurken söylenegelir, ''Ciciğini yediğim'' :) :) :)

CÜSSKB-Aynur
30.05.2005, 10:56
ABİRCAN BEY, SİZİ ÖZELLİKLE SİVAS LI HİKAYELERİ YAZMAKTA ÇOK BAŞARILI BULDUĞUMU SÖYLEMELİYİM. BURADA ENTELLEKTÜEL KİMLİĞİNİZİ ORTAYA KOYUYORSUNUZ.BENCE EN İYİSİ BURADA YAZMAYA DEVAM EDİN SİZ.

1967_DERNEK_10UR
30.05.2005, 11:00
beyler ayip ayip sizler kendi Seviyenizi düsürmeyi ne kadar seviyorsunuz!

ben Sahsen Sivasli olsam böyle sacma sapan seyler yazmam UtanirimFETHİ KARIŞMA ASLANIM BU BURASI SİVAS KÜLTÜRÜYLE KONUŞMALARIYLA NE DİYON YANİ İSATANBUL GİBİ Mİ OLALIM.BİZİM ATAMIZI ,DEDEMİZİ BİLİRİZ....

ferdi58
09.06.2005, 16:28
Oncelile GECEHEKIMI arkadasa tesekur ediyorum.
Cunku yapmis oldugu aciklama cok ONemli bizim icin, bilindigi gibi TV medyasinda ki bazi SERREFSIZ sahsiyetler ornek(BEDRI BAYKAM)gibi
her firsatta sivas olaylarini bahane edip SIVASIMIZA vede sivaslilara laf atmaktadir.amaci SIVAS da yasan ve kerdesce gecinip giden Sivaslilari birbirine dusurmek.
Bizde SIVASIN resmi web sitesnde kendi kendimizi karalayip kucukdusurucu seylerle daha fazla rezil etmeyelim.
.lige ciktigimizda emimim medya cok sey arayacak sivasi ve sivassporu kotulemek icin, bize dusen gorev SAPINA KADAR SIVASLI oldugumuzu onlara firsat vermeyerek ispat etmemiz.

VE daima biryerde birbirimize arkacikmamiz lazim, eger bu dunyada KAYSERILIler kadarda olamiyacaksak ayip bize.

sunuda belirtmeden gecemiyecem, eger SIVASSPOR 1.lige cikarsa ki cikacak, ozaman kayseri-sivas macinda olen SIVASLI SEHITLERIMIZIN ocu bi nevi alinmis olucak.
ama dunyada tek bir SIVASLI olsada bu ofke ve bu KIN misafire saldirmayi ilke edinen KAYSERILILERE karsi BITMEYECEKKKKKK....


Hollanda ve Almanyadan

YIGIDO TARAFTAR
UNIVERSITELI

SIVASLI BOZOOOOOOgardaşım ne yazdıysan kelimesi kelimesine katılıyorum.ANTİ KAYSERİ BU KİNİM MEZRARA KADAR SÜRECEK

mehmetunal1957
13.06.2005, 15:11
selam kardeş çok güzel yazıyorsun

abircan
16.06.2005, 13:12
BU ÖYKÜ GERÇEK YAŞANMIŞ KÖY ANILARIDIR

LA GAÇINLA DURDURACAĞI YOH

YİNE BİZİM KÖYDEN BİR HİKAYE ZAMANIN BEHRİNDE BİR DÜĞÜN ANINDA YAŞANIYOR OLAY, KIZ KOMŞU KÖYDEN ALINIYOR, NE DEMEKSE ALINIYOR, ANLAYIN GELİN HANIM KOMŞU KÖYDEN, DÜĞÜNLER HALA BİZİM ORALARDA ÇARŞAMBA SABAHTAN OĞLAN EVİNE BAYRAK DİKİLMESİYLE BAŞLAR, HATTA DAHA EVVELİ VARDIR, DÜĞÜN KAHYASI SEÇİMİ YAPILIR, YANISIRA DÜĞÜNÜ ÇEKİP ÇEVİRECEK ORGANİZASYONA YARDIM EDECEK BİRİLERİDE SEÇLİR BUNLARA ÇEŞİTLİ NAMLAR VERİLİR İNGİLİZCE DEYİMLE TITLE'LARI YANİ, YİĞİTBAŞI, KAHVECİBAŞI VS , NEYSE 5 GÜNLÜK DÜĞÜN MARATONU BAŞLAR, YEMEKLER, EKMEK YUFKA PİŞİRMELERİ, KURBAN KESİMLERİ, KOMŞU KÖYDEN GELEN AKRABALAR, MİSAFİRLER EPEYCE ŞAMATALI GEÇER DÜĞÜNLER, ÖZELLİKLE AKŞAMLARI BOL HALAYLI, RAKILI GİDER, KÖYDE OYUNLAR TİYATROLAR, TAKLİTLER, EŞEK ŞAKALARI GIRLA GİDER, DERKEN DÜĞÜN BÖYLE GİDER, EN SON PAZAR GÜNÜ KIZ EVİNE GELİN ALMAYA GİDİLİR, BİNERLER TRAKTÖRE, KAMYONA GİYİLİR DÜĞÜNLÜK ELBİSELER, DAVUL ZURNA RAKI LEBLEBİ AV TÜFEĞİ ŞAMATASIYLA GİDİLİR, OLAY ŞU : KAMYONDA MİLLET EĞLENE GÜLE OYNAYA GİDER, KÖYE YAKLAŞILIR, TABİKİ ADETTENDİR DÜĞÜN ALAYI DAVUL ZURNA HALAYALA KARŞILANIR YOL KESİLİR BAHŞİŞ KOPARILMAYA ÇALIŞILIR, FAKAT ODA NE BİZİM KAMYONUN FRENİ PATLAMIŞ SON SÜRAT GİDİYOR DÜĞÜN ALAYINI KARŞILAYAN KALABALAĞIN ÜZERİNE, ŞOFÖR FARKINDA FREN PATALAK UYARIYOR YUKARDAKİLERİ, VE YİĞİTBAŞI ELDE SİLAH ATEŞ EDİYOR BAŞLIYOR BAĞIRMAYA CAN HAVLİYLE LA GAÇINLA DURDURACAĞI GIRILDI, SKCEK HEPİNİZ SÜLALESİNİ, LA GAÇIN LOOĞ DURDURACAĞI YOH GAÇIN LOOĞ

:) :) :)
ABİRCAN
GÜZEL TÜRKÇEMİZİ GÜZELLEŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİM
TÜRKÇE; DURDURACAH ; FRENKÇESİ ; FREN :D :D :D

drummer
27.07.2005, 10:50
hemşerilerim bu hikayeyi sivasta o sıralarda lisede okuyan amcaoğlu anlattı.
Sivassporun ikinci ligde averaja oynadığı yıllar tabi, fm radyo kanalları yeni çıkmıştı o yıllarda, bizim yiğido spiker radyodan canlı maç naklediyor, oyuncunun adı aklımda yok ama hayrettin galiba, bizimki heyecanlı heycanlı anlatıyor tabi, ''hayrettin depti topa top goolendi goolendi çıhdı dışarı diye anlatıyor güzelim şivesiyle, ve aradan biri iki dakika geçiyor, sivasspor kale önünde bir karambol anı tabi top gidiyo geliyo, çarpıyo adama kaleye direğe derken bu arada tabi bizim spiker anlatıyor heycanla ali vurdu, ahmed çıkardı, memede carptı derken tabi buarada top giriyor bizim kaleye bizimki son cümleyi patlatıyor ''tehlike geçti top kalemizde gardaşlar'' diyor ve bağlıyor sonunu.

sevgiyle kalın yiğidolar
alaattin bircan[/i]

BU OLAY TABİKİ YAŞANDI
BU SPİKER(MAÇI ANLATAN ŞAHIS)SRT DE PROGRAM YAPIYOR ADINI VERMİYEYİM.BELEDİYE BAŞKANIN BASIN DANIŞMANI AYRICA HALK EĞİTİM MERKEZİNDE DİKSİYON DERLERİ VERİYORMUŞ DOĞRUYSA.
VE ÜNÜVERSİTEDE ÖZELLİKLE EDEBİYAT BÖLÜMÜNDE N ÇOK KONUŞULAN KİŞİLERDEN BİRİ OLDU.
ÜLKE ÇAPINDA ŞÖHRETLERDEN BİRİSİ.
BU HABER ULUSAL BASINA YANSIDI.

serhankaburcuk
11.08.2005, 02:11
Sivaslının birisi İstanbulda minibüs şöförlüğü yapıyormuş.Birgün yine minibüsü sürerken bayanın birisi arkadan seslenmiş.Beyfendi afedersiniz müsait biryerde dururmusunuz demiş.Ama Sivaslı şöför gardasım devam etmiş.Bayan tekrar seslenmiş.Ama şöför hiç istifini bozmamış .Byan terar seslenmiş sinirli bir sesle;Beyfendi afedersiniz müsait biryerde dururmusunuz demiş.Şöför minibüsü durdurmuş ve arkasına dönerek "BACI DEMİŞ NE BAĞIRIYON EĞLEN DE EĞLENEK DEMİŞ"

