Orijinalini görmek için tıklayınız : Allah bir daha yazdırmasın

SivasSpor.Com
12.03.2010, 02:17
http://www.sivaslilar.net/images/stories/akif.jpg

Mehmet Akif'in 20 Şubat 1921'de yazdığı "Kahraman Ordumuza" sungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM'nce İstiklâl Marşı kabul edildi.

İstiklâl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Milli marşıdır. Marşın sözlerini Mehmet Akif ERSOY yazmış, bestesini Zeki ÜNGÖR yapmıştır.

Türk Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde, bir millî marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemedi. Ama millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (TANRIÖVER) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi.

Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in 20 Şubat 1921'de yazdığı "Kahraman Ordumuza" sungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM'nce İstiklâl Marşı kabul edildi. Aynı yıl bir de beste yarışması açıldı, ama kesin bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Millî Eğitim Bakanlığı'nca Ali Rıfat ÇAĞATAY’ın (1867–1935) bestesi uygun görülerek okullara duyuruldu. 1924'ten 1930'a kadar marş bu beste ile çalındı. O yıl bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki ÜNGÖR'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste aldı.

Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı'nda, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Şiirin bütünü, dörtlükler halinde yazılmış kırk bir dizedir. Sonuncu bölük beş dize.

İstiklal Marşı

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilâl!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl...
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl!

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddım var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
“Medeniyet!” dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın...
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri “toprak!” diyerek geçme, tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!
Canı, cananı, bütün varımı alsın da Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli-
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecd ile bin secde eder-varsa-taşım,
Her cerihamdan, ilâhî, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruh-ı mücerret gibi yerden naşım;
O zaman yükselerek arşa değer belki başım.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl

Mehmet Akif ERSOY

BekirBayrak
12.03.2010, 07:27
İSTİKLAL MARŞI'mızı bizlere kazandıran MEHMET AKİF ERSOY'u rahmetle anıyorum.Mekanın CENNET olsun.
Kendisininde ifade ettiği gibi ALLAH bu memlekete bir İSTİKLAL MARŞI daha yazdırmasın.

izmirliyigido
12.03.2010, 07:40
Bağımsızlığımızı, vatan sevgimizi, hakkımızı korumayı ve gücümüzü en iyi şekilde haykıran, dinimizi ve sahip olduğumuz değerleri canımız pahasına koruyacağımızı düşmanlara duyuran, duygularımızı coşkulu bir şekilde dışa vuran Milli Marşımızın kabulünün 89. Yılında büyük şair Mehmet Akif ERSOY’u rahmet ve minnetle anıyoruz.

Başta atamız ATATÜRK olmak üzere birlik ve bütünlüğümüzü sağlayan büyüklerimize rahmet anıyor, vatanı bölmek, parçalamak ve huzurumuzu bozmak isteyen her zihniyetteki insanları da lanetliyorum.

AYK

Salim58
12.03.2010, 07:48
Mehmet Akif ERSOY'un söylediği mükemmel sözdür.Bu söz toplumumuza ışık tutup satılanları,soyulanları uyandırması gerekir.Tamamını şöyle yorumlamıştır Mehmet Akif:

O günler ne samimi, ne heyecanlı günlerdi. o şiir milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir. binbir fecayi karşısında bunalan ruhların ıstıraplar içinde halas dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır...

O şiir bir daha yazılamaz, o'nu ben de yazamam. o'nu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. o şiir artık benim değil, milletin malıdır. benim, millete en kıymetli hediyem budur. allah bir daha bu millete bir istiklal marşı yazdırmasın.....

Elbeyliliyiz
12.03.2010, 08:12
Allah rahmet eylesin... Memleket askiyla yazilan istiklal marsimiz manevi degerinin pahasi yok

58 Mert Emir 58
12.03.2010, 11:41
istiklal marşını yuhlayan di.yarbakırlıları kınıyorum ve defolup gitmelerini istiyorum ülkemizden

yukarıyıldızlı
12.03.2010, 12:26
Allaha şükürler olsun ki Türküm ve yine allah şükürler olsun ki müslümanın ve böyle anlamlı bir marşa sahibim....

yadel
12.03.2010, 13:11
Bu millet ne zorluklarla kurdu bu devleti. Hele birde dinledikçe, söyledikçe içimizin ürperdiği İstiklal marşımız gurur kaynağımız. Her ne kadar binlerce yıl devlet olamamış, millet olamamış, yazılı kültürü olamamış bir ezik topluluğu geçen hafta Türk milletinin İstiklal marşına saygısızlık etmiş olsada ilelebet bu marş söylenecek Türkiye Cumhuriyeti Yaşayacaktır.

yigidomustafa58
12.03.2010, 14:02
Allah razı olsun ... Allah gani gani rahmet eylesin ruhu şad olsun...

58VoLkAn58
12.03.2010, 14:08
Memleketimize bu kadar güzel bir marş yazan Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle anıyoruz.Mekanı cennet olsun.

mustafatas58
12.03.2010, 15:22
ne kadarda guzel yorumlamıs mehmet akıf.herhalde dunyadakı en anlamlı ve en guzel mars bızım marsımız.cunku bız turkuz
mehmet akıf ersoyu rahmetle anıyoruz mekanı cennet olsun

58_babacan_58
12.03.2010, 16:03
İstiklal Marşı

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilâl!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl...
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl!

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddım var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
“Medeniyet!” dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın...
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri “toprak!” diyerek geçme, tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!
Canı, cananı, bütün varımı alsın da Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli-
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecd ile bin secde eder-varsa-taşım,
Her cerihamdan, ilâhî, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruh-ı mücerret gibi yerden naşım;
O zaman yükselerek arşa değer belki başım.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl

[B]Mehmet Akif ERSOY[/QUOTE]

subasi29
12.03.2010, 16:06
Mevlam Birdaha Kimseye Yazdirmasin...

stain
12.03.2010, 18:16
sitemizin böylesi önemli günleri bizlere hatırlatmasından dolayı teşekkür ederim

mehmet akif ersoyun dediği gibi allah bu millete bir daha yazdırmaz inş

tekdoktirin
12.03.2010, 20:16
BÖYLE GİDERSE BU ÜLKE YAKINDIR BÖLÜN MESİ ONDAN DOLAYI YİNE YAZILABİLİR YANİ AÇILIM FELAN KÜRT LAZ ALEVİ ÇİNGEN FELAN İŞTE TÜRKİYE OLMAZ BÖYLE OLMAZ ADAM KALMADI ARTIK ÜLKEDE ALKLAHA KALDI İŞİMİZ YİNE

efendigardaş
12.03.2010, 22:21
MEHMET AKİF ERSOY, DAN ALLAH RAZI OLSUN MEKANI CENNET OLSUN...***

subasi29
12.03.2010, 22:34
BÖYLE GİDERSE BU ÜLKE YAKINDIR BÖLÜN MESİ ONDAN DOLAYI YİNE YAZILABİLİR YANİ AÇILIM FELAN KÜRT LAZ ALEVİ ÇİNGEN FELAN İŞTE TÜRKİYE OLMAZ BÖYLE OLMAZ ADAM KALMADI ARTIK ÜLKEDE ALKLAHA KALDI İŞİMİZ YİNE

Kusura Bakma Hemserim...!!! Bizim Turk Gencligi Boyle Kuru Gurultuye Papuc Birakmaz.Bizi Boleceklere Sasarim,Sizin Gibi Insanlarinda Boylesi Guzide Bir Sitede Ucuk Konusmasinida Pek Hos Karsilamiyorum,Hep Beraber Adam Olalimda Kimseye Muhtac Olmayalim...

tekdoktiri
12.03.2010, 23:14
sen devam et bu kafaya hemşerim gerçekler acıdır her zaman yıgoslavya gibi olacak bu ülke adım adım gidiliyor sen nerde yaşı yorsun haburu unuttunmu uyanın belliki akp zihniyetisin

tekdoktiri
12.03.2010, 23:49
işallah yazdırmaz ama öyle gözük müyor bu akp bu ülkenin azına harbiden ,,,,,,,,,devam ederse allah yardımcısı olsun bu ülkeyi sevenlerin nediyim

subasi29
13.03.2010, 00:43
Bak Arkadasim !! Ben Kimsenin Siyasi Kimligini Savunmuyorum,Hicbir Zihniyetede Mensup Degilim.Burda iki Basit Dusunceye Veya Yoruma Cevap Vermekle Siyasi Cikar Kovalaman Son Derece Yalnis Bir Usluptur Buna Dikkat Et...Bir Toplum Koskoca Medeniyet Besigi Guzide Ulkemiz Senin Ifade Ettigin Gibi Yugoslavyayla Kiyaslanamayacak Kadar Cesurdur,Oyuzden Spor Sitesinde Birdaha Beni Akp Zihniyetindemisin Diye Muhurlersen Boyle Murekkebi Bitmis Kalem Gibi Atilirsin Cope...Nazik Ol Kirici Olmaya Ozenme,Karsindakine Konusurken Muhattap Olup olamayacagini Tart,Kimseyi Zihniyet Terazisinde Tartmaya Kaklma,Karsindaki Bilgili,Kulturlu Birisi Cikar Bozulursun...

tekdoktiri
13.03.2010, 01:14
EV ALLAH GARDAŞ BEN UZUN YAZMAYA GEREK GÖR MÜYORUM BİZ KÜLTÜRLÜ İNSANLARI SAVUNUYORUZ ARTI ÜLKEYİ SEVENLERİ VESAİRE OLMAYA BİLİRSİNİZ AMA GERÇEKLER ORTADA ARTI ADAMIZ SEN MERAK ETME SIVASLI YANİ İŞALLAH BİR DAHA YAZMAK NASİP OLMAZ YANİ AMA BU ÜLKEDE BUTÜR KANI BOZUKLAR OLDU MÜDDETÇE BİR DAHA YAZILABİLİR DİKKATLİ OLALIM

can sivas
13.03.2010, 02:05
işallah yazdırmaz ama öyle gözük müyor bu akp bu ülkenin azına harbiden ,,,,,,,,,devam ederse allah yardımcısı olsun bu ülkeyi sevenlerin nediyim

Allah zaten bu ülkeyi sevenlerin yardımcısı. Olmasaydı zaten devletimizi ikibinli yıllarda iflastan kurtarıp avrupasıyla amerikasıyla rusuyla yani kısacası diğer devletlerin acaba şu Türkler neyapacak yine diye şapka çıkarttıracak hale getirmezdi.
Benşu anda yurt dışında kalıyorum Sabah Namazı çıkışı etrafı askerlerle çevrilmiş camileri unutmadık.
Lütfen sizde elinizi vicdanınıza koyun partizanlığı bırakarak şu sekiz senede nereden nereye geldiğimizi aklı selimle birdaha düşünün..

Allah bize bu marşı küfür ehline karşı bahşettiği zaferden sonra yazdırdı , Ümmeti Muhammede karşı değil...

Yoksa benmi yanlış biliyorum

Saygılarımla

kasko
13.03.2010, 02:35
Yüce üstad Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle anıyorum.Allah gani gani rahmet eylesin.
Böylesi bir ortamda bile siyaseti düşünen insanlar ne kadar küçük düşünen insanlardır bilir misiniz
Allah akıl fikir versin...

şarkışla 58
13.03.2010, 06:35
Bazı arkadaşlarımızın ülkeyle ilgili kaygılarını anlıyorum birincisi birbirimizi siyasi görüşlerinden dolayı suçlamak, cahil görmek, vatan haini ilan etmek çok yanlış ve tehlikeli.İkincisi burası SİVASSPORUMUZUN sitesi burda siyaset yapılmaz bizi birleştiren SİVASSPOR dur

karyola
13.03.2010, 15:27
BÜYÜK ÜSTADA ALLAH RAHMET EYLESİN.MİLLİ MARŞIMIZ EŞSİZ BİR ESERDİR.

SEVDAMSIN58
13.03.2010, 19:47
TEK KELIME AMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIN