Orijinalini görmek için tıklayınız : Roberto Carlos şoku


50sekiz
23.07.2013, 08:43
Roberto Carlos şoku

Roberto Carlos, Sivas'la anlaştı ama diploması teknik direktörlük için gerekli olan Pro-Lisansı karşılamadı

HTSPOR / Atilla TÜRKER - ÖZEL HABER

Dünyaca ünlü ismin Peru’dan aldığı teknik direktörlük belgesi için UEFA, “Bununla Türkiye’de hiç bir takımı çalıştıramaz, Avrupa’da da hiçbir stada giremez” dedi. TFF, Carlos için özel formül arayışına girdi.

“Yok artık”, “Şaka gibi”, “Hadi canım” gibi şaşırmaya dair ne kadar cümle varsa kurabilirsiniz birazdan anlatacağımız hikaye için... Olayın kahramanı Roberto Carlos... Şu an için görünen mağduru da hem kendisi hem de Sivasspor... Dünyanın tanıdığı, Türkiye’nin Fenerbahçe’deki günlerinden dolayı daha bir yakın ve sempatik gördüğü ünlü isim 3 Haziran’da Sivasspor’la 2 yıllık sözleşme yaptı. Hem de 5 bin taraftar önünde... Hem onun için, hem ülke futbolumuz için hem de Sivasspor’un başarısı ve tanıtımı adına çok ama çok önemli bir imzaydı. Buraya kadar her şey normal ve işin görünen yüzleri... Ya görünmeyen yüzü... İşte inanılması güç olay ve sonrasındaki gelişmeler...

ŞİMDİ NE OLACAK?
Roberto Carlos yabancı uyruklu olduğu için antrenörlük dışında hiçbir sıfatla görev yapamayacak. Mevzuat değişikliğine gidilmediği taktirde Carlos’un Türkiye’deki antrenörlük yaşamı başlamadan bitecek.

UEFA'NIN RAPORU: BU DİPLOMA SADECE G.AMERİKA'DA GEÇERLİDİR
Roberto Carlos, Sivasspor ile sözleşme imzaladıktan sonra antrenörlük diplomasını Sivasspor’a verdi. Sivasspor bu diplomayı Türkiye Futbol Federasyonu’na gönderdi. TFF, Peru’dan alınan bu diplomanın denkliğinin tesbiti için UEFA’dan görüş istedi. UEFA, bu diplomanın Avrupa’daki üst düzey ligler için yetersiz olduğunu kaydetti. Bu belgenin sadece Güney Amerika’da geçerli olduğunu belirten UEFA, Roberto Carlos’un Türkiye’de hiç bir takımda teknik direktörlüğün yanı sıra antrenörlük de yapamayacağını ifade etti. UEFA, ayrıca ilginç bir detaya da yer verdi ve “Roberto Carlos bu diploma ile sözleşme imzalarsa Avrupa’da hiç bir stada giremez” vurgulamasını da yaptı.

RUSYA'DA NASIL ÇALIŞTI?
Roberto Carlos’ta yaşanan bu sıkıntı akla geçen sezon Anzhi’deki durumunu getirdi. Ünlü isim orada Guus Hiddink’in yardımcılığını yapmıştı. Peki orada uygulama nasıldı? Carlos’un aynı sıkıntıyı yaşadığı ancak Rusya Futbol Federasyonu’nun Carlos’a özel ayrıcalık tanıdığı ortaya çıktı.

TFF ARAYIŞTA, ÇÖZÜM MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİNDE
Türkiye’de Süper Lig’de teknik direktörlük sözleşmesi imzalayacak olan kişilerin mutlaka Pro-Lisans diploması sahibi olması gerektiği için, Roberto Carlos’un durumu çok büyük bir çıkmaza girdi. TFF, Sivasspor yöneticileri ile yapılan görüşmelerde Carlos’a lisans çıkartılamayacağını kaydetti. Kaydetti kaydetmesine ama diğer taraftan da federasyonun kendi içinde çözüm arayışlarına girdiği ve bu yönde bir çalışma yaptığı ifade edildi. Fakat böyle kişiye özel bir formül de olmadığı için iş mevzuat değişikliğinde odaklandı. Ancak böyle bir değişiklik yapılmasının da krize yol açacağı ve TFF’yi sıkıntıya sokabileceği belirtildi. Sonuç olarak işin özetinde UEFA, Peru’dan alınan diplomaların çok kolay yollardan sağlandığını düşünüyor ve bu nedenle yeterli görmüyor.

SİVAS'IN BEKLENTİSİ: UFAK BİR DEĞİŞİKLİK
Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, “Biz gerekli evrakları Futbol Federasyonu’na gönderdik. Carlos’un diplomayı Peru’dan aldığını biliyoruz. Bu konuda federasyon tarafından bazı incelemeler yapılıyor. Sonucu bekliyoruz. Carlos’un Türk futboluna çok yararlı olacağına inanıyoruz” dedi. Sivassporlu bazı yöneticiler ise “Roberto Carlos Dünya çapında bir isim. Türk futboluna ne kadar yararlı olacağını herkes biliyor. Diploması konusunda yaşanan sıkıntılara çözüm gerekiyor. Talimatta yapılacak ufak bir değişiklikle bu sorun giderilir” diyor.

TALİMATLAR NE DİYOR?

Teknik Adamların Statüsü ve Çalışma Talimatları:

(2) Kulüplerde görev yapacak olan teknik adamların UEFA veya TFF tarafından düzenlenen lisans kurslarından mezun olmuş veya TFF’den denklik belgesi almış olması zorunludur.

(3) TFF tarafından düzenlenen müsabakalara ancak TFF nezdinde tescil edilmiş teknik adamlar katılabilirler. Teknik adam, tescil işlemiyle FIFA, UEFA ve TFF’nin statü ve talimatlarına tabi olacağını kabul eder. (4) İşbu talimat ile TFF tarafından tespit ve ilan edilen hususlara aykırı olarak herhangi bir unvan altında yabancı uyruklu teknik adam istihdam eden kulüpler hakkında Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır.


http://spor.haberturk.com/futbol/haber/862758-roberto-carlos-soku?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

legolass
23.07.2013, 08:52
Yuh yani bu kadarda olmaz madem boyle bir sorunu yasamis rusyada bizm yoneticiler bilmiyormuydu boyle olacagini cozumu uretselrrdi. bu tffden hic bisey olmaz.carlos macerasi kisa surerse sasirmayin

legolass
23.07.2013, 09:38
Sivasspor Kulübü Başkanvekili Erdal Sarılar, “Roberto Carlos’un teknik direktörlük diplomasının geçersiz olduğu” yönündeki iddialara ilişkin, “Roberto Carlos’un sahaya inmesinde, teknik direktörlük yapmasında hiçbir sıkıntı yok” dedi.

Sarılar, yaptığı açıklamada, Carlos’un, teknik direktörlük diplomasını Peru’dan almasının herhangi bir sorun teşkil etmediğini, bu ülkenin de FIFA üyesi olduğunu belirtti.

Peru’dan alınan diplomanın sadece Güney Amerika ülkelerinde geçerli olması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını vurgulayan Sarılar, “Güney Amerika’da geçerli olduğu yalan. FIFA dünyanın her yeridir. Peru’da kolay alınıyorsa, adam almış. İsterse gider Özbekistan’dan da alabilir” diye konuştu.

Carlos’un teknik direktörlüğü ile ilgili bir sıkıntı olmadığını savunan Sarılar, şunları kaydetti:

“UEFA’nın Peru’dan alınan diplomayı kabul etmemesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Burada problem, Türkiye’de teknik direktörlük yapabilmesi için pro-lisans sahibi olmak gerekiyor. Hocamız, pro-lisansı doldurmamış. Pro-lisansı doldurmak için 5 yıl üst üste teknik direktörlük yapmak gerekiyor. TFF, bugün ilgili kurullarında konuyu görüşecek. Talimatta değişiklik yapılabilir. Roberto Carlos’un sahaya inmesinde, teknik direktörlük yapmasında hiçbir sıkıntı yok.”

Sarılar, Carlos’un takımdan ayrılmasının da söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

Murad_Kelleci58
23.07.2013, 09:39
Bu haber; evlenecek kişilerin sağlık raporu alıp'ta eşlerden birinde sorun çıkmasına, ama evlenmeleri için hiç bir kudretin önüne geçemeyeceği bir durum..

Biz millet olarak balık hafızalı olduğumuz çok açık ve net.. Bülent Uygun'da Carol Pecze'den sonra başladığı zaman göreve hangi lisansı vardı.. Koca yarım sezonu başkasının diploması ile ve menajer sıfatıyla tamamlamadı mı..?

Murad_Kelleci58
23.07.2013, 09:42
Ayrıca sabah dediğimi yineliyorum.. FIFA Dünya Kupası kazanan bir takımın kadrosunda olan futbolcunun, antrenörlük yapma konusunda diplomasının otomatik olarak FIFA tarafından verildiğinide biliyorum..

Murad_Kelleci58
23.07.2013, 09:46
Kamuoyunda yeter ki, Sivasspor aleyhine olumsuz bir nokta yada virgül çıksa bazı irlandalılar hemen devreye giriyorlar.. Saati kurulmuş ayaklı bomba misali.. Amaç insanların zihnini bulandırmak.. Koskoca Profesyonelce yönetilen bir kulüpte böyle amatörce hata yapmak, yada hata yapılmasını beklemek abesle iştigaldir..

PETKOVİC
23.07.2013, 09:51
http://www.ligtv.com.tr/haber/carlos-sivasta-hocalik-yapabilecek-mi cevap yeterli olacaktır sanırım

EneS ElmaS
23.07.2013, 09:51
Kamuoyunda yeter ki, Sivasspor aleyhine olumsuz bir nokta yada virgül çıksa bazı irlandalılar hemen devreye giriyorlar.. Saati kurulmuş ayaklı bomba misali.. Amaç insanların zihnini bulandırmak.. Koskoca Profesyonelce yönetilen bir kulüpte böyle amatörce hata yapmak, yada hata yapılmasını beklemek abesle iştigaldir..

Tamam belki tüm yazdıklarında haklı olabilirsin ama bu son yorumuna katılmıyorum. Hangi profesyonel yönetilen kulüpten bahsediyorsun? Kendi kendimizi kandırmayalim, Sivasspor profesyonel yönetilen bir kulüp değil! Ispatı içinde gerekirse yeterince madde sayabilirim.

Murad_Kelleci58
23.07.2013, 09:57
Sen maddelerini kendine sakla lütfen kardeşim..! Yorumumum sonunda yazdığı cümlede neyi anlatmaya çalışıyorum tekrar ve dikkatlice iyice oku..

kempes
23.07.2013, 10:15
hiç bir sorun yok, "geçici lisans" denilen bir uygulama var. geçici lisans süresince de istenilen belge rahatlıkla çıkartılır.

infial§
23.07.2013, 10:22
İddalar baştan aşağı saçmalıktır,
Peru Güney amerika ülkesi fıfa nın bütün organizelerine katılmış ama diploma vermeye yetkisiz olacak iş mi?

tavatir
23.07.2013, 10:35
Bence önemli bir problem değil. Ama Navratil ve Cerny olayını öğrenmek lazım. İkisi de Çek oyuncular. Takımdan ayrılacaklar mı acaba bakmak lazım.

karasarlıyiğido
23.07.2013, 11:18
Şu yönetime ve başkana dil uzatılınca beynimden vurulmuşa dönüyorum. Ulan bizimle ve bizden sonra lige çıkan takımların hepsi düştü hala yönetime söz ediyorsunuz. Sanki Es es gibi bursa gibi taraftarlik yapıyormuş gibi takımı ve yönetimi beğenmiyorsunuz yazıklar olsun

35gürün58
23.07.2013, 11:20
Süper Lig - "ROBERTO CARLOS YARDIMCI ANTRENÖR OLUR"

EurosportCom_TR

Pro-lisansı olmayan Sivasspor Teknik Direktörü Roberto Carlos’u nasıl bir süreç bekliyor? Editörümüz Serhat Ramay araştırdı.



"Carlos yardımcı antrenör olur" - Futbol - Süper Lig


Sivasspor'da Roberto Carlos şoku




Teknik direktörlük diplomasını Peru’dan alan Roberto Carlos’un pro-lisansı olmadığı bu nedenle de Süper Lig’de antrenör olarak görev yapamayacağı iddiaları ayyuka çıkınca, Sivasspor Kulübü Başkanvekili Erdal Sarılar, “Roberto Carlos’un sahaya inmesinde bir sakınca yok” açıklaması yapmıştı.

Pro-lisansı olmayan Roberto Carlos’u ve Sivasspor’u nasıl bir süreç bekliyor? Eski MHK Başkanı Bülent Yavuz ve futbol yorumcusu Cüneyt Tanman konuyla ilgili açıklamada bulundu.

“Roberto Carlos dünya yıldızı bir isim. Türkiye’de olmasından büyük gurur duyuyoruz. Onun burada olması Türkiye’nin imajı açısından da çok faydalı olacaktır. Futboldaki dünyaca ünlü starların Türkiye’ye gelmesi son derece faydalı bir durum. Önce bunları söylemek istiyorum.

Lisans işi teknik bir konudur. Umarım en kısa sürede hallolur. TFF’nin pro-lisans şartı var. TFF böyle bir karar almıştı geçmişte. Ama yine de Türkiye’de antrenörlük yapanların hepsinde pro-lisans olduğunu söyleyemem. Roberto Carlos için bir formül bulunabilir. Pro-lisanslı bir teknik direktör belgesini koyailir. Roberto Carlos da kağıt üzerinde yardımcı antrenör olur.

Cüneyt Tanman: Beckenbauer’in de başına gelmişti
Lisans problemini şöyle aşarlar. Yanına pro-lisanslı bir antrenör koyarlar. Kağız üzerinde sıfatı değişir. TFF’de yönetmelik değişikliği olmaz. Kağıt üzerine görev tanımı değişir. Dünyada o tarz uygulamalar da oldu. Sanıyorum Franz Beckenbauer için de bu yol kullanılmıştı. Roberto Carlos önemli bir isim dünyada. O tarz oyuncular için bazı ayrıcalıkları oluyor. Carlos’un Türkiye’de görev yapması her zaman ülke için faydalıdır. Ancak ben son tahlilde her zaman kurallara riayet edilmesi gerektiğine inanan
biriyim.

ressam58
23.07.2013, 12:01
hiçbişey olmaz arkadaşlar kafanızı bozmayın....bunlar sıradan pürüzler...hepsi hallolur.bu dakkadan sonra bi sürü para harcanmış resmen yolumuza taş çıkarıyorlar.Bence bundan bişey çıkmaz...

AmiRaLL
23.07.2013, 12:02
Pro-lisansı doldurmak için 5 yıl üst üste teknik direktörlük yapmak gerekiyor.
Ya anlamadigim simdiye kadar kim 5 sene ust uste t.d yapti yoksa benmi yaniliyorum litfen biri soylesin millet ortaligi karistirmaktan zevk alio ozellikle SIVASSPOru ama kim ne derse desin biz ilk 5 e girecegiz bitti.

B.DUMANLI
23.07.2013, 12:12
Biz Türk´ler herseye bir care buluruz.Carlos´un bu kücük problemi mutlaka halledilecektir.
Ortaligi bulandirmaya calisan medya ise,kendi capinda ugrasa dursun bakalim.

blacksky
23.07.2013, 12:46
Bir çözümü vardır.. çok takılmaya gerek yok.

myyiğido58
23.07.2013, 12:53
ınsallah bır sorun olmaz

58svs58
23.07.2013, 12:56
gene burada sallamalar yapılmış. bilen konuşmuş çok konuşan konuşmuş. kulubeye girmek için teknik direktör diplomasına gerek yok menejer olarak anlaşma imzalanır sorun biter okey klavye sallamacıları hiç bişey olmazsa malzemeci hüseyinin diploması var o yeter

cemahmety
23.07.2013, 13:12
Carlos'u bizden alamayacaksın Kahpe TFF...... (Çok sinirlendim :D :D )

final
23.07.2013, 13:13
sivasta aktif hocalık yapmayan ama Pro-lisansı enaz 2 tane hoca var bu konuyu çok kafanıza takmayın bülent uygunda pro-lisans varmıydı lütfü hocanın lisansıyla yardımcı hoca gibi gözukerek teknikdirektörlük yapmadımı sivasın başkanı öyle basit şeylere papuç bırakmaz siz rahat olun bizi kıskananlar felaket tellallığı yapıyorlar okadar.

u2sivasspor
23.07.2013, 14:04
bembeyaz süte düşmüş bir toz tanesinden olay çıkarmaya çalışanlar var kendini haberci sanan kişiler sivasspor yönetiminden daha mı iyi biliyor

50sekiz
23.07.2013, 14:24
Roberto Carlos'un Peru'dan aldigi diploma gecersiz degil YETERSIZ.
Süper Ligde TD olarak calisabilmek icin pro-lisans (A-lisans). Carlos'un B-linsansi vari (bir kademe daha düsük).
Süper Ligde calisan cogu yerli hocalarinda pro-lisansi yok ama kagit üzerinde baska görev yapiyormus gibi sorun bypass ediliyor.
Yanilmiyorsam Riza Calimbay bile pro-lisansi gecen sene aldi.

TEKNİK ADAMLARIN STATÜSÜ VE ÇALIŞMA ESASLARI TALİMATI (TFF sitesinden alintidir)

http://t1307.hizliresim.com/1c/r/qny18.jpg

50sekiz
23.07.2013, 14:30
4 maddede diyor ki: Pro-Lisnasi olmayan yabanci teknik direktörü baska ünvan altinda (yani bypass yaparsaniz) lisans alirsaniz PFDK'ya sevk ederiz.
Iste asil sorun 4. madde.
TFF 4. maddeyi kaldirirsa sorun kalmaz.

CILGINSiVASLINL
23.07.2013, 14:33
bulent uygundada boyle bi lisans sorunu cikmistii

50sekiz
23.07.2013, 14:45
Bu sorunun cüzümü aslinda cok basit. Pro-Lisansi olan emekli ya da genc bir Türk Teknik Direktörü kagit üzerinde TD olarak ve Roberto Carlosu da yardimcisi olarak göstermektir.

Murad_Kelleci58
23.07.2013, 14:49
3.Madde'de yazıyor zaten.. Yabancılarda aranacak şartlar ile ilgili düzenlemeyi her yıl TFF kendi yapar.. NOKTA

Neyin peşindeyiz anlayamıyorum.. Hey ALLAH'ım ya..

Murad_Kelleci58
23.07.2013, 14:51
Bu sorunun cüzümü aslinda cok basit. Pro-Lisansi olan emekli ya da genc bir Türk Teknik Direktörü kagit üzerinde TD olarak ve Roberto Carlosu da yardimcisi olarak göstermektir.

Murat Erdoğanın'da vardır belli başlı lisansları.. Bu olayı bu kadar dert etmeni inan anlayamıyorum..

50sekiz
23.07.2013, 15:06
Murat Erdoğanın'da vardır belli başlı lisansları.. Bu olayı bu kadar dert etmeni inan anlayamıyorum..

Futbolu kendime dert etmem ben.
Ortada bir sorun var ben bu sorunu önce anlamak sonrada cözümü ne onun üzerine arastirma yaptim.
Yukarida yanlis bir bilgi vermisim önce onu düzelteyim.
3 cesit diploma varmis. B-lisans, A-lisans ve Pro-lisans.
Carlosunki A-lisans olsa gerek

HALIL
23.07.2013, 17:06
Bu sorun hemen cozulmeli.

MaXiMuM
23.07.2013, 18:24
Ülkemizde kaç tane takım çalıştıran hocanın pro-lisansı var ki ?
Pro lisans alabilmenin bir şartı da şu ; Üst üste aralıksız 5 yıl takım çalıştırmak. Sizce Türkiye gibi her hafta bir hocanın harcandığı bir ülkede kaç kişi alabilmiştir bu lisansı.
Üstünde durmaya değmez, yönetim bir yolunu bulur.

tfd5858
23.07.2013, 19:39
Şimdi ne olacak yönetim bir açıklama yaptı açıklamada görünen o ki tff onaylaması lazım eğer onaylamasa nasıl olacak bu sorun hemen çözülmeli şurada ligin başlamasına 3 hafta gibi bir süre kaldı

omerdogan
27.07.2013, 16:30
Burası Türkiye böyle şeyler çok kolay aşılır bu ülkede. Oyüzden sorun yok bence.