GeCeVeMaVi58pRf
12.08.2005, 15:17
Belki Okuyanlar Bilir 6.şehir Adli Bir Kitap Okudum Sivasi Anlatiyor Gercekten Okudugum En Iyi Kitap Diyebilirim Eski Yalçin Sinemasinda Söyle Bir Olay Yasaniyor Balkon Katta Oturanlar Için şöyle Bir Anons Yapiliyor Sayin Seyirciler Lütfen Cigaralarinizi Söndürün Kemkleriniz Asagi Kata Geliyor Eşşekliğin Lüzümu Yok:)

serhankaburcuk
12.08.2005, 15:28
Belki Okuyanlar Bilir 6.şehir Adli Bir Kitap Okudum Sivasi Anlatiyor Gercekten Okudugum En Iyi Kitap Diyebilirim Eski Yalçin Sinemasinda Söyle Bir Olay Yasaniyor Balkon Katta Oturanlar Için şöyle Bir Anons Yapiliyor Sayin Seyirciler Lütfen Cigaralarinizi Söndürün Kemkleriniz Asagi Kata Geliyor Eşşekliğin Lüzümu Yok:)


Evet o kitap Ahmet Turan Alkan'ın kitabı...Bende okudum o kitabı...Kitapta tam Sivaslıların bütün özellikleri yazıyor...

blacksky
12.08.2005, 16:00
sivas caddelerinde, kadin var kiz var demeden bagira cagira küfür edenler yetmezmis gibi burdaki hikayelerde de küfürlere yer vermesek olmaz mi? çünkü bu maalesef sivaslilarda bir hastalik haline geldi, çok küfür ediyoruz!! üstelik herkesin duyabilecegi sekilde, saygisizca.... en azindan buradaki seviyeyi daha yüksek tutmaya çalissak fena mi olur?

serhankaburcuk
12.08.2005, 20:34
sivas caddelerinde, kadin var kiz var demeden bagira cagira küfür edenler yetmezmis gibi burdaki hikayelerde de küfürlere yer vermesek olmaz mi? çünkü bu maalesef sivaslilarda bir hastalik haline geldi, çok küfür ediyoruz!! üstelik herkesin duyabilecegi sekilde, saygisizca.... en azindan buradaki seviyeyi daha yüksek tutmaya çalissak fena mi olur?


Sivaslı küfür etmez yahu bunuda nerden çıkardın anlamadım???Sivaslılar dürüst ve kibar insanlardır...


İKLİMİ SERT YİĞİDİ MERT....

Karahisar
14.08.2005, 04:50
Sivaslı küfür etmez yahu bunuda nerden çıkardın anlamadım???Sivaslılar dürüst ve kibar insanlardır...


İKLİMİ SERT YİĞİDİ MERT....


Editleyenin yedi ceddini!!!

sivasliyusuf
17.08.2005, 03:47
buda iyiydi :lol:
arkadasim lutfen (lol) bu kelimeyi birdaha yazmasan iyi olur

Dağcı
17.08.2005, 07:18
Bu olay İmranlı'da yaşanmış;

Müezzin minarede ezan okumaya başlamış. Bir de ne görsün. İnekler ekin tarlasına giriyorlar. Başlamış bağırmaya;

"- la gomayın inekler tarlaya girdi, ekinleri yiyor loooo" daha sonra ezana kaldığı yerden devam etmiş.

rguler
17.08.2005, 08:32
bu olay selçuk turizmin en şaşalı dönemlerinde gerçekleşmiştir.sivas ankara arasında seyahat halinde bir otobüste yaşanmıştır.

yolculardan bir tanesi otobüse bindikten sonra muavinden su istemiş.Muavin getirmiş,aradan beş dakika geçmiş aynı yolcu tekrar su istemiş muavin tekrar getirmiş.
bu olay beş dakikada bir ve bir çok kez tekrarlanınca muavin artık sinirlenmiş ve şu veciz sözü söylemiş

la gardaş gaya duzumu yaladın?

Karahisar
17.08.2005, 21:05
Hangi akli melekelerinde dengesizlik olusan sahsiyet benim yazimi editlemis!! :@

GeCeVeMaVi58pRf
18.08.2005, 15:48
Sivaslilarin Hayati Zaten Bir Fikradir...

vozaygun
08.09.2005, 20:58
Arkadaşlar; sivas fıkrası, sivasta yaşam veya sivas geceleri gibi konuları abesle iştigal eden konuları fıkraları sivasa mal edip kendinizi küçük düşürmeyin. bir arkadaş uzunca bir tenkit konusu yazmış bence herkez o yazıyı okuyup aklını başına toparlasın. bir alay konusunu yıllarca uğraşsanız üzerinizden atamazsınız o yüzden alay konusu olacak konulara değinmeyin.

agca58
08.09.2005, 21:08
ya arkadaşlar bırakın sallamayın ya.her ilde bu hikayerler var anasını satım...yok top goolenmiş,yok eğle de eğleyek demiş.bunlar sivastaki genölerin kandi arsında çıkardığı espriler..bide hikaya diye anlatıyorsunuz ya ..ayıptır ayıp..

agca58
08.09.2005, 21:17
BU ÖYKÜ GERÇEK YAŞANMIŞ KÖY ANILARIDIR

LA GAÇINLA DURDURACAĞI YOH

YİNE BİZİM KÖYDEN BİR HİKAYE ZAMANIN BEHRİNDE BİR DÜĞÜN ANINDA YAŞANIYOR OLAY, KIZ KOMŞU KÖYDEN ALINIYOR, NE DEMEKSE ALINIYOR, ANLAYIN GELİN HANIM KOMŞU KÖYDEN, DÜĞÜNLER HALA BİZİM ORALARDA ÇARŞAMBA SABAHTAN OĞLAN EVİNE BAYRAK DİKİLMESİYLE BAŞLAR, HATTA DAHA EVVELİ VARDIR, DÜĞÜN KAHYASI SEÇİMİ YAPILIR, YANISIRA DÜĞÜNÜ ÇEKİP ÇEVİRECEK ORGANİZASYONA YARDIM EDECEK BİRİLERİDE SEÇLİR BUNLARA ÇEŞİTLİ NAMLAR VERİLİR İNGİLİZCE DEYİMLE TITLE'LARI YANİ, YİĞİTBAŞI, KAHVECİBAŞI VS , NEYSE 5 GÜNLÜK DÜĞÜN MARATONU BAŞLAR, YEMEKLER, EKMEK YUFKA PİŞİRMELERİ, KURBAN KESİMLERİ, KOMŞU KÖYDEN GELEN AKRABALAR, MİSAFİRLER EPEYCE ŞAMATALI GEÇER DÜĞÜNLER, ÖZELLİKLE AKŞAMLARI BOL HALAYLI, RAKILI GİDER, KÖYDE OYUNLAR TİYATROLAR, TAKLİTLER, EŞEK ŞAKALARI GIRLA GİDER, DERKEN DÜĞÜN BÖYLE GİDER, EN SON PAZAR GÜNÜ KIZ EVİNE GELİN ALMAYA GİDİLİR, BİNERLER TRAKTÖRE, KAMYONA GİYİLİR DÜĞÜNLÜK ELBİSELER, DAVUL ZURNA RAKI LEBLEBİ AV TÜFEĞİ ŞAMATASIYLA GİDİLİR, OLAY ŞU : KAMYONDA MİLLET EĞLENE GÜLE OYNAYA GİDER, KÖYE YAKLAŞILIR, TABİKİ ADETTENDİR DÜĞÜN ALAYI DAVUL ZURNA HALAYALA KARŞILANIR YOL KESİLİR BAHŞİŞ KOPARILMAYA ÇALIŞILIR, FAKAT ODA NE BİZİM KAMYONUN FRENİ PATLAMIŞ SON SÜRAT GİDİYOR DÜĞÜN ALAYINI KARŞILAYAN KALABALAĞIN ÜZERİNE, ŞOFÖR FARKINDA FREN PATALAK UYARIYOR YUKARDAKİLERİ, VE YİĞİTBAŞI ELDE SİLAH ATEŞ EDİYOR BAŞLIYOR BAĞIRMAYA CAN HAVLİYLE LA GAÇINLA DURDURACAĞI GIRILDI, SKCEK HEPİNİZ SÜLALESİNİ, LA GAÇIN LOOĞ DURDURACAĞI YOH GAÇIN LOOĞ

:) :) :)
ABİRCAN
GÜZEL TÜRKÇEMİZİ GÜZELLEŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİM
TÜRKÇE; DURDURACAH ; FRENKÇESİ ; FREN :D :D :D


yav gardaş sivas şivesini bilmiyon sonrada kalkmış kendi kendine sallama olayları yazıyon..."karşı göyden gelin alınıyor" bunun anlamınıda bilmiyorsan yazıklar olsun sana..hem bu kelime normal bi kelime bilmemen senin ayıbındır..ben sivas dışında doğuda çalışmaktayım bu kelimelerin ve olayların hepsi buradada anlatılıyor .anasını satıyım sllamayın yaw araştırında ondan sonra yazın okudukça iğrendim sizlerden..sivası övmekten çok rezil ettiğinizin farkında deilsiniz..sizleri sivaslı olarak görmüyorum ben

agca58
08.09.2005, 21:25
benim anlatacağım bu olay da sivasın bir köyünde meydana geliyor:
gardaşın biri ayağındaki çamurları temizlemek için bir elektrik direğine tutunup ayaklarını silkelemeye başlar.bunu gören başka bir gardaş da adama elektrik çarptığını sanır ve kazmayla hurraaa adamcağızın kafasına okkalı bi indirir. adamcağız maalesef oracıkta beyin kanamasından can verir. traji komik bir olay.

la gardaş bırak allahını seversen la.sen gel temel ile dursunun fıkrasını sivassa uyarla.bu kadarda olmazki yaw..milleti ellahamki ya gerizekalı yada enayi zannediyorsunuzz..bırakın bu ayaklarıda..bakın şu pkk lı kancık köpeklerin yaptıklarını konuşalım..bu şerefsizler ülkeyi bölmeye çalışıyor (asla olmayacak,olamazda) bizler burada geyik yapmaya çelışıyoruzz...yazık bize yazık

agca58
08.09.2005, 21:33
[b][font=Scriba LET][size=5][color=blue]yaw arkadaşlar bırakın yaw.. bukadar da aptallık olmazki..hepiniz çok ama çokkkk komiksiniz..sizin bu anlattıklarınızı fıkralardan mı etkilenip yazdınızz..burada 1-2 olaydan başka diğerleri hepsi sallama ve genelde her ilde anlatılan olaylar..bırakında geyiği adam gibi şeyler yazlım..okudukça kafayı yedim yaa.hele bazıları varki resmen temel fıkralarını sivasa çevirmiş...umarımki bunları yazanlar inşallah sivasta yaşayan yiğidolar deildir..okuduklarıma göre çoğu il dışında yaşayan arkadaşlar yazmış malesef..

agca58
08.09.2005, 21:34
yaw arkadaşlar bırakın yaw.. bukadar da aptallık olmazki..hepiniz çok ama çokkkk komiksiniz..sizin bu anlattıklarınızı fıkralardan mı etkilenip yazdınızz..burada 1-2 olaydan başka diğerleri hepsi sallama ve genelde her ilde anlatılan olaylar..bırakında geyiği adam gibi şeyler yazlım..okudukça kafayı yedim yaa.hele bazıları varki resmen temel fıkralarını sivasa çevirmiş...umarımki bunları yazanlar inşallah sivasta yaşayan yiğidolar deildir..okuduklarıma göre çoğu il dışında yaşayan arkadaşlar yazmış malesef..

abircan
09.09.2005, 10:27
arkadaşım sivasın bir şivesi var bunu herkes kabul ediyor hatta bir değil birçok şivesi var, sivas dediğin yer koca bir coğrafya tam 1200 köyü var, ayrıca ermenisi lazı kürdü çerkesi alevisi sünnisi değişik katmalarda etnisitede kültürde insan var tokata yakın olanlar oranın şivesine yakındır malatyaya yakın olanlar malatya ağzına yakındır kayseriye yakın olanlar oranın şivesine yakındır bu demektirki sivas dediğin o muhteşem şehir mozaik bir kent, ayrıca lütfen burada yazılan hikayeleri bizde biliyoruz çoğu kendi memleketine uydurur yazar ama lütfen yazılanları aşağılamayın hor görmeyin, yazıyorsanız sizde yazın kendi meşrebinize uygun, ahkam kesmek kimsenşin haddine değil, ne o öyle salaklık, aptallık lafları ayıp ayıp şurada kendi köy hikayelerimizi gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz, birde şunu anlamıyoruz sanki sivaslı küfür edip ağzı bozuk konuşmaz bunu itiraz edenler ya sivaslı değil yada sivaslıyım deyip bizi kandırıyor, hangimizin babası amcası abisi gardaşı ağzını doldura doldura küfür etmez, hangimize çoçukken evde büyükler küfür öğretipde gelen aile dostalarımıza küfür ettirip sonra gülüşmezlerdi yalan mı bunlar bunlar hiç yaşanmadımı yaşanmıyormu arkadaşım biliyorsan hikayen varsa yaz yoksa ahkam kesmeyin okumayın kardeşim terbiyeniz bozulmasın bu kadar kolay, sivaslı bu başka sivaslı yok
saygılar

politepol
09.09.2005, 11:13
Sivas ta çalışmış bir meslektaşım polis, eskiler bilir, ibo derler namına, şarapçılar kan kusarlar..

bir gün şarapçı kafayı çekmiş ve Allah tan belasını arar gibi bizim polisin evinin önünden geçerken nara atar, Uleeeeeeen , kan kokarıııııım, kan kokarııııım,'

bizim ibo sinirli cama çıkar, 'ne kokarsın lan 'der

iboyu gören sarhoş, korkudan, wallaha b.k kokarım abi' der..

kannas
09.09.2005, 11:22
Sivasa gezmeye gelen bir bayan sivas merkezde geziyormuş o esnada
Sivasa traktör tamirine gelen bir yiğidoyu görünce şaşırmış babayiğit yanına gitmiş ' pardon bakarmısın beyefendi demiş' bizim yiğide buyur bacım söyle demiş kadın ' gögsünüzdeki kıllar çok güzel eğer rica edersem bir tane koparırmısınız benim için bir hatıra olur demiş adam kafa sallamış koltuğunun altından bir kıl koparmış buyur demiş kadın hayır ben gögsünüzden istiyorum demiş bizim yiğido Ne diyon bacım senin için koleksiyonumu bozak demiş

şarkışla yunusören sivasspora başarılar diler

zaraefsanesi
23.11.2005, 14:54
Yıllar önce bir Sivaslı ile bir Yozgatlı İstanbulda karşılaşırlar. İkisininde Anadoludan gelme olduğu bellidir. Önce Yozgatlı sorar. Hemşerim nerelisin diye. İstanbula geleli bir hayli olan bizimki birazda kibarlaşarak 'SİVİSLİYİM' der. peki sen nerelisin diye yozgatlıya sorar. Biraz önce bizimkinin kibarlığından etkilenen Yozgatlı ondan geri kalmamak için 'YÜZGÖTLÜYÜM' der.

Buda başka bir hikaye

juventus1994
05.12.2005, 14:51
Anlattıklarınızın hepsi güzel ama , 1967 SİVASSPOR(YİĞİDOLAR,YENİÇERİLE R HA BİDE ÇEKİRDEK YİYENLEERİ)sayarsak sivasspor a yakışıyo

juventus1994
05.12.2005, 14:51
:=:=:=:=:=:=:=:= ESPİRİ MANASINDAAA

MERİÇ
05.12.2005, 15:10
abircan kardeşim, belli ki sana "Sivaslılar böye konuşuyor" diye anlatılan bir takım düzmece hikayelere inanmışsın ve bunları kamuoyuna takdirine açık bir sitede yayınlama gereği hissetmişsin. Elbette, iyi niyetinden asla ve kat'a şüphem yoktur. Ancak bilmelisin ki, şive demek sokak ağzı demek değildir. Sivas'ın kendine has şivesi, İstanbul Türkçesi diye anılan konuşma üslubu ile bire bir aynıdır. Burada kaleme aldığınız radyodan maç anlatma hikayesinin değişik versiyonları Sivas'ta sürekli olarak anlatılmaktadır. Bunun en ilginci de, "Elllahamki gol olacak" sözüdür ki, muhtemelen bu kafadar üç beş muzibin o günkü spikere monte ettikleri bir cümledir; vakıa Sivas'ta bu tür "Gülümseten" hikayelerin dilden dile dolaşma hızı, ışık hızı gibidir. Acı tarafı, bir şovmenin bile(!) Ulusal kanalda, Sivas'a atıf yapıp "Sivaslılar böyle konuşuyormuş" diye alaya alacak kadar işin olmadık yerlere taşınmış olmasıdır. Evet, sürekli bir radyo dinleyicisi olmadığımı itiraf edebilirim, lakin bahse konu yıllarda Sivas'ta tek radyo istasyonu olması sebebiyle (ki özellikle maç günlerinde) sıkça bende dinledim. Ancak, bugüne kadar radyo istasyonundan "Topu depti", "goolendi", "top kalemizde gardaşlar" gibi cümlelere hiç rastlamadım. Kaldı ki, maç anlatsın diye eline mikrofon verilen kişilerin bu kadar ahmakça konuşacaklarına ihtimal vermediğim gibi, o radyo istasyonu yöneticilerinin de bu kadar ahmakça davranıp Türkçesi bozuk birine maç anlattıracaklarına, yahut proğram yaptıracaklarına hiç ihtimal vermiyorum. Minibüs hikayesi her ile mal edilerek anlatılan hikayelerin bir benzeridir. Bu minibüs, otobüs, şoför, yolcu hikayelerinden en çok nasibini alan il Erzurum'dur; öyleki geçmiş yıllarda elime geçen ve Erzurum Valiliği tarafından yayınlanan bir dergide, bu tür kelimelerin Erzurumlu şivesi olmadığı üstüne basa basa anlatılmıştır. Çünkü, bugün (gerçek ya da düzmece) anlatılan bu hikayeler o ilin değer yargılarını ve kültür yapısını sarsmaktadır. Düşüncem odur ki, herkesin üzerine düşen "Sokak ağzı"nı "Sivas şivesi" diye kamuoyuna lanse etmek değil, gerçek Sivas şivesini yaşatmak ve kamuoyuna bunu yaymaktır. Aksi halde kamuoyunda ne kadar komik duruma düştüğümüzü, 1990'lı yıllarından sonunda Fikret Bila'nın Milliyet Gazetesi'nde yazdığı bir köşe yazısında görebilirler. Bu asılsız hikayeler yüzünden Sivaslılarla nasıl alay edildiğini o yazıda görebilirler. Bu konudaki naçizane düşüncem bunlar; aksi kendimizi aşağılamaktan ya da Sivas kültürünü baltalamaktan başka birşey değildir. Saygılarımla.
BUNLAR BİZİM ÖZÜMÜZ Kİ NİE İNKAR EDİOSUNUZ

bulent58
05.12.2005, 15:40
AH NASIL UNUTURUM SİVASSPORUMUZU SENE 1993 BEN LİSEDEYİM SİVASSPOR 3. LİGDE SÜPER BİR TAKIMIMIZ VAR HATIRLADIKLARIM İLKER (FB Lİ ORTA SAHADAN GOLLERİYLE MEŞHUR) HELE BİR ÇORUM MAÇINDA ÇORUM KALECİSİNE 45 METREDEN TAKMIŞTI. YİNEN KADRODA MURAT, OKTAY, MAHMUT GİBİ İSİMLERİ HATIRLIYORUM.
İŞTE O SENE BİZ LİGİN SÜPERİYİZ AMA GEL GÖRKİ ÇORUM AMASYA TOKAT İTTİFAKI YAKTI BİZİ VE ÇORUM 1 PUAN FARKLA 2. LİGE ÇIKTI AMA KURBAN OLDUĞUM ALLAH İŞTE BAKIN BİZ SÜPER LİGDEYİZ ÇORUM NEREDE TOKAT NEREDE, AMASYA NEREDE BİLEN VARSA SÖYLESİN

Arif Coşkun
05.12.2005, 16:15
Arkadaşlar üretilen fıkra yada esprilere kızmayalım. Her yörenin kendine has şiveleri vardır.Bunda alınacak gücenecek bir şey olmamalı.Örneğin: Bir Kastamonu, Erzurum,Karadeniz,Trakya,Diyar bakır heryöre kendi şivesince konuşabilir."Yumurtadan çıktın kabuğunumu beğenmiyon" değil elbette bu yazılanlar.Sadece eğlenmek amaçlı anladığım kadarıyla.

Bende duyduğum bir yazıyı sizinle paylaşıyım.

İlçelerimizin birinde yayalar hep yolun ortasından yürürmüş. 34 plakalı bir sürücününde yolu oraya düşmüş. Yolda ilerlerken yayalar hiç kaçmıyor,sürücüde hep yayaların sağından solundan manevra yaparak ilerliyormuş. Sonunda sürücü dayananamış durudurmuş aracını, önündeki yayaya "Kardeşim çekilsene yoldan bak orada kaldırım var oradan yürüyünsene!"
yaya hiç istifini bozmamış,dönmüş şöfere, ne bağrıyon gardaşım " Farzetki ağacam"
:))

resul5858
05.12.2005, 16:15
BAKIN O KONUSTUĞUNUZ KELİMELER OSMANLIDAN KALMA ÖZÜNÜ KAYBETMEDEN GELEN CÜMLELERDİR BAKMAYIN SİZCE BATI DA BELKİ BİRAZ KABA OLUYOR AMA BU BİZİM ÖZÜMÜZDÜR ONLAR ***napcan ne etcen*** DEYİNCE KABA OLMUYORDA BİZ BÖYLE KONUSUNCAMI KABA OLUYORUZ???
S_İ_V_A_S_L_I_Y_I_K_ _A_L_L_A_H_*_I_N ___ A_D_A_M_I_Y_I_K_

mert_54
05.12.2005, 16:17
BİZ SİVASLILAR ANADOLU ÇOCUKLARIYIZ..HERŞEYİN ÜSTESİNDEN GELİRİZ.GELEN DE GİDENDE GARDAŞIMIZDIR. VE KİMSE UNUTMASIN Kİ BİZLER YİĞİDOLARIZZ.SAF KİŞİLİĞİMİZ İLE HERKESİ GURURLA TAŞIRIZ

cemal58yiğido
05.12.2005, 16:18
SİVAS ANADOLUNUN EN CENTİLMEN ŞEHİRLERİNDENDİR

sasha
05.12.2005, 16:58
o bu değil d eben yolda yururken omuz atma rekorunu sivas a veriyorum..yaw kimse mi omzunu sağa sola çevirip yol vermez..dalıyor kadın erkek dumduz bodozlama yuruyolar valla :)

Suşehri
10.12.2005, 12:51
ÇOK GÜZEL HİKAYELER, TEŞEKKÜRLER :)

sivaslıavukat
10.12.2005, 14:55
arkadaşım sivasın bir şivesi var bunu herkes kabul ediyor hatta bir değil birçok şivesi var, sivas dediğin yer koca bir coğrafya tam 1200 köyü var, ayrıca ermenisi lazı kürdü çerkesi alevisi sünnisi değişik katmalarda etnisitede kültürde insan var tokata yakın olanlar oranın şivesine yakındır malatyaya yakın olanlar malatya ağzına yakındır kayseriye yakın olanlar oranın şivesine yakındır bu demektirki sivas dediğin o muhteşem şehir mozaik bir kent, ayrıca lütfen burada yazılan hikayeleri bizde biliyoruz çoğu kendi memleketine uydurur yazar ama lütfen yazılanları aşağılamayın hor görmeyin, yazıyorsanız sizde yazın kendi meşrebinize uygun, ahkam kesmek kimsenşin haddine değil, ne o öyle salaklık, aptallık lafları ayıp ayıp şurada kendi köy hikayelerimizi gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz, birde şunu anlamıyoruz sanki sivaslı küfür edip ağzı bozuk konuşmaz bunu itiraz edenler ya sivaslı değil yada sivaslıyım deyip bizi kandırıyor, hangimizin babası amcası abisi gardaşı ağzını doldura doldura küfür etmez, hangimize çoçukken evde büyükler küfür öğretipde gelen aile dostalarımıza küfür ettirip sonra gülüşmezlerdi yalan mı bunlar bunlar hiç yaşanmadımı yaşanmıyormu arkadaşım biliyorsan hikayen varsa yaz yoksa ahkam kesmeyin okumayın kardeşim terbiyeniz bozulmasın bu kadar kolay, sivaslı bu başka sivaslı yok
saygılar

Değerli hemşehrilerim. Neden bu anektodlara bu kadar tepki verdiğinizi anlayabilmiş değilim.Görebildiğim kadarı ile sert ve uygunsuz bir dille tepkiler veren hemşehrilerimizin çoğu genç arkadaşlarımızdan oluşuyor.Bu kadar zor mu bunu kabullenmek.Bu kompleksi aşabilip sizde bunlarla eğlenebilecek olgunluğa erişeceksiniz mutlaka ama o zaman burada kırdığınız kalplere yazık olacak.Bu itibarla biraz daha sakin tepkiler verip bunun keyfini sürmenizi tavsiye ederim. Lütfen unutmayalım karadenizli vatandaşlarımız hakkında binlerce çoğu gerçek hikaye var ama hiçbiri bunu sorun etmeyip avantaj haline dönüştürebilmiş ve bu şekilde de mecliste , inşaat ve müteahitlik sektöründe bilhassa istanbulda fırıncılık sektöründe mühim başarılara imza atmışlardır

Alaaddin kardeşimiz de gayet güzel bir üslupla foruma renk katmıştır. Lütfen sadece içerikle ilgilenelim , kimi neyi kimden koruyup savunuyorsunuz. En çok seven siz misiniz Sivası , burada bunları yazıp okuyup eğlenenler memleket düşmanı mı?

Saygılarımla..

sivaslıavukat
10.12.2005, 14:58
Unutmadan ben de büyüklerimden duyduklarımdan birini sizlerle paylaşmak istedim.Memleketten buraya istanbula gelen hemşehrilerimizden biri taksimde bir büfe açar. Gelen müşterilerden biri :
-Bir paket marlboro verirmisiniz diye sorar . Büfeci hemşehrim de
- Niye yalvarıyon hemşerim paran mı yok der.
Saygılarımla

abircan
12.12.2005, 16:55
Alper bey teşekkürler
hikayelerinizin devamını bekleriz,

AYŞENUR1987_58
09.01.2006, 21:48
süpersiniz ya hemşolarımmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmmmm

erhan5834
09.01.2006, 23:07
o bu değil d eben yolda yururken omuz atma rekorunu sivas a veriyorum..yaw kimse mi omzunu sağa sola çevirip yol vermez..dalıyor kadın erkek dumduz bodozlama yuruyolar valla :)
EEE SİVASLI OLDUĞUMUZ NERDEN BELLİ OLACAK YA YOL VERDİKTEN SONRA ANLAMI KALMAZ SİVASLILIĞIN ....

1967_DERNEK_10UR
09.01.2006, 23:08
o bu değil d eben yolda yururken omuz atma rekorunu sivas a veriyorum..yaw kimse mi omzunu sağa sola çevirip yol vermez..dalıyor kadın erkek dumduz bodozlama yuruyolar valla :)
BAK BU KONUDA SANA KATILIYORUM OMUZ ATMA REKORU SİVAS'A VERİLİR..GARDAŞLARIMIN HEPSİ KÜLHANBEY SİVAS BENİM KAYSERİ ORTAĞIM GİBİ GEZİYORLAR İSTASYON CADDESİNDE VE ATATÜRK CADDESİNDE...:D

dostol
10.01.2006, 00:49
Yaşanmış bir öyküdür.

Uzunca bir süre istanbulda yasayan sivas çoçuğu kuzenim memleketi ziyarete gidiyor, uzun yol tabi , iniyor otobüsten 14 saat yol gitmiş çocukyorgun , biraz çarşıyı dolanıyo ( sivasca tabii) ( geziyor) sonra biniyor minübüse çıkacak yenimahalleye yanaştıkça esentepe camisinin altındaki sokağa, heyacan içinde tabii birazdan köşeden doğduğu evi görecek adam, sesleniyor şoföre, '' şoför bey inicek var müsait bir yerde'' diyor, bizim bıçkın yiğido duruyor hemen şöyle bi geri dönüp bakıyor adamımıza ve sesleniyor o güzelim sivas şivesiyle ve doğlallığıyla'' ne yalvarıyon gardaş la ele de eğleyek' bizimki şaşırıyor tabi o şakın şoför şaşkın iniyor arabadan..

sevgilerle
lütfen bizi bize anlatın
alaattin bircan
hahahahaha

MAVİ_BERE
11.01.2006, 07:30
BAK BU KONUDA SANA KATILIYORUM OMUZ ATMA REKORU SİVAS'A VERİLİR..GARDAŞLARIMIN HEPSİ KÜLHANBEY SİVAS BENİM KAYSERİ ORTAĞIM GİBİ GEZİYORLAR İSTASYON CADDESİNDE VE ATATÜRK CADDESİNDE...:D


Onur istanyon caddesinde ve Atatürk caddesinde tek kral var....

ODA TAYYARE ARİF... :)

YALAN MI LAA...
ADAM Bİ GEZİYOR EN DELİKANLI GEZENİ BİLE CORBA OLUYOR BİRDEN BİRE

1967_Dernek_Ayhan
11.01.2006, 09:36
ONUR BİRİDE BENİM DEMİ
AMA ARİFE KİMSE RAKİP OLAMAZ :D

Etem-Murat
13.01.2006, 10:45
Onur istanyon caddesinde ve Atatürk caddesinde tek kral var....

ODA TAYYARE ARİF... :)

YALAN MI LAA...
ADAM Bİ GEZİYOR EN DELİKANLI GEZENİ BİLE CORBA OLUYOR BİRDEN BİRE
BELKİDE HEPİNİZ HAKLISINIZ BİR ZAMAN PİSİN OĞLU AVŞARLAR ,KINIK EKREMLER,COLAK CAVİTLER,KIZILBAŞ OĞLU LADİGARLARIN YERİNİ ŞİMDİ
YENİ NESİLLER ALMALI YOKSA KABADAYILIK MAŞALLAH SİVASTA BİTER

bulent58
26.01.2006, 10:25
ankarada gençlerbirliği maçını izliyorum yanım da 50 yaşlarında bir abiyle bayağı bir sohbet ettik abi dedim ben seni hatırladım yıllar önce 90 lı yıllrdada sivasın maçlarında görmüştüm, neyse biraz sohbet ettik ben ankarada ikamet ettiğim için iftara evime gidecektim onlar ise yola gideceklerdi otobüsleriyle dedim yaw sabah çıktınız sivastan oruçlusunuz, şimdi iftardan önce yola çıkacaksınız zor olmayacakmı? dedim maçta o anda 0_0 bana aynene şöyle dedi sivas maçı alsında biz aç geldik aç gideriz sivasspor bizim herşeyimiz olmuş artık o kazansın yeter dedi; ve aradan 2 adkika geçmedi mehmet yıldız golü attı işte sivaspor aşkı budur.

halil_58_yigido
26.01.2006, 11:20
valla gardaşlar bu yazdıklarınız çok güzel hepsinide duymuştum dogrudur la ale low inecek varrrrrrr

ozsivasli58
26.01.2006, 11:32
:) ;) :) :D :rolleyes:

paco
13.02.2006, 15:39
yaff hepiniz geyiksiniz waryaa ...igreniyorum sizdennnnnnnn...

paco
13.02.2006, 15:41
tanısmak isteyen gelsin msn ye gitarci_49@hotmail.com

sivaslı_boy
13.02.2006, 15:47
bu kadar da değil be kardeşim

NAUGHTYBOY58
13.02.2006, 17:04
walla abi hem çok güzel hemde komik

Etem-Murat
03.03.2006, 19:13
sivas cok güzel hayel olsa bir kez daha görmek isterim

Etem-Murat
05.03.2006, 22:01
Sivaslılar böye konuşuyor" diye anlatılan bir takım düzmece hikayelere inanmışsın ve bunları kamuoyuna takdirine açık bir sitede yayınlama gereği hissetmişsin. Elbette, iyi niyetinden asla ve kat'a şüphem yoktur. Ancak bilmelisin ki, şive demek sokak ağzı demek değildir. Sivas'ın kendine has şivesi, İstanbul Türkçesi diye anılan konuşma üslubu ile bire bir aynıdır. Burada kaleme aldığınız radyodan maç anlatma hikayesinin değişik versiyonları Sivas'ta sürekli olarak anlatılmaktadır. Bunun en ilginci de, "Elllahamki gol olacak" sözüdür ki, muhtemelen bu kafadar üç beş muzibin o günkü spikere monte ettikleri bir cümledir; vakıa Sivas'ta bu tür "Gülümseten" hikayelerin dilden dile dolaşma hızı, ışık hızı gibidir. Acı tarafı, bir şovmenin bile(!) Ulusal kanalda, Sivas'a atıf yapıp "Sivaslılar böyle konuşuyormuş" diye alaya alacak kadar işin olmadık yerlere taşınmış olmasıdır. Evet, sürekli bir radyo dinleyicisi olmadığımı itiraf edebilirim, lakin bahse konu yıllarda Sivas'ta tek radyo istasyonu olması sebebiyle (ki özellikle maç günlerinde) sıkça bende dinledim. Ancak, bugüne kadar radyo istasyonundan "Topu depti", "goolendi", "top kalemizde gardaşlar" gibi cümlelere hiç rastlamadım. Kaldı ki, maç anlatsın diye eline mikrofon verilen kişilerin bu kadar ahmakça konuşacaklarına ihtimal vermediğim gibi, o radyo istasyonu yöneticilerinin de bu kadar ahmakça davranıp Türkçesi bozuk birine maç anlattıracaklarına, yahut proğram yaptıracaklarına hiç ihtimal vermiyorum. Minibüs hikayesi her ile mal edilerek anlatılan hikayelerin bir benzeridir. Bu minibüs, otobüs, şoför, yolcu hikayelerinden en çok nasibini alan il Erzurum'dur; öyleki geçmiş yıllarda elime geçen ve Erzurum Valiliği tarafından yayınlanan bir dergide, bu tür kelimelerin Erzurumlu şivesi olmadığı üstüne basa basa anlatılmıştır. Çünkü, bugün (gerçek ya da düzmece) anlatılan bu hikayeler o ilin değer yargılarını ve kültür yapısını sarsmaktadır. Düşüncem odur ki, herkesin üzerine düşen "Sokak ağzı"nı "Sivas şivesi" diye kamuoyuna lanse etmek değil, gerçek Sivas şivesini yaşatmak ve kamuoyuna bunu yaymaktır. Aksi halde kamuoyunda ne kadar komik duruma düştüğümüzü, 1990'lı yıllarından sonunda Fikret Bila'nın Milliyet Gazetesi'nde yazdığı bir köşe yazısında görebilirler. Bu asılsız hikayeler yüzünden Sivaslılarla nasıl alay edildiğini o yazıda görebilirler. Bu konudaki naçizane düşüncem bunlar; aksi kendimizi aşağılamaktan ya da Sivas kültürünü baltalamaktan başka birşey değildir. Saygılarımla.

Etem-Murat
24.03.2006, 22:46
Sivas Hizmet Vakfı tarafından hazırlanan "Hayat Ağacı Dergisi"nin 1. kuruluş yıldönümü 03 Şubat 2006 Cuma Günü düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Osman Ağa Konağı’nda gerçekleştirilen resepsiyona Vali Hasan CANPOLAT. Garnizon Komutan Tuğgeneral Fahri ERENEL, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet BAKIR, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Gazete, Televizyon ve Ajans Temsilcileri ile Hayat Ağacı Dergisinin hazırlamasında emeği geçenler katıldı.

Resepsiyonda kısa bir konuşma yapan Vali Hasan CANPOLAT, Hayat Ağacı Dergisi?nin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Habercilerin Dergiyle ilgili sorularını da yanıtlayan Vali CANPOLAT, "Hayat Ağacı"nın kendi alanında Türkiye?nin en iyi dergisi olduğunu söyledi. Valilik olarak sadece toprağa fidan dikmediklerini dile getiren Vali CANPOLAT, "Hayat Ağacı, Sivas’ın kültür dünyasına dikilen bir fidandır ve yeşermeye başlamıştır. Sivas halkının bu eşsiz kültür hizmetine sahip çıkacağına olan inancım sonsuzdur" şeklinde konuştu

AMCA58
24.03.2006, 22:50
Sivaslılar böye konuşuyor" diye anlatılan bir takım düzmece hikayelere inanmışsın ve bunları kamuoyuna takdirine açık bir sitede yayınlama gereği hissetmişsin. Elbette, iyi niyetinden asla ve kat'a şüphem yoktur. Ancak bilmelisin ki, şive demek sokak ağzı demek değildir. Sivas'ın kendine has şivesi, İstanbul Türkçesi diye anılan konuşma üslubu ile bire bir aynıdır. Burada kaleme aldığınız radyodan maç anlatma hikayesinin değişik versiyonları Sivas'ta sürekli olarak anlatılmaktadır. Bunun en ilginci de, "Elllahamki gol olacak" sözüdür ki, muhtemelen bu kafadar üç beş muzibin o günkü spikere monte ettikleri bir cümledir; vakıa Sivas'ta bu tür "Gülümseten" hikayelerin dilden dile dolaşma hızı, ışık hızı gibidir. Acı tarafı, bir şovmenin bile(!) Ulusal kanalda, Sivas'a atıf yapıp "Sivaslılar böyle konuşuyormuş" diye alaya alacak kadar işin olmadık yerlere taşınmış olmasıdır. Evet, sürekli bir radyo dinleyicisi olmadığımı itiraf edebilirim, lakin bahse konu yıllarda Sivas'ta tek radyo istasyonu olması sebebiyle (ki özellikle maç günlerinde) sıkça bende dinledim. Ancak, bugüne kadar radyo istasyonundan "Topu depti", "goolendi", "top kalemizde gardaşlar" gibi cümlelere hiç rastlamadım. Kaldı ki, maç anlatsın diye eline mikrofon verilen kişilerin bu kadar ahmakça konuşacaklarına ihtimal vermediğim gibi, o radyo istasyonu yöneticilerinin de bu kadar ahmakça davranıp Türkçesi bozuk birine maç anlattıracaklarına, yahut proğram yaptıracaklarına hiç ihtimal vermiyorum. Minibüs hikayesi her ile mal edilerek anlatılan hikayelerin bir benzeridir. Bu minibüs, otobüs, şoför, yolcu hikayelerinden en çok nasibini alan il Erzurum'dur; öyleki geçmiş yıllarda elime geçen ve Erzurum Valiliği tarafından yayınlanan bir dergide, bu tür kelimelerin Erzurumlu şivesi olmadığı üstüne basa basa anlatılmıştır. Çünkü, bugün (gerçek ya da düzmece) anlatılan bu hikayeler o ilin değer yargılarını ve kültür yapısını sarsmaktadır. Düşüncem odur ki, herkesin üzerine düşen "Sokak ağzı"nı "Sivas şivesi" diye kamuoyuna lanse etmek değil, gerçek Sivas şivesini yaşatmak ve kamuoyuna bunu yaymaktır. Aksi halde kamuoyunda ne kadar komik duruma düştüğümüzü, 1990'lı yıllarından sonunda Fikret Bila'nın Milliyet Gazetesi'nde yazdığı bir köşe yazısında görebilirler. Bu asılsız hikayeler yüzünden Sivaslılarla nasıl alay edildiğini o yazıda görebilirler. Bu konudaki naçizane düşüncem bunlar; aksi kendimizi aşağılamaktan ya da Sivas kültürünü baltalamaktan başka birşey değildir. Saygılarımla.
YAZILANLAR ÇOK DOĞRU BEN CANLI ŞAHİDİYİMDİR,GÜZELİM SİVAS TÜRKÇESİ MAALESEF BOZULMAKTA.SEBEPLERİDE MALUM

hattab
25.03.2006, 01:07
Oncelile GECEHEKIMI arkadasa tesekur ediyorum.
Cunku yapmis oldugu aciklama cok ONemli bizim icin, bilindigi gibi TV medyasinda ki bazi SERREFSIZ sahsiyetler ornek(BEDRI BAYKAM)gibi
her firsatta sivas olaylarini bahane edip SIVASIMIZA vede sivaslilara laf atmaktadir.amaci SIVAS da yasan ve kerdesce gecinip giden Sivaslilari birbirine dusurmek.
Bizde SIVASIN resmi web sitesnde kendi kendimizi karalayip kucukdusurucu seylerle daha fazla rezil etmeyelim.
.lige ciktigimizda emimim medya cok sey arayacak sivasi ve sivassporu kotulemek icin, bize dusen gorev SAPINA KADAR SIVASLI oldugumuzu onlara firsat vermeyerek ispat etmemiz.

VE daima biryerde birbirimize arkacikmamiz lazim, eger bu dunyada KAYSERILIler kadarda olamiyacaksak ayip bize.

sunuda belirtmeden gecemiyecem, eger SIVASSPOR 1.lige cikarsa ki cikacak, ozaman kayseri-sivas macinda olen SIVASLI SEHITLERIMIZIN ocu bi nevi alinmis olucak.
ama dunyada tek bir SIVASLI olsada bu ofke ve bu KIN misafire saldirmayi ilke edinen KAYSERILILERE karsi BITMEYECEKKKKKK....


Hollanda ve Almanyadan

YIGIDO TARAFTAR
UNIVERSITELI

SIVASLI BOZOOOOOO

EE GURBAN ABIRCANIN MECAZI MURSEL YOLUYLA KALEME ALDIGI BAZI DUYUMLARI SEN VE BIR KAC ARKADAS YANLIS BULUYOSUNUZ
VE BUNLAR SIVASIMIZA YAKISMAYAN AGIZ SIVELERI DIYE NOT DUSUYOSUNUZ

AMA SENIN ANLATTIGIN KONUDADA SIVAS KAYSERI KADAR OLAMAYACAKMI SIVASLI SEHITLERIN INTIKAMI BILMEM NE DIYE BAHSEDIYOSUN
SAVUNDUGUN KONUYLA BENCE TEZAT TESKIL EDEN BIR SEY ORTAYA CIKIYO

BIRINCISI SIVAS KAYSERI KADAR OLAMAZ CUNKI SIVAS SIVASTIR KAYSERI KAYSERIDIR
IKINCISI YAZDIGIN YAZIDA SIVASI YANLIS TANITIYO BU TUR YAZILAR DERKEN KENDIN INSANLARI YILLAR ONCE YASANMIS TALIHSIZ BIR OLAYA ODAKLIYOSUN KAYSERIDEKI INSANLAR GAVUR EVLADI DEGIL VEDE HIC SANMIYORUMKI BIZE KIN GUTTUKLERINI BU SPOR KARDESIM SAVAS DEGIL
CEHALET INSANA HER HALTI YAPTIRIYO FUTBOL HIC KIMSENIN SEREFI ONURU NAMUSU DEGILKI FUTBOL SONUCUNA GORE ETKILENELIM YENERSEK YENERIZ YENILIRSEK EYVALLAH DERIZ DEMEMIZDE GEREKIR ONUN ICIN ONCE SIVASLILAR OLARAK BIR BIRIMIZI ANLAMAMIZ LAZIM SONRA KALKIP IBRETI ALEME SIVAS KULTURUNU GOSTEREBILIRIZ AMA BAKIYORUMDA UFAK BIR NOKTADA BILE BIR BIRIMIZE ELESTIRI OKLARIMIZI SAPLIYORKEN BIZ NASIL BU TAKIMDAN BASARI BEKLEYEBILIRIZKI............

hattab
25.03.2006, 01:38
SIZLERLE BIR GERCEK SIVASLININ YASADIGI BIR OLAYI PAYLASMAK ISTIYORUM

SIVASLI BIR DELIKANLI 98 YILINDA ISVICREYE GIDER ORADA KALMAK ICIN OTURUM ALMASI GEREKMEKTEDIR AMA BUNUN ICINDE EVLENMESI GEREKIR
BU DELIKANLIYA BIR DUL BAYAN BULURLAR AMA ONA DERLERKI OTURUM ALDIKTAN SONRA BIRAKIRSIN
AMA O BUNU YIGITLIGINE MERTLIGINE YEDIREMEZ MENFAAT ICIN INSANLARIN HAYATIYLA OYNAMAMBEN DER VE EVLENMEZ KACAKDA KALMAK ISTEMEZ SIVASA GERI DONER AMA ICINE DERT OLMUSTUR AVRUPADA KALAMAMAK

NE YAPIP EDIPGIDECEM DER ALACAM OTURUMU ORDA
BUNUN ICIN AKLA HAYALE GELMEZ YOLLAR DENER
BES ARKADASIYLA ISTANBULA GELIR SIRKECIDEN TRENE BINIP KAPIKULEDE INERLER DAGLARDAN BULGARISTANA GIRERLERKEN BULGAR ASKERLERINE YAKALNIRLAR UZUN BIR KOVALAMACANIN SONUNDA TESLIM OLMAK ZORUNDA KALIRLAR

BULGARISTANDA AKLA HAYALE GELMEDIK EZIYETLER GORURLER KIRKSEKIZ GUN SONRA TURKIYEYE TESLIM EDERLER BU DELIKANLI TURKIYEYE TESLIM OLDUGU GUNUN ERTESI GUNU BU KEZ TEK BASINA YINE BULGARISTANA GECER
YINE YAKALANIR BU SEFER FAZLA TUTMAZLAR TEKRAR TURKIYEYE IADE EDERLER

YASADIKLARI IYICE ONU ATESLER HEDEFE ARTIK DAHA COK VARMAK ICIN BUKEZ ROMANYAYA GIDER ORDAN KACAK MACAR SINIRINA GECERKEN YAKALANIR ORADA SINIR SORUNLARIYLA ILGILENEN FRANSIZ F3 TVSININ BELGESEL CEKIMLERINE KATILIR SONRA TEKRAR TURKIYEYE IADE EDERLER

YINE VAZ GECMEZ BU KEZ BOSNA HERSEGE GIDER ORDAN ALMANYAYA GECERKEN YINE YAKALANIR

YINE PES ETMEZ TURKIYEYE DONER AMA ASKERLIK GELIR KAPIYI CALAR TAM HERSEYDEN VAZ GECIP ASKERE GIDECEKKEN BIR NASIBI CIKAR FRANSADAN EVLENIR

FRANSAYA GELIR ESIYLE AKRABALARIYLA EVDE OTURURKEN FRANSIZ TELEVIZYONU AVRUPA BIRLIGININ SINIR SORUNLARIYLA ILGILI HAZIRLADIGI BELGESELI YAYINLAR BELGESELDE ONUN SIVASLI OLDUGUNDAN ONLARCA KEZ AVRUPANIN EN GUVENILIR SINIRLARINI BILE KORKUSUZCAIHLAL ETTIGINDEN BAHSEDILDIGINI AILECEK SEYREDERLER

DIYECEKSNIZKI BUNU NIYE ANLATIYOSUN
BENIM BURDA ANLATMAK ISTEDIGIM SIVASLININ GOZUNU BUDAKDAN SAKINMAZ ATA SOZUNE BIREBIR YAKISAN BIR HAYAT TARZI OLDUGUNU BELIRTMEK ISTEMEMDEN YANI BIZ SIVASLILAR ASLINDA COK SEY BASARACAK IRADEYE SAHIBIZ AMA BUNUN FARKINDA DEGILIZ ISTEDIGIMIZ SEYLERDE SEBAT ETMIYORUZ NEZAMANKI SAVUNDUGUMUZ DEGERLERIN ARKASINDA BIREBIR DURUP HAKKIMIZI SONUNA KADAR ARARSAK ISTE OZAMAN SIVASI SIVASLIYI KIMSE TUTAMAZ...........

HOZAT58
25.03.2006, 13:04
birde ben yazayım

izmir ilinden bir kişi asker ziyareti için sivasa gelmiş gezerken sıgarasını yakmak için kibritine bakmış ve bitmiş olduğunu anlamış ve cıbıllar parkının oradaki büfeye yaklaşarak size zahmet olaçak mümkünse kibritiniz varmı kibrit alabılırmıyım diye sormuş büfeçiye büfeçi kibriti uzattıktan sonra bunu alan kişi 50 bin tl. uzatmış bizim büfeci başlamış para vercektin de neden bu kadar yalvarıyon ................demiş

ertugrulss
08.06.2006, 23:43
YİGİDOLAR ARAMIZA BAZEN SİVAS DÜŞMANLARIDA GİRİYOR ''paço'' NİKLİ ZAT GİBİ! SİVASLILARIN KOMİK OLDUĞUNU SÖYLÜYOR HALBUKİ KENDİ DAHA KOMİK ZAVALLI YARATIK

albina58
09.06.2006, 00:28
''OLDU SARHOŞTUM VURDU''
Gürün ilçesi kayseri-malatya karayolunun(E-23) geçtigi bir anacaddeye sahiptir.Günlük ortalama 5000 kadar araç geçmektedir.Ana cadde üzerinde ise sağlı sollu işyerleri bulunmaktadır.Gürün ilçesinin renkli simalarından olan h.osman isminde bir zat bulunmaktadır.Bu zat gitgel aklı ile çarşı esnafı tarafından sevilir ve ekmek parası karşılığı götür-getir işlerine koşturulur.
Yine sıcak bir yaz günü yoğun koşturmaca sonucu yorgun bir şekilde yürürken(yol içerisinde) bir kamyon acı bir fren sesi ile h.osman'a vurur.Ahali toplanır,kalabalığın artması ile güven alan h.osman şöyle kendini bir kendini kontrol ettikten sonra birşey olmadığını anlayınca ''nerde devlet,nerde millet,nerde adalet'' diye nara atar.H.osman'ın karakterini anlayan kamyon şöförü h.osman'ın cebine ellibin lira koyar.Çaktırmadan paraya bakan h.osman ''OLDU SARHOŞTUM VURDU''
diye suçu kendi üstüne alır.

albina58
09.06.2006, 00:40
'' BİŞE YOH GÜRÜNE GELDÜK''
İstanbuldan yola çıkan şehirlerarası yolcu otobüsü hiçbir sorun yaşamadan kayseriyi geçtikten sonra gürün'e bir saat mesafede bir dinlenme tesislerinde kahvaltı molası verilir.Moladan sonra,günün ilk ışıkları ile beraber malatya istikametine doğru yol alınmaktadır. Acı bir fren sesi ile otobüs gitgide yavaşlamaya başlar.Otobüsün içerisindekiler besmele çekerek,korku nidaları atmaya başlar.O sırada biraz önceki moladan sonra arka beşli koltukta istirahat etmeye başlayan birinci şöfor,uykusunu kaçıran yolcu bağrışlarınada hiddetlenerek arka taraftan bağırır.''BİŞE YOH GÜRÜNE GELDÜK''

Etem-Murat
09.06.2006, 09:08
ellerinize sağlık cok güzel fıkralar okudum neşem yerine geldi arkadaşlar

yigidolar06
14.06.2006, 17:35
Yaşanmış bir öyküdür.

Uzunca bir süre istanbulda yasayan sivas çoçuğu kuzenim memleketi ziyarete gidiyor, uzun yol tabi , iniyor otobüsten 14 saat yol gitmiş çocukyorgun , biraz çarşıyı dolanıyo ( sivasca tabii) ( geziyor) sonra biniyor minübüse çıkacak yenimahalleye yanaştıkça esentepe camisinin altındaki sokağa, heyacan içinde tabii birazdan köşeden doğduğu evi görecek adam, sesleniyor şoföre, '' şoför bey inicek var müsait bir yerde'' diyor, bizim bıçkın yiğido duruyor hemen şöyle bi geri dönüp bakıyor adamımıza ve sesleniyor o güzelim sivas şivesiyle ve doğlallığıyla'' ne yalvarıyon gardaş la ele de eğleyek' bizimki şaşırıyor tabi o şakın şoför şaşkın iniyor arabadan..

sevgilerle
lütfen bizi bize anlatın
alaattin bircan
ELLERİNE SAĞLIK GARDAŞ GÜZEL İFADE ETMİŞSİN

aykut-akay
16.06.2006, 01:25
bizim insanimiz ya bir baska güzrel

PARTNER58AHMET
16.06.2006, 09:03
ARKADAŞLAR BENDE ŞÖYLE BİŞEY ANLATAYIM SİVASTAN GURBETE ÇALIŞMAYA GİDEN GARİBİM İZMİRİN YOLUNU TUTAR VE BİR KAÇ GÜN ÇALIŞTIKTAN SONRA 3-5 KURUŞ PARA GEÇER ELİNE BİR AKŞAM DERKİ YAW HERGÜN EKMEK PEYNİRMİ YİYİCEM BU GÜNDE LAOKANTAYA GİDEYİM DER VE GİDER BİLMEZKİ HE DEN YOH DAN VARDAN BAŞKA KELİME GARİBİM SORAR ABİ YEMEK VERSENE DER VE LOKANTACI MALESEF DİYE CEVAP VERİR GARİBİM ANLAMAZ GEÇER LOKANTANIN BAŞ KÖŞESİNE VER BİR MALESEF DER LOKANTACI TENCERELERİN DİBİNİ SIYIRIR VERİR BUNU YER HOŞUNA GİDER VE VER BİR MALESEF DAHA DER BU SEFER BULAŞIKLARDAN VERİR GARİBİM GENE YER HESABI VERİRKEN DERKİ ANLAMADI ZANNETME BİRİNCİ MALESEFİN İYİ İDİ AMA İKİNCİSİ HİÇ HOŞUMA GİTMEDİ DER

LORDKRAL
16.06.2006, 10:03
abi hepsi de çok komik ve güzel ellerinize sağlık.

ş.usta
16.06.2006, 19:12
yaff hepiniz geyiksiniz waryaa ...igreniyorum sizdennnnnnnn...

kardeşler bunu hic okudunuzmu kimse tepki vermiyor
kendi kendimizi madara ediyoruz farkında değiliz.

FURKAN_
16.06.2006, 20:07
BEYLER YAZDIKLARINIZ SİVAS MAHSUS ŞEYLER DEĞİL VE VİZİM OLMAYAN OLAYLARI BİZE MAL EDEREK KENDİ KENDİMİZİ CÜMLE ALEME REZİL EDİYORUZ YUSUF BİZDEN BAŞKASI GÖRMEZ İNŞAALLAH DEMİŞ AMA ADAM GÖRMÜŞ VE SİZDEN İĞRENİYORUM HEPİNİZ GEYİKSİNİZ DEMİŞ BEYLER BİRAZ DÜŞÜNÜN EĞLENMEK UĞRUNA NİYE KENDİMİZİ REZİL EDİYORUZ. SİZİN O ANLATTIKLARINIZ BAŞKA YERLERDE ERZURUMLU, RİZELİ, KARSLI VS... DİYE ANLATILIYOR AMA BİZ KENDİMİZE MAL EDİYORUZ ÇOK MATAH BİR İŞMİŞ GİBİ YAPMAYIN LÜTFEN...!

babayavuz
21.07.2006, 19:52
abircan kardeşim, belli ki sana "Sivaslılar böye konuşuyor" diye anlatılan bir takım düzmece hikayelere inanmışsın ve bunları kamuoyuna takdirine açık bir sitede yayınlama gereği hissetmişsin. Elbette, iyi niyetinden asla ve kat'a şüphem yoktur. Ancak bilmelisin ki, şive demek sokak ağzı demek değildir. Sivas'ın kendine has şivesi, İstanbul Türkçesi diye anılan konuşma üslubu ile bire bir aynıdır. Burada kaleme aldığınız radyodan maç anlatma hikayesinin değişik versiyonları Sivas'ta sürekli olarak anlatılmaktadır. Bunun en ilginci de, "Elllahamki gol olacak" sözüdür ki, muhtemelen bu kafadar üç beş muzibin o günkü spikere monte ettikleri bir cümledir; vakıa Sivas'ta bu tür "Gülümseten" hikayelerin dilden dile dolaşma hızı, ışık hızı gibidir. Acı tarafı, bir şovmenin bile(!) Ulusal kanalda, Sivas'a atıf yapıp "Sivaslılar böyle konuşuyormuş" diye alaya alacak kadar işin olmadık yerlere taşınmış olmasıdır. Evet, sürekli bir radyo dinleyicisi olmadığımı itiraf edebilirim, lakin bahse konu yıllarda Sivas'ta tek radyo istasyonu olması sebebiyle (ki özellikle maç günlerinde) sıkça bende dinledim. Ancak, bugüne kadar radyo istasyonundan "Topu depti", "goolendi", "top kalemizde gardaşlar" gibi cümlelere hiç rastlamadım. Kaldı ki, maç anlatsın diye eline mikrofon verilen kişilerin bu kadar ahmakça konuşacaklarına ihtimal vermediğim gibi, o radyo istasyonu yöneticilerinin de bu kadar ahmakça davranıp Türkçesi bozuk birine maç anlattıracaklarına, yahut proğram yaptıracaklarına hiç ihtimal vermiyorum. Minibüs hikayesi her ile mal edilerek anlatılan hikayelerin bir benzeridir. Bu minibüs, otobüs, şoför, yolcu hikayelerinden en çok nasibini alan il Erzurum'dur; öyleki geçmiş yıllarda elime geçen ve Erzurum Valiliği tarafından yayınlanan bir dergide, bu tür kelimelerin Erzurumlu şivesi olmadığı üstüne basa basa anlatılmıştır. Çünkü, bugün (gerçek ya da düzmece) anlatılan bu hikayeler o ilin değer yargılarını ve kültür yapısını sarsmaktadır. Düşüncem odur ki, herkesin üzerine düşen "Sokak ağzı"nı "Sivas şivesi" diye kamuoyuna lanse etmek değil, gerçek Sivas şivesini yaşatmak ve kamuoyuna bunu yaymaktır. Aksi halde kamuoyunda ne kadar komik duruma düştüğümüzü, 1990'lı yıllarından sonunda Fikret Bila'nın Milliyet Gazetesi'nde yazdığı bir köşe yazısında görebilirler. Bu asılsız hikayeler yüzünden Sivaslılarla nasıl alay edildiğini o yazıda görebilirler. Bu konudaki naçizane düşüncem bunlar; aksi kendimizi aşağılamaktan ya da Sivas kültürünü baltalamaktan başka birşey değildir. Saygılarımla.


SANA KATILMAMAK MUMKUNMU? TESBITLERIN COK DOGRU SANA YUREKTEN KATILIYORUM.

PARTNER58AHMET
21.07.2006, 20:58
benim yakın bir dostum sivastan izmire gidiyor ve öğlende çalıştığı iş yerinde yemek olmadığı için bakkala gidiyor biraz peynir biraz zeytin ve birazda hağla ver diyor bakkal şu son dediğin ne birdaha söyle diyince hağla dedim diyor bakkal veriyor ve bizimki aldıktan sonra hemşerim biz helva demesinide biliriz hağla demesinide diyor işi bağlıyor

Karahisar
21.07.2006, 20:59
benim yakın bir dostum sivastan izmire gidiyor ve öğlende çalıştığı iş yerinde yemek olmadığı için bakkala gidiyor biraz peynir biraz zeytin ve birazda hağla ver diyor bakkal şu son dediğin ne birdaha söyle diyince hağla dedim diyor bakkal veriyor ve bizimki aldıktan sonra hemşerim biz helva demesinide biliriz hağla demesinide diyor işi bağlıyor


Eee.......................... sonuç?

çılgın-sedat
21.07.2006, 22:20
ÇOK GÜZEL FIKRALAR HELAL OLSUN SİZE

58hayati
21.07.2006, 23:33
adnalı bir memurun tayını sivsa çıkar . kış ayıdır sokakta yürüyenlere bakar ki hepsi kaldırımdan degilde yolun ortasından yürüyorlar ulan şunlara bak nekadar ilkeller der sivaslıları karalar. tabiki kış mevsimidir kendiside kaldırımdan yürümekteiken olan olur ve gözünü hastanede açar.sorar neoldu bana.doktor sen nerelisin der adanalıyım dr der bellioluyor zaten dedikten sonra KAFASINA BUZ SARKITI DÜŞMÜŞ PERİŞAN BİRHALDE ulan sivaslılar akıllı adamlarmış .der yanıldıgını anlar.

aykut-akay
22.07.2006, 00:06
BUNLAR HIKAYE FIKRA TÜR SEYLER BIZ BIRBIRIMIZE SEN NEDEN BUNU DEDIN SEN NEDEN BÖLE YAPTUIN DEMEYELIM SOPNUCTA EGLENCE BU

FurkaN
22.07.2006, 11:41
ÇOK GÜZEL FIKRALAR HELAL OLSUN SİZE
Kusura bakma hiçbiri güzel falan değil. Biz kendi kendimizi eğlendirelim derken şu siteye giren bütün yabancılara kendimizi rezil ediyoruz. Böyle yaşanmış olaylar her tarafta var. Bırakın bunları Sivaslılara mal etmeyi...

FATIMA
22.07.2006, 12:08
Kusura bakma hiçbiri güzel falan değil. Biz kendi kendimizi eğlendirelim derken şu siteye giren bütün yabancılara kendimizi rezil ediyoruz. Böyle yaşanmış olaylar her tarafta var. Bırakın bunları Sivaslılara mal etmeyi...


Bunlar latife fazla takılmamak lazım,ciddiye alınacak olsa idi karadenizin isyan çıkarması gerekirdi....

lejyonersivaslı
05.08.2006, 18:37
bunlar güzel ve eğlendirici konular.bunlar gibi daha çok olduğuna ve bunların bir kitap veya dergi haline getirilmesi daha uygun olur.malumunuz konuşma dilinde hikaye anlatıldıkça hikayyenin aslı değişiyor.herkes kendinden birşeyler katıyor.kitaplara aktarılsa böyle sorunlar olmaz ve gelecek kuşaklara da güzel bir miras olarak kalır.ve kimse de bizimle,yöresel ağzımızla,konuşmamızla dalga geçemez.böyle bir kitap vardır belki benim haberim yoktur.ama olmadığını biliyorum.neyse yeni sezon takımımıza,ve bizlere hayırlı olsun.sivasspora ve diğer takımlara başarılar diliyorum.

tarik58
26.08.2006, 12:34
Bu kadar olur dıyorum sıze abılerım ve kardeslerım bırbırımızı kamuya acık bır yerde uyarmak yerıne uluorta yapıyorsunuz bunu, tamam haklı ve haksız olarak soyleyebılırsınız ama uluorta olmaz kendımıze gelelım cunku bız SİVASLIYIZ!!!

serrrkan
26.08.2006, 13:40
yer :istanbul kasımpaşa
zaman:1980 li yıllar
kişiler:başıbüyük köy muhtarı ve beypınarlı bir kaç gurbetçi

KONAKLAR

Kahramanlarımız sivas tren garından alıyorlar sırtlarına yatak yorgan birkaç bavul düşüyorlar gurbet ellere(kahramanlarımız ilk defa sivas dışına çıkıyorlar) uzun bir yolculuğun ardından taşı toprağı altın istanbul a varıyorlar...
Gar dan çıkıp bir taksi durduruyolar
-b.büyük muhtarı:gözünün çapaanı yedüüm gasımpaşıya gedecük şeremtinden
şöför :tabi efendim
Neyse kasımpaşaya varıyorlar...
elindeki adrese bakıp aramaya koyuluyorlar akrabalarının evlerini
kocca bir konağın önüne geliyolar tabi hayatlarında bu kadar büyük bir konak görüyolar...
konağın sahibi gelir ve bizimkileri gözüne kestirir...
hemşerim ne arıyosunuz burda
-heeç gonah gaç gat olduğunu sayıyodum
konak sahibi : kaç kat saydın
-4
-ver bakim 40 bin lira
bizimki açıyor kesenin ağzını veriyor 40 bin i
Neyse adam gidiyor
BİZİM MUHTAR
-NASIL KANDIRDIM ENAYİYİ 6 KAT SAYDIYDIMMM
:)