Orijinalini görmek için tıklayınız : GÖÇ DEVAM EDİYOR....

BOUN
23.11.2005, 11:23
Sivas’ta göç devam ediyor. Okullar bir bir kapanıyor.
725 köyde bayrağımız dalgalanmıyor

Sivas’ta göçün nelere etken olduğu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı 725 köy okulunun kapatılması ile bir kez daha ortaya çıktı.
Sivas Nüfus İdaresi’ne kayıtlı ve kaydını almış Sivaslı sayısı 6 milyonu geçerken Sivas topraklarında yaşayan Sivaslı sayısı 757 bin dolayında.
Türkiye genelinde 1950’li yıllarda başlayan göç olgusu günden güne artmış ve son 25 yılda devam eden göç nedeniyle Sivas ve ilçelerine bağlı 725 köy okulunun kapanması ile hafta sonlarında bile olsa şu anda 725 köyümüzde maalesef Türk Bayrağı dalgalanmıyor.
Sivas’ta göç olayının devam etmesi bu şekilde sürecek olursa önümüzdeki 10 yılda en az 300 köy okulu daha kapanma ile karşı karşıya kalacak demektir.
Sivas Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yolcu, “Göç okullarımızın kapanmasına neden olurken şehir merkezlerinde yeni okul ihtiyacını da beraberinde getirmektedir” dedi.
Yolcu, “Sivas ve ilçelerine bağlı bin 291 köyden 76’sına hiç okul yapılmamış, okul yapılan bin 215 köyümüzdeki okullardan 725 köy okulu son 25 yılda meydana gelen göç nedeniyle kapanırken Sivas ve ilçelerine bağlı 490 köyde eğitim ve öğretim sürdürülmektedir. Ayrıca 355 köyden 4 bin 919 öğrenci taşımalı eğitime tabi tutulurken 4 bin 90 öğrenci ise YİBO ve PİO’larda eğitime tabi tutulmakta ve 17 köy merkezine topladığımız öğrencilere 87 branş öğretmenini götürerek köylere branş öğretmeni gitmesini de sağlamış olduk” dedi.
Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yolcu, şu anda Sivas genelinde 135 bin ilk ve orta dereceli okul öğrencisi bulunduğunu ve 8 bin 500 öğretmenle eğitim verildiğini de belirtti.

GÖÇÜN ORTAYA
KOYDUĞU ACI
GERÇEK
Sivas ve ilçelerine bağlı köylerde göç olgusunun ortaya koyduğu acı gerçek, 725 köy okulunun kapatılması yanında çoğu köylerde bir kaç hane kalması ile bu köylere yapılan yol, içmesuyu, okul, cami, sağlıkevi gibi tesislerin de hizmet dışı kalması ile milli servet heba olmaya yüz tutmasıdır.
Ama son iki yılda Sivas’ta Köy Hizmetleri kapandı kapanacak, yaptık yapacağız lafları ile iki yıl heba edildiği gibi 2006’da heba edilirse daha çok köy boşalır ve o zaman yönetim daha da kolay olur herhalde!
Geçmişle günümüzü kıyaslayacak olursak bazı ilçelerin köylerinin yüzde 95’i boşalmış veya okulu kapatılmış durumda. Buna örnek Gölova, Doğanşar, Hafik, Zara, İmranlı ve Divriği gösterilebilir.
Köylüyü köyünde tutabilmek için yeterli altyapı ve hizmet gitmeyince zincir halkası gibi şehre giden bir daha köye dönmemekte, köye dönmeyi düşünende yeterli hizmeti görmeyince vazgeçmekte böylece köyler kaderine terk edilmektedir.
Bu sorun küçük bir sorun olmadığı gibi bana ne demekle de olmuyor bunun gerek ekonomik. gerek sosyal ve gerekse psikolojik yönden araştırılması ve etkin tedbirlerin zaman geçirilmeden alınması bu insanların oylarını alan siyasilerin ve bizleri yönetenlerin görevi olsa gerek.

Kaynak: www.hurdogan.com

BOUN
23.11.2005, 11:31
Maalesef memleketimiz için yıllardır hep bir şeyler söyleniyor hep birşeyler yazılıp çiziliyor. Fakat ne yazık ki Sivasımın ve Sivaslımın makus talihi bir türlü değişmiyor.

Suçlu kim?
Kimi zaman sen, kimi zaman ben, Sivaslılar, Türkiyeliler, yöneticiler,siyasiler.... Liste uzayıp gidiyor ama makus talihimiz ne yazık ki tersine dönmüyor. 70-80 yıl önce bu şehire bağlı sancaklar, bucaklar, kasabalar büyükşehir olurken; bizim Sivasımız merkeziyle, ilçeleriyle hala nal toplamaya devam ediyor.

Bu arada yakın zamanda duyduğum bir rakamı sizinle paylaşayım.

1914 yılında Sivas'ın ilçeleri ve şehir merkezi toplam nüfusu: 950 bin ( Yaklaşık bir milyon )

Aynı tarihte İstanbul'un ilçeleri ve merkez toplam nüfusu: 500 bin ( Yani Sivas'ın yarısı )

Nerden nereye......

BROTHERS58
23.11.2005, 11:49
TABLO MAALESEF ÜZÜCÜ.BİZDE MEMELEKETTEN AYRILMAK ZORUNDA KALANLARDANIZ.AMA KÜTÜK HALA SİVASTA VE ASLADA ALMAYI DÜSÜNMÜYORUZ.
DİLERİZ SİVAS ESKİ PARLAK YILLARINA KAVUSUR.TURİZMDEN HAKETTİĞİMİZ PAYI ALAMAMAK COK ACI.ONCA ESER TANITILMIYOR ONCA KAPLICA BOS DURUYOR.OYSA BAKIN AFYONDA KAPLICALAR SAYESİNDE BİR SÜRÜ BEŞ YILDIZLI OTELLER ACILDI.YAPANLARDA ORANIN YERLİ ZENGİNLERİ.BİZLERDENDE ONTANESİ ÇIKSA YAPSA YILDA YÜZBİNLERCE TURİST KAZANIR SİVAS.

drummer
23.11.2005, 12:24
adam gibi siyasetçiler seçip gönderemez isek sonuç her geçen gün kötüye gidecek.
bu göçü kimse durduramaz.
dahada fazlalaşıyor.

ve başka şehrin insanları yerleşmeye başladı sivasımıza.
sivasta sivaslı kalmayacak gibi görünüyor.!!!!
seçilmiş milletvekillerininin hepsini bir göz önüne getirin.
ne faydaları olmuş bu memlekete.
sivastaki basın sadece şakşakçılık yapar.
icraata gelince hiç bir şey yok.
bu konu çok derin,sayfalar sürer ve ben gerçekten kızgınım memleketi bu hale düşürenlere.

rguler
23.11.2005, 13:49
TABLO MAALESEF ÜZÜCÜ.BİZDE MEMELEKETTEN AYRILMAK ZORUNDA KALANLARDANIZ.AMA KÜTÜK HALA SİVASTA VE ASLADA ALMAYI DÜSÜNMÜYORUZ.
DİLERİZ SİVAS ESKİ PARLAK YILLARINA KAVUSUR.TURİZMDEN HAKETTİĞİMİZ PAYI ALAMAMAK COK ACI.ONCA ESER TANITILMIYOR ONCA KAPLICA BOS DURUYOR.OYSA BAKIN AFYONDA KAPLICALAR SAYESİNDE BİR SÜRÜ BEŞ YILDIZLI OTELLER ACILDI.YAPANLARDA ORANIN YERLİ ZENGİNLERİ.BİZLERDENDE ONTANESİ ÇIKSA YAPSA YILDA YÜZBİNLERCE TURİST KAZANIR SİVAS.
söylediklerine harfiyen katılıyorum.bend gurbete çıkmak zorunda kalanlardanım.sivas dönüşlerimde hep içim burkuluyor.keşeke güzel memleketimde kalabilseydim.

bbptek58
23.11.2005, 14:38
NAPALIM GARDAŞ...İBRAHİM TATLISES BOŞUNA MI URFADA OXFORD VARDI DA BİZ Mİ OKUMADIK DİYE...SİVASTA İŞ VAR DA BİZ Mİ KAÇIYORUZ...YOKSA ŞU İSTANBULUN NE HAVASINA NE DE SUYUNA MERAKLI DEĞİLİZ...

zaraefsanesi
23.11.2005, 14:40
Evet bizde ekmek kavgası nedeniyle güzel SİVAS'ımızdan ayrı kalanlardanız. İşimiz Balıkesirde ama gönlümüz ve yüreğimiz daima SİVAS ile.

BOUN
23.11.2005, 16:24
90 yıl önce bizim ilçemiz olan Kayserinin bugün sadece şehir merkezi nüfusu 750 bin'e ulaşmışken bizim ilçelerimiz, köylerimiz ve şehir merkezi nüfusumuz 750 bin etmiyor bile...

Bu memleketi bu duruma düşürenler ve bizi Sivas'ın dışında ikamete mecbur bırakanlar utansın.......

Arif Coşkun
23.11.2005, 16:53
Sivas'ın böyle çok göç vermesi iktidarlarca sürekli üvey evlat muamelesi görmesi,hemde siyasi irade meselesi. Birde kış aylarının ağır vede uzun olması büyük etken olmuştur.Yani sanayileşme yok.İş yok. İş olmayan yerdede elbette doğal olarakta göç olacaktır.İşsizliğin nedenide yalnış politikalar tabiki.
Mesela bir örnek: Yozgat'ta güzel kavak(selvi) ağacı yetişir. Bir kibrit fabrikası Yozgat'tan kavak(selvi) ağaçlarını tırlara yükleyerek,1000 km. Yol katederek İstanbul'a getiriyor ve buradaki kibrit fabrikasında işleyerek kibrit üretiyor.Yozgat'lı vatandaşta geliyor İstanbul'daki fabrikada çalışıyor.Bu bir çarpıklıktır yalnış politikadır.Bu fabrika Yozgat'ta olsa hep orada iş imkanı olacak hemde vatandaş memleketinde kalacak.Bu sadece bir örnek buna benzer daha çok var.Kararlı ve yapıcı iktidarlar gelseydi yönetime sanırım bu kadar batıya yönelmezdi insanlar. İstanbul'da yaşayanlar bilir.İş imkanı olmasa yaşanılacak memleket değil ne havası hava ne suyu su ne de yolu yol. Ülkesini seven kararlı yapıcı kendini, çevresini değil halkını seven bir devlet adamı yönetime gelmediği sürece bizler daha çok dertleşiriz böyleee...
Herkese saygılar.

drummer
24.11.2005, 00:46
ben bugün öğrendim.
o yıllarda sivasın nüfusu 1.150.000
150.000 ermeni nüfusu
1.000.000 ise sivaslı türkler oluşturuyormuş.
ermenilerin en kalabalık olduğu bölge sivasmış.

şu nüfusa bir bakın.
bu kadar gerileme hangi ilde var.
sivasın kaderiyle kim neden oynuyor.

Dağcı
24.11.2005, 07:30
Olay sadece ekonomik. Ülke gelirinin yüzde doksanı İstanbul'a yatırılmaktadır; herzaman da böyle oldu. Diğer büyük şehirlerdeki fabrikalar bile sökülüp İstanbul'a taşınıyor; buralaradaki sermaye de, İstanbul'a kaçıyor. İstanbul bütün ülkenin yaşam suyunu çeki alıyor. Ankara'da, İstanbul'da ve ülkenin her yerinde yetişen sanatçılar da doyabilmek için oraya akıyor. Yanlış yatırımlar ve yatırımsızlık tüm Anadolu'yu çölleştiriyor. İstanbul'da iş bulmak da, zengin olmak da, köylerimizden ve diğer kentlerimizden bin kat kolay.

Artık İstanbul ve çevresindeki 4-5 il sınırları içine; fabrikaların ve büyük imalathanelerin kurulması yasaklanmalıdır.

Fabrikalar Anadolu'ya yayılırsa hem göç engellenmiş, hem de yılda elli milyon turisti çekebilecek olan İstanbul ve Marmara korunmuş olur. Turizm sanayiden daha fazla kişiye istihdam sağlar.

Anadolu şehirlere yapılacak olan yeni yatırımlar desteklenmeli ve geriye dönüş projeleri hayata geçirilmeli.

GeCeVeMaVi58pRf
24.11.2005, 08:51
biz işsizliğe care bulamadıkca göçler dahada artacaktır
bizim iş adamlarımız birazvefalı olsa bu durum böle olmazdı

m.karlı
01.12.2005, 02:02
tebrik ediyorum yigidim....bu okuduklarımızın hepsi ÇOK DOĞRU

m.karlı
01.12.2005, 02:09
TEBRİK EDİYORUM YİĞİDİM BU YAZDIKLARIN ÇOK DOĞRU.....ZATEN TÜRKİYE ' BUNU BURALARA GETİRENLERİ BİLİYOR......AMA İŞLERİNE GELMİYOR.

AYŞENUR1987_58
09.01.2006, 21:56
:confused: eee doğal olarak insanlar ekmek parası için gidiyolar başka şehirlere kım ister kı canı memleketını bırakıp başka yere gıtmeyı elımde olsa 1 sanıye bıle durmam istanbulda hemş
olar ah keşke dönsek gerı ne güzel olur

drummer
09.01.2006, 22:02
bu vurdum duymazlık devam ettiği sürece benim memleketimden göç devam edecek.
insanları yerinden ediyor bu sorumsuz politikacılar.

1967_DERNEK_10UR
09.01.2006, 22:56
ewet sivas ta köyden kente kentten büyük şehirlere yoğun bir göç var benim çok bildiğim okulsuz 3-4 haneli köy var.önüne geçemeyiz bu göçün...:(

1967_Dernek_Murat
09.01.2006, 23:01
biz işsizliğe care bulamadıkca göçler dahada artacaktır
bizim iş adamlarımız birazvefalı olsa bu durum böle olmazdı

gardaşım sana katılıyorum haklısın

Etem-Murat
03.03.2006, 19:15
ah canım o nu sorma bizim tam 9 ev oldu
şimdi izmirde sivasta işin olmayışı bu göçü mecburkılıyor

SEMİH-58
03.03.2006, 19:17
İŞ ADAMLARI FABRİKA KURMALI YOKSA SİVAS......................

Etem-Murat
05.03.2006, 21:57
Sivas’ta göçün nelere etken olduğu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı 725 köy okulunun kapatılması ile bir kez daha ortaya çıktı.
Sivas Nüfus İdaresi’ne kayıtlı ve kaydını almış Sivaslı sayısı 6 milyonu geçerken Sivas topraklarında yaşayan Sivaslı sayısı 757 bin dolayında.
Türkiye genelinde 1950’li yıllarda başlayan göç olgusu günden güne artmış ve son 25 yılda devam eden göç nedeniyle Sivas ve ilçelerine bağlı 725 köy okulunun kapanması ile hafta sonlarında bile olsa şu anda 725 köyümüzde maalesef Türk Bayrağı dalgalanmıyor.
Sivas’ta göç olayının devam etmesi bu şekilde sürecek olursa önümüzdeki 10 yılda en az 300 köy okulu daha kapanma ile karşı karşıya kalacak demektir.
Sivas Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yolcu, “Göç okullarımızın kapanmasına neden olurken şehir merkezlerinde yeni okul ihtiyacını da beraberinde getirmektedir” dedi.
Yolcu, “Sivas ve ilçelerine bağlı bin 291 köyden 76’sına hiç okul yapılmamış, okul yapılan bin 215 köyümüzdeki okullardan 725 köy okulu son 25 yılda meydana gelen göç nedeniyle kapanırken Sivas ve ilçelerine bağlı 490 köyde eğitim ve öğretim sürdürülmektedir. Ayrıca 355 köyden 4 bin 919 öğrenci taşımalı eğitime tabi tutulurken 4 bin 90 öğrenci ise YİBO ve PİO’larda eğitime tabi tutulmakta ve 17 köy merkezine topladığımız öğrencilere 87 branş öğretmenini götürerek köylere branş öğretmeni gitmesini de sağlamış olduk” dedi.
Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yolcu, şu anda Sivas genelinde 135 bin ilk ve orta dereceli okul öğrencisi bulunduğunu ve 8 bin 500 öğretmenle eğitim verildiğini de belirtti.

BU TÜR YORUMLARINIZI VEYA ACILACAK KONULARINIZI LÜTFEN http://www.sivaslilar.net/ SITESINDE DEGERLENDIRINIZ. !!!!
TESEKKÜRLER