Orijinalini görmek için tıklayınız : FUTBOLDA KULLANIMI YASAK OLAN MADDELER VE YÖNTEMLER


AyhanBayrak
29.10.2005, 00:36
1 OCAK 2005’TEN İTİBAREN GEÇERLİDİR

FUTBOLDA KARŞILAŞMA SIRASINDA VE KARŞILAŞMA DIŞINDA KULLANIMI YASAK OLAN MADDELER VE YÖNTEMLER

YASAKLI MADDELER
S1. ANABOLİK AJANLAR

Anabolik ajanlar yasaklanmıştır.

1. Anabolik Androjenik Steroidler (AAS)

a. Eksojen* Anabolik - Androjenik Steroidler

18α-homo-17β-hydroxyestr-4-en-3-one; bolasterone; boldenone; boldione; calusterone; clostebol; danazol; dehydrochloromethyl-testosterone; delta1-androstene-3;17-dione;

delta1-androstenediol; delta1-dihydro-testosterone; drostanolone; ethylestrenol; fluoxymesterone; formebolone; furazabol; gestrinone; 4-hydroxytestosterone;

4-hydroxy-19-nortestosterone; mestanolone; mesterolone; metenolone; methandienone; methandriol; methyldienolone; methyltestosterone; methyltrienolone; mibolerone; nandrolone; 19-norandrostenediol; 19-norandrostenedione; norbolethone; norclostebol; norethandrolone; oxabolone; oxandrolone; oxymesterone; oxymetholone; quinbolone; stanozolol; stenbolone; tetrahydrogestrinone; trenbolone ve benzer kimyasal yapıya ya da benzer biyolojik etkilere sahip diğer maddeler.

b. Endojen** Anabolik - Androjenik Steroidler

Androstenediol (androst-5-ene-3β,17β-diol); androstenedione (androst-4-een-3,17-dione); dehydroepiandrosterone (DHEA); dihydrotestosterone; testosterone.

ve aşağıdaki metabolit ve izomerler:

5α-androstane-3α,17α-diol; 5α-androstane-3α,17β-diol; 5α-androstane-3β,17α-diol;

5α-androstane-3β,17β-diol; 3α-hydroxy-5α-androstane-17-one;

3β-hydroxy-5α-androstan-17-one; androst-4-ene-3α,17α-diol; androst-4-ene-3α,17β-diol; androst-4-ene-3β,17α-diol; androst-5-ene-3α,17α-diol; androst-5-ene-3α,17β-diol;

androst-5-ene-3β,17α-diol; 4-androstenediol (androst-4-ene-3β,17β-diol);

5-androstenedione (androst-5-ene-3,17-dione); epi-dihydrotestosterone; 19-norandrosterone; 19-noretiocholanolone.

Yukarıda listelenen yasaklı maddeler arasında vücutta doğal olarak üretilebilenler için, yasaklı madde, metabolitleri ya da belirleyicilerinin konsantrasyonlarının ve/veya ilgili diğer oranların sporcunun numunesinde normal endojen üretim sınırlarının dışında olması durumunda numunenin bu yasaklı maddeyi içerdiği sonucuna varılır. Numunesindeki yasaklı bir madde konsantrasyonunun, bu maddenin metabolitleri ya da belirleyicilerinin ve/veya ilgili diğer oranların fizyolojik ya da patolojik nedenlerle oluştuğunun sporcu tarafından kanıtlanması durumunda numunenin yasaklı maddeyi içerdiği hükmüne varılmayacaktır. Her durumda ve herhangi bir konsantrasyonda, yasaklı maddenin eksojen kaynaklı olduğu geçerli bir analitik yöntemle gösterilebilirse laboratuvar aksi yönde (pozitif) analiz sonucu rapor edecektir.

Bu bölümde geçen

* “eksojen” vücutta doğal olarak üretilemeyen maddeleri ifade etmektedir.

...... ** “endojen” vücutta doğal olarak üretilebilen maddeleri ifade etmektedir.

Yukarıdaki paragrafta belirtilen konsantrasyonlar bulunmadığında ve laboratuvar tarafından yeterli kanıt sunulmadığında, şayet yasaklı maddenin olası kullanımı ile ilgili ciddi belirtiler varsa, ilgili Dopingle Mücadele Organizasyonu referans steroid profili ile karşılaştırma gibi ileri araştırmalar isteyebilir.

Laboratuvar idrarda testosteron’un epitestosteron’a oranının (T/E) dört (4)’ten büyük olduğunu rapor ederse ve yasaklı maddenin eksojen kaynaklı olduğu geçerli bir analitik yöntemle gösterilmediyse, oranın fizyolojik ya da patolojik koşullardan kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirlenmesi amacıyla ileri araştırma yapılması zorunludur.

İleri araştırmada önceki ve/veya daha sonraki testler de gözden geçirilir. Önceki testler elde edilemiyorsa sporcu üç aylık periyot içinde haber verilmeden en az üç kez test edilir.

Araştırmalarda sporcu işbirliğine yanaşmazsa numunenin yasaklı maddeyi içerdiği kabul edilir.

2. Diğer Anabolik Ajanlar

Clenbuterol, zeranol, zilpaterol ve benzerleri.

S2. HORMONLAR VE İLİŞKİLİ MADDELER

Aşağıdaki maddelerle, benzer kimyasal yapıya ve benzer biyolojik etkilere sahip diğer maddeler ve bunların salınım faktörleri yasaklanmıştır.

1. Eritropoietin (EPO)

2. Büyüme hormonu (hGH), İnsülin- benzeri Büyüme Faktörü (IGF-1), Mekano Büyüme Faktörleri (MGF)

3. Gonadotropinler (LH, hCG)

4. İnsülin

5. Kortikotropinler

Sporcu konsantrasyonun fizyolojik ya da patolojik koşullardan kaynaklandığını göstermediği sürece, yasaklı madde, metabolitleri ya da belirleyicilerinin konsantrasyonlarının ve/veya ilgili diğer oranların sporcunun numunesinde normal endojen üretim sınırlarının dışında olması durumunda numunenin bu yasaklı maddeyi içerdiği sonucuna varılır.

Yukarıda listelenen hormonların diagnostik belirleyicileri ya da salınım faktörlerinin, ya da benzer kimyasal yapıya ya da benzer biyolojik etkilere sahip diğer maddelerin ya da tespit edilen maddenin eksojen kaynaklı olduğuna işaret eden herhangi başka bir bulgunun varlığında pozitif analiz sonucu rapor edilir.

S3. BETA-2 AGONİSTLER

D- ve L- izomerleri dahil bütün beta-2-agonistlerin kullanımı yasaklanmıştır. Bunların kullanımı bir Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası gerektirir.

İstisna olarak astım ve egzersize-bağlı astım/bronkokonstriksiyonun önlenmesi ve/veya tedavisi amacıyla inhale yolla formoterol, salbutamol, salmeterol ve terbutaline kullanılması bir kısaltılmış Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası gerektirir. Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası sunulmasına karşılık, laboratuvarın 1000 ng/mL’den daha fazla salbutamol (serbest artı glukuronid) rapor etmesi durumunda, sporcu bu anormal sonucun inhale salbutamolün tıbbi kullanımının sonucu olduğunu kanıtlayamazsa pozitif analiz sonucu olarak değerlendirilir.

S4. ANTİ-ÖSTROJENİK AKTİVİTEYE SAHİP MADDELER

Anti-östrojenik maddelerin aşağıdaki sınıfları yasaklanmıştır:

1. Aromataz inhibitörleri; Anastrazole, letrozole, aminogluthetimide, exemestane, formestane, testolactone ve benzerleri.

2. Selektif Östrojen Reseptör Modülatörleri (SERM); raloxifene, tamoxifene, toromifene ve benzerleri.

3. Diğer anti-östrojenik maddeler; clomiphene, cyclofenil, fulvestrant ve benzerleri.

S5. DİÜRETİKLER VE DİĞER MASKELEYİCİ AJANLAR

Diüretikler ve diğer maskeleyici ajanlar yasaklanmıştır.

Maskeleyici ajanlar:

Diüretikler*, epitestesterone, probenecid, alpha-reductase inhibitörleri (örn. finasteride, dutasteride), plazma genişleticiler (örn. albümin, dextran, hydroxyethyl nişasta) ve benzerleri.

Diüretikler:

Acetazolamide, amiloride, bumetanide, canrenone, chlortalidone, etacrynic acid, furosemide, indapamide, metolazone, spironolactone, thiazidler (örn. bendroflumethiazide, chlorothiazide, hydrochlorothiazide), triamterene, ve benzer kimyasal yapıya ya da benzer biyolojik etkilere sahip diğer maddeler.

* Yasaklı bir madde ya da maddelerin eşik ve eşik-altı seviyeleriyle birlikte diüretik içeren bir sporcu idrar numunesi için Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası geçerli değildir.

AyhanBayrak
29.10.2005, 00:43
YASAKLI YÖNTEMLER

M1. OKSİJEN TAŞINMASININ ARTTIRILMASI

Aşağıdakiler yasaklanmıştır:

Tedavi amacı dışında otolog, homolog ya da heterolog kan ya da herhangi bir kaynağa ait kırmızı kan hücreleri ürünleri transfüzyonu dahil kan dopingi.
Oksijenin alınım, taşınma ve dağıtımının yapay olarak arttırılması, perfluorokimyasallar, efaproxiral (RSR13) ve modifiye hemoglobin ürünleri (örn. hemoglobin temelli oksijen taşıyıcılar, mikroenkapsüle hemoglobin ürünleri), ve diğerleri.

M2. KİMYASAL VE FİZİKSEL MANİPÜLASYON
Aşağıdakiler yasaklanmıştır:

Doping kontrolünde alınan numunenin bütünlüğünü ve geçerliliğini değiştirmeye yönelik müdahaleler ve müdahale girişimleri.

İntravenöz infüzyonlar*, kateterizasyon, idrar değiştirilmesi ve diğer yöntemler.

*Yasal bir akut medikal tedavi dışında intravenöz infüzyonlar yasaklanmıştır.

M3. GEN DOPİNGİ

Terapötik amaç dışında hücrelerin, genlerin, genetik elemanların kullanılması ya da sportif performansı artırma kapasitesine sahip gen ekspresyonu modülasyonu yasaklanmıştır.

FUTBOLDA KARŞILAŞMA SIRASINDA KULLANIMI

YASAK OLAN MADDELER VE YÖNTEMLER

Karşılaşma sırasında yukarıda tanımlanan kategorilere (S1-S5, M1-M3) ek olarak aşağıdaki kategoriler yasaklanmıştır.

YASAKLI MADDELER

S6. UYARICILAR

Aşağıdaki uyarıcılar optik (D- ve L-) izomerleri dahil olmak üzere yasaklanmıştır:

Adrafinil, amfepramone, amiphenazole, amphetamine, amphetaminil, benzphetamine, bromantan, carphedon, cathine*, clobenzorex, cocaine, dimethylamphetamine, ephedrine**, etilamphetamine, etilefrine, famprofazon, fencamfamine, fencamine, fenetylline, fenfluramine, fenproporex, furfenorex, mefenorex, mephentermine, mesocarb, metamphetamine, methylamphetamine, methylenedioxyamphetamine, methylenedioxymetamphetamine, methylephedrine**, methylphenidate, modafinil, nikethamide, norfenfluramine, parahydroxyamphetamine, pemoline, phendimetrazine, phenmetrazine, phentermine, prolintane, selegiline, strychnine ve benzer kimyasal yapıya ya da benzer biyolojik etkilere sahip diğer maddeler***.

* İdrarda “cathine” yoğunluğu 5 mikrogram/mililitreden fazla olduğunda yasaklı kabul edilir.

** İdrarda “ephedrine” ve “methylephedrine” yoğunluğu 10 mikrogram/mililitreden fazla olduğunda yasaklı kabul edilir.

*** 2005 İzleme Programında yer alan maddeler (bupropion, kafein, phenylephrine, phenylpropanolamine, pipradrol, pseudoephedrine, synephrine) yasaklı madde olarak kabul edilmemektedir.

NOT: Adrenalinin lokal anesteziklerle birlikte kullanılması ya da lokal (örn. nazal, oftalmolojik) uygulanması serbesttir.

S7. NARKOTİKLER
Aşağıdaki narkotikler yasaklanmıştır:

Buprenorphine, dextromoramide, diamorphine (eroin), fentanyl ve türevleri, hydromorphone, methadone, morphine, oxycodone, oxymorphone, pentazocine, pethidine.

S8. KANNABİNOİDLER

Kannabinoidler (örn. marijuana, hashish, esrar) yasaklanmıştır.

S9. GLUKOKORTİKOSTEROİDLER

Tüm glukokortikosteroidlerin oral, rektal, intravenöz ya da intramuskular kullanımları yasaklanmıştır. Kullanımları için Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası onayı gereklidir.

Tüm diğer uygulama şekilleri kısaltılmış Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası gerektirir.

Dermatolojik kullanımları serbesttir

1967_DERNEK_10UR
29.10.2005, 02:06
FUTBOLDA DA ARTIK SIKI YÖNETİM BAŞLADI..GENELDE OLİMPİYAT OYUNLARIN DA SIKI OLURDU DOPİNG KONTROLLERİ..ARTIK SPORCULARIN DAHA DİKKATLİ OLMASI LAZIM...SPORCU HER ZAMAN ATATÜRKÜN' DE DEDİĞİ GİBİ ÇEVİK VE AHLAKLI OLMALIDIR..