Orijinalini görmek için tıklayınız : HOŞGELDİN RAMAZAN-I ŞERİF


rguler
22.09.2006, 08:42
Tüm islam aleminin ve sivas halkının mübarek ramazan ayı kutlu olsun.


(Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesai]

Etem-Murat
22.09.2006, 09:25
Tüm islam alemine hayırlara vesile olsun
Hilâl varolduğundan bu yana nasıl taze kalabilmiş ve yıpranmamışsa, Ramazan da aynen öyledir. Milyonlarca yıldır eskimezliğini ve berraklığını koruyan bir vakıaya (Ramazan) erişmek elbette bir mucizedir.
“Orucun ilk günü, kararmaya yüz tutmuş kalpte küçücük bir benektir, ilk günkü hilâl gibi ince bir göz kırışığıdır. Kalbin bir ucunda başlayan bir ağartıdır. Fakat ay nasıl gökte gün gün büyür, ilkin bir nar, bir kalp büyüklüğüne erer, sonra daha da büyüyerek göğdeleşirse, orucun ağartısında günler ilerledikçe, bütün kalpler bir ayna gibi aydınlanınca, birbirlerine yansıyarak İslâm topluluğunun ruhunda dışardan gelip onları ayıran zarlar ve kabuklardan kurtularak kaynaşacaklar ve bir tek kalp haline gelecekler. Müslümanlar’ın kalbi birbirinde eriyerek ve kaynaşarak bir tek kalp haline gelecek, ayın on dördü bir ay büyüklüğünde bir kalp haline...”

Flavio
22.09.2006, 09:25
Tüm İslam aleminin ramazan ayı kutlu olsun güzel bir Ramazan geçirmeniz dileğiyle...

HakkıTİMUÇİN
22.09.2006, 09:52
Ramazan ayının tüm Müslümanlara ve İnsanlığa sağlık, mutluluk, huzur ve barış getirmesini dilerim.

Unutmayalım;

Ramazan sadece aç kalma ayı değildir. Yoksullara, hastalara, düşkünlere, yaşlılara, kimsesizlere sahip çıkma ayıdır. Paylaşma ve hoşgörü ayıdır. Rahmetin ve bereketin dağıtıldığı aydır.

puar
22.09.2006, 09:57
Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır...

ramazan ayının tüm islam alemine mutluluk huzur ve sağlık getirmesini dilerim.

CAGLAYAN
22.09.2006, 10:07
http://www.gulsehri.com/images/bism-r6.gif

ORUÇ VE RAMAZAN

Oruç, insanlık tarihi kadar eski ve evrensel bir ibadet şeklidir.Günümüzde hemen bütün dinlerde oruç ibadetinin olduğunu görmekteyiz. Oruç tutma şekilleri dinlere göre değişiklik göstermektedir. Hiç yememek, bazı şeyleri yememek içmemek, hiçbir şeyi içmemek, cinsi yakınlık kurmamak, çalışmak ve konuşmamak bu şekillerden bazılarıdır. Mesala Hz. Meryem’in Hz. İsa’yı doğurduğunda kendisini suçluyanlara karşı konuşmama orucunu tuttuğunu Kur’andan öğreniyoruz. Meryem konuşmama orucunda olduğu için, soruları onun yerine Hz. İsa cevaplıyor.

Oruç tutmada bütün dinlerde müşterek olan husus, kişilerin belirli bir süre için sevdiği şeylerden uzak kalmasıdır. Oruç, Hicret’in ikinci yılında M.S. 624’te nazıl olmuştur. Hz. Peygamberin bu ayetler nazıl olmadan önce de oruç tuttuğu bildirilmektedir. Bakara Suresinin 183. ayetinde oruç tutanların takvaya erecekleri bildirilmektedir. Takva, bazılarına göre korunmak olarak türkçeleştirilmiştir. Bazılarına göre takva, Allah huzurunda bir seviyedir. Kişi oruç tutarak Dünyada iken daha üst bir seviyeye ulaşır.

Oruç farsça bir kelime olup arapçadaki karşılığı SAVM yani susmak demektir. Oruç tutan insan diline de hakim olmalıdır. Ramazan yanmak demektir. Çünkü bu ayda oruç tutan ibadet, itaat ve tövbe edenlerin günahları, isyanları ve hataları yanıp yok olur. Ramazanda oruç tutmak akıl baliğ olan her müslümana farzdır. ŞEHR demek, şöhret demektir. Ramazan ayı şöhretli, kıymetli, değerli bir ay demektir. Diğer aylarda oruç tutmuyoruzda niçin ramazanda tutuyoruz.

Çünkü, insanlığı aydınlatan, insanlığa hidayet veren, insanlığa maddi ve manevi şifa ve derman olan Hz. Kur’anın indiği aydır. Zaten üç ayların başlamasıyla ramazana hazırlığımız başlar. Bazı insanlar kızına oğluna düğün ve nişan yapar. Bazı insanlar oğluna sünnet yapar. Üç gün üç gece veya yedi gün yedi gece merasim yaparlar, düğün yaparlar. İşte Hz. Kur’anın indiği ay olan Ramazan ayında oruç tutmamız otuz gün otuz gece manevi düğün ve şölenimiz demektir.

Oruçlu kimselerde adrenalin ve kortizon hormonları kana daha kolaylıkla karışmaktadır. Bu hormonlar, tesirlerini kanserli hücreler üzerinde de göstermektedir. Böylece bu hormonlar kansere karşı bir çeşit kalkan rolünü oynamakta, yani kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir. Oruç tutan bünye, adeta bakıma girer, iç organları saran yağlar erir, vücudun zindeliği artar, direnme gücü kazanır, mide, böbrek, şeker, kalb ve karaciğer hastalıklarına karşı mukavemeti artar.

Karaciğer, oruçlu iken, üç-beş saat istirahat eder, gıda depolama işine bir müddet ara vermiş olur. Bu arada, korunma sistemini güçlendirici globülinleri hazırlar. Midedeki kaslar ve salgı ifraz eden hücreler, oruç müddetince birkaç saat dinlenir. Kan hacmi de azaldığı için tansiyon düşerek kalb rahatlar.

Gıda artıkları iyi yakılmayınca, damarları yıpratır. Yakılmayan yağlar, damarları daraltır, damar sertliği denilen rahatsızlığa sebep olur. Akşama doğru vücutta gıda hemen hiç kalmaz. Yani bütün gıdalar yakılmış olur. Bu bakımdan bazı hastalıklara oruç tutmak iyi gelmektedir. Oruçlu iken vücudun diğer organlarında da dinlenme olur. Az yemek ve oruç tutmak vücudun sıhhati için önemlidir. Zekat, malın kiridir. Zekat veren, malını kirden koruduğu gibi, oruç tutan da vücudun zekatını ödemiş, hastalıklardan onu korumuş olur.

Her iyiliğin sevabını Allahü teâlâ verdiği halde, orucun sevabı için, Oruç benim içindir, onun mükafatını ben veririm. buyurmasının hikmeti vardır. Yeryüzünün tamamı Allahü teâlânın mülkü olduğu halde, Kâbe’ye Beytullah yani Allah’ın evi denmesi ona şeref vermek içindir. Oruç bana mahsustur, demekle de ona özel bir şeref vermiştir. Oruç tutana verilecek sevabın muayyen bir ölçüsü yoktur. Oruçlunun durumuna göre, çok sevap verilecektir.

Şükredenlere çok mükafat verilecektir. Şükür, İslamiyet’e uymak demektir. İmam-ı Rabbani hazretleri, Ramazanda nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu aya saygısızlık edenin, bu ayda günah işleyenin bütün senesi günah işlemekle geçer, buyurmaktadır. O halde bilhassa Ramazan ayında günah işlemekten daha çok sakınmak gerekir. Cuma günü yapılan ibadetlere de kat kat sevap verilir. Cuma günü işlenen günahlar da iki kat yazılır. Kıymetli günlerin değerini bilmeye çalışmalıdır.

Sinir sistemimizin vücuttaki yeri çok mühimdir. Dil sinirleri felç olan konuşamaz. Bacaktaki sinirler felç olursa, insan yürüyemez. Sinirimizin bozulması nispetinde hayatımız, az veya çok tehlike içindedir. Siniri bozuk kimse huzursuz olur, sabredemez. Cemiyetteki kavgaların, cinayetlerin çoğu sinirli olmaktan, sabredememekten ileri gelmektedir.

Böylece orucun imandan da olduğu görülmektedir. İmanlı olan da, imanının kuvvetine göre suç ve günah işlemez. Sinirine hakim olur. Her şeyin bir zekatı vardır. Vücudun zekatı ise açlıktır. Oruç tutarak aç kalanın arzuları kırıldığı için sabretmesi kolay olur. Oruç tutan aç durur. Aç durmak iyidir. Aç duranın basireti açılır. Anlayış kabiliyeti artar.

Çok yiyen çok uyur, çok uyuyanın da ömrü boşa geçmiş olur. Çok yiyen sarhoş gibi olur, dimağı yorgunlaşır. Zekası, zihni dumura uğrar. Açlık, kalbde incelik doğurur.

Açlıkta arzular kırılır, nefsimiz uysallaşır, serkeşliği kalkar. Çok yemek, gafleti doğurur. Azgın bir atı zaptetmek zor olduğu gibi, çok yedirmekle azan nefsi zaptetmek de zordur. Açlıkla terbiyesi kolaylaşır. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

Her zaman tok olan şefkatsiz ve merhametsiz olur. Tok, acın halini bilmez. Çok yiyen sert ve katı kalbli olur.

Açlık, günah işleme arzusunu kırar, kötülük etmeye mani olur.

Çok yiyen çok su içer. Çok su içen çok uyur. Çok uyuyanın ömrü uyku ile geçtiği için dünya ve ahiret kazancına mani olur. Demek ki açlık, sinirleri uyanık, zinde tutar. Fazla tokluk ahmaklığa yol açar. Okuduğunu ezberlemesi ve hatırında tutması zor olur.

Hastalıkların çoğu çok yemekten ileri gelir. Az yiyenin vücudu sıhhatli olur. Çok yiyende acıma hissi azalır. Arzuları artar, harama dalar. Gayri meşru arzuları harekete geçiren yolları tıkamak gerekir. Açlık şeytanın yolunu tıkar.

ORUÇLA İLGİLİ AYET VE HADİSLER

Bakara Suresi Ayet: 183

“ Ey iman edenler, sizden evvelki ümmetlere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Korunun ki, takvaya ulaşın. ”

Bakara Suresi Ayet: 85

“ Ramazan-ı Şerif öyle bir aydır ki, o ayda insanları doğru yola sevkeden, Hakkın açık delilleri olan, hak ile batılı ayırt eden Kur’anı Kerim indirilmiştir. Artık sizden her kim o aya erişirse, orucunu tutsun. Kim de hasta veya yolculuk halinde bulunursa, başka günlerde, tutamadığı günler kadar oruç tutsun(orucunu kaza etsin). Allah size kolaylık murad eder, size güçlük dilemez. (Bu kolaylık) o sayıyı (kaza borcunuzu) tamamlamanız, sizi hidayete eriştirdiği için Allah’ı (sizi muvaffak buyurduğu o şeyden dolayı da) tekbir ile ululamanız içindir. Ola ki şükredesiniz. ”

Her şeyin bir zekatı vardır. Vücudun zekatı ise oruçtur

Oruçta sıhhat vardır. Oruç tutun ki sıhhat bulun.

Oruç iç organları inceltir. Eti eritir ve Cehennem ateşinden uzaklaştırır. Gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hatırına, hayaline gelmeyen Allah’ın nimetleri ancak oruç tutana nasip olur.

Her iyiliğe, on mislinden 700 misline kadar sevap verilir. Fakat oruç bana mahsustur, onun mükafatını ben veririm. Onun mükafatı dünya ölçülerine göre ölçülemez. Çünkü kulum, benim için yemesini, içmesini ve şehvetini bırakmıştır

Oruçlunun yanında oruçsuzlar yiyince, melekler, oruçluya dua eder.

Şükredip yemek yediren, sabredip oruç tutan gibidir.

Her şeyin bir kapısı vardır. İbadetlerin kapısı ise oruçtur.

Oruç sabrın, sabır da imanın yarısıdır.

Oruç tutanın idraki artar, zekası açılır. Tefekkür, ibadetin yarısı, az yemek ise tamamıdır.

Oruç tutanın içi nurla dolar ve Allahü teâlâ, az yiyip içen ve bedeni hafif olan mümini sever.

İnsan kalbi tarladaki ekin, yemek ise yağmur gibidir. Fazla su ekini kuruttuğu gibi, fazla gıda da kalbi öldürür.

Oruç tutarak nefisle cihad etmek, Allah yolunda cihad gibidir.

Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oraya oruç tutanlardan başkası giremez. Kıyamet gününde oruçlular nerede diye çağrılır. Dünyada oruç tutanlar bu çağrı ve davet üzere o kapıdan girerler ve sonra kapı kapanır.

Oruçlu için iki sevinç vardır. Biri iftar sofrasının başında açlık ve susuzluğun giderilmesinden doğan sevinç. Biri de Allah’ın huzuruna çıktığı zaman göreceği veya alacağı mükafat sevincidir.

Çok yiyip içmek hastalıkların başıdır.

Çok yiyip içmekle kalbinizi öldürmeyin!

Şeytan, damardaki kan gibi, vücutta dolaşır, açlık ile yolunu daraltın.(İmam-ı Gazali)



"ORUÇ HAKKINDA"


Orucun onbir faydasi vardir:




1- Cehenneme kalkan olur.


2- Sair ibadeti kabul olur.


3- Bedenin zikri olur.


4- Kibri kirar.


5- Ucbu kirar.


6- Husu'u arttirir.


7- Mizandaki sevabi doldurur.


8- Allah'u Teala o kulundan razi olur.


9- Iman ile vefat ederse cennete çabuk girer.


10- Kalbi nurlanir.


11- Akli nurlanir.




Orucun farzi üç tür.
1. Niyet etmek.


2. Niyeni evvel ve son vaktini bilmek.


3. Safak vakti agarmadan evvelki zamandan ta gün batincaya kadar orucu bozan seylerden kendini muhafaza etmek.




Orucun farz olmasinin 7 sarti vardir.



1. Müslüman olmak.


2. Bülüg çagina erismis olmak.


3. Akilli olmak.


4. Hayatta olmak.


5. Mukim olmak yani seferi olmamak.


6. Hayizli olmamak.


7. Nifasli olmamak.




Orucu bozan seyler:



1- Yemek yemek


2- Içecek seylerden bir sey içmek


3. Cima etmek. (cinsi münasebette buliunmak)


4. Hayizli olmak.


5- Nifasli olmak.


6- Agiz dolusu kusmak.


Bazi seyler vardir ki, orucu bozmaz , üzerinden farz düser , ama fazla olan sevabi gider. Çektigi açlik ve susuzluk yaninda kalir diye hadis-i serifte belirtilmistir ki sunlardir. Yalan söylemek, giybet etmek, dedikodu (söz tasimak) yalan yere yemin etmek gibi seyler orucu bozmaz ama orucun sevabini götürür.




Yedi kimse vardir ki, o kimselerin oruç tutmamalarina seriat müsaade etmistir.



1. Hasta


2. Misafir


3. Hayizli kadin


4. Nifas üzere olan kadin


5. Hamile olan kadin , eger gücü yetmezse


6. Emzikli kadin, çocuguna zarar gelmesinden korkarsa


7. Çok yasli olan ihtiyarlar


Oruç tutmayabilir.





Oruçta Iki çesit niyet vardir.



1. Ramazan , nafile,nazeri muayyen bu üçünün niyeti aynidir. baslangici; günün dogmasindan sonra günes zevale gelmeden yememis ve içmemis oldugu halde niyet ederse oruç sahih olur. Zeval vaktinde ve daha sonra yapilan niyet sahih olmaz.



2. Kazai Keffaret, Nezri mutlak; bu üçünün de niyeti aynidir. Gün batimindan itibaren tan yeri agarmazdan evvel( imsak vakti) arasinda nityet edilirse oruç sahih olur. Tan yeri agardiktan sonra bu tür oruç için niyet edilmesi caiz degildir.




Oruç tutanlar üç türlüdür. Cahiller orucu, Alimler orucu, Peygamberler orucu.



1- cahiller orucu: Yemezler içmezler, cima etmezler, ama diger günahlari islerler.


2- Alimler orucu: Yemezler, içmezler, Cima etmezler, ama günahta islemezler.


3- Peygamberler orucu: Onlarda evvelkiler gibi Yemezler, içmezler, Cima etmezler, ayrica günah islemedikleri gibi bütün süpheli islerden kaçarlar.

Bes kimse orucunu bozsa onlara Keffaret lazim gelmez.



1- Hasta


2- Misafir


3- Emzikli kadin çocuguna zarar geleceginden korktuysa.


4- Çok yasli kisiye


5- Açlik ve susuzluktan dolayi ölmekten korkan kisiye


Bu kisilere Keffaret gerekmez ancak özrü gittikten sonra tutamadigi oruçleri gününe gün olarak kaza yapmasi lazimdir.




Ramazanin ilk günü hakkinda süphe varsa bir kaç çesit niyet vardir.


Ramazan oldugundan süphelenildigi zaman:

Ramazana niyet etmek, yahut baska bir vacib oruca niyet etmek yahut ramazan ise ramazan degilse nafileye niyet etmek. Bunlar kerahatle caizdir.

Bir çesidi ise kerahatsiz caizdir. O mutlak oruca niyet etmis yahut sabana yani nafileye diye niyet edilmis ise bunda kerahat yoktur böyle yapilmasi caizdir.

Niyetin bir sekli vardir ki bu caiz degildir: Eger ramazan ise ramazana niyet ettim, degilse niyetsizim demek caiz degildir.




Bir kimse ramazanda oruca niyet etse, ögleden evvel yese Imam-i Azam'a göre keffaret lazim degil, Imameyn katinda ise keffaret lazim gelir. Eger ögleden sonra yerse keffaret gerektiginde Hepsi ittifaki etmislerdir.



Bir kimse iki, ya üç Ramazandan birer gün oruç bozsa her birinden dolayi birer kaffaretmi yapar yoksa üçüne bir keffaret mi yapmasi gerektiginde ihtilaf vardir. Ancaqk güzel olan her birine ayrica keffaret yapmasidir.



Bir kisinin ramazandan borcu olsa o kisi tutmasa ve üzerinden bir sene geçse, bazi ülemanin beyanina göre o adam günahkar olur.



Bir kisi keffaret tutarken Ramazan-i serif gelse Ramazandan sonra tekrar bastan tutmasi lazim gelir. Evvelkiler sayilmaz.



Bir kisi sefere niyeti olmadan orucunu bozsa ama sonra sefere gitmesi icab etse hem kaza hem keffaret icab eder.



Bir kisi Ramazanda sefere niyet etse orucunu yese. sonra sefere gitmese kaza lazim olur. keffaret gerekmez. Ancak aksama kadar yemek yemesi haramdir. Sonra gününe gün olarak kaza eder.



Bir kisi sefere niyet etmeden orucunu bozsa sonra zorla sefere gönderseler (sürseler) ihtilaflidir. Asil olan hem kaza hem keffaret gerekir.
Bir kimse ramazanda deli olsa( aklini kaybetse) ve tekrar bulsa yani ramazanin bir kismini deli olarak geçirse deli oldugu gün kadar kaza eder. eger akli yerine gelmezse Ramazan orucu onun üzerinden düser.



Bir kimse unutarak yese, yahut unutarak cima etse orucu bozulmaz. Eger orucum bozuldu sanip yerse kaza lazim olur. Keffaret lazim olmaz. Eger orucunun bozulmadigini bilip yerse hem kaza hem keffaret lazim gelir.



Bir kimse terini yutsa yahut boyali bir ipligi çignese ve boyasini yutsa yahut baska birisinin tükürügünü yutsa yehut kendi tükürügünüdisari çikarip yutsa yahut dislerinin arasinda olan yemek artiklarini yese nohut tanesinden fazla oldugu taktide bu nlarin hepsinde kaza lazim olur Ancak diger bir sekilde ihtilafli olup asil olan orucun bozulmasidir.



Bir kimse avuç miktari tuz yese orucu bozar. Ancak sadece kaza gerekir. fakat azicik yemis olsa orucu fasit olur.



Bir kimse çalisirken bunalsa ikindiden sonra orucunu yese hem kaza hem keffaret gerekir. Ancak bir kadin(evli) veya cariye bunalipta yerse bu çalismadigi durumda erkegi veya sahibi(cariyenin) dövecek olursa keffaret gerekmez) kaza gerekir.



Bir kimse susam tanesini sadece çignese ve yutmasa orucu bozulmaz. Fakat yutarsa ister çignesin ister çignemesin orucu bozulur.




Oruç onbes çesittir.


Üçü farz, üçü vacib, basi haram, dördü sünnettir.


Farz olan ; Ramazan, Kaza, Keffaret.


Vacib olanlar: Nezri muayyen, nezri mutlak ve nafileyi geri çevirmek( kaza etmek).


Haram olan: Ramazan bayraminin ilk günü, Kurban bayraminda dört gün, yani yilda 5 gün oruç turmak haramdir.


Sünnet olan oruç: Islami aylarin on üç, on dört ve on besinci günlerinde oruç tutmak, Davud (a.s.) in orucu bir gün tutup bir gün tutmamak. Pazartesi , persembe , asure günü, arefe günü ve benzer mübarek günlerde oruç tutmak sünnettir.



Kaynak: Mizrakli ilmihal tercümesinden alinmistir.



"...Her kim hadislerimden 40 tanesini belleyip baskasinada ögretirse :ALLAHU TAALA :onu kiyamet gününde bilginler ve fakihler arasinda diriltsin..."

SONMEZ
22.09.2006, 10:59
Kalplerin yumuşadığı,
Merhamet duygularının kabardığı,
Rahmetin ve bereketin bol olduğu,
Manevi atmosferin doruklara çıktığı,...
.
.
.
Ramazan ayının,
tüm olumsuzlukların unutulup;
kırgınlıkların, dargınlılkların, huzursuzlukların,
hırsızlıkların, arsızlıkların, savaşların, ölümlerin,...vs
.
.
yerini;
barışın ve huzurun tesis edilmesine, HAK' kın ve HAKİKAT' in
vücut bulmasına vesile olmasını temenni ediyor;
TÜM İSLAM ALEMİNE VE TÜM İNSANLIĞA hayırlar getirmesini
diliyorum...
.
.
.

AYDIN1985
22.09.2006, 11:19
Bütün Islam aleminin Ramazan ayi Mübarek olsun. Insallah hepimiz yüce Rabbimizin istedigi gibi bu mübarek ayi geciririz ve Insallah herzaman ona layik bir kul oluruz.

1967_CLUB_HÜSEYİN
22.09.2006, 11:19
gelen ramazan-ı şerifi hayırlara vesile olamsını diler.Cenab-ı allahtan tekrarını niyaz ederim tüm islam ve türk alemininin ramazan-ı şerifi en içten dileklerimle kutlarım

borranfirtinasi
22.09.2006, 11:26
Bütün Islam aleminin Ramazan ayi Mübarek olsun. Insallah hepimiz yüce Rabbimizin istedigi gibi bu mübarek ayi geciririz ve Insallah herzaman ona layik bir kul oluruz.

AYDIN1985
22.09.2006, 11:29
Bütün Islam aleminin Ramazan ayi Mübarek olsun. Insallah hepimiz yüce Rabbimizin istedigi gibi bu mübarek ayi geciririz ve Insallah herzaman ona layik bir kul oluruz.

gardas benden iyi alinti yapmissin caktirma.

izmirliyigido
22.09.2006, 11:56
Tüm Sivas'lıların ve İslam aleminin Ramazanını kutlar, sağlık, huzur, neşe ve bolluk içinde geçmesini diliyorum.

Arif Coşkun
22.09.2006, 12:04
BIR TAVSIYE

Allah indinde makbul olan orucun, bütün uzuvlarla tutulan oruç oldugunu senelerden beri çogumuz duyar veya okur geçeriz. Bunu bütün arzumuza ragmen çogu kere tam manasiyla tatbik edemeyiz. Oysa ikinci grupta anlatilan salihlerin orucu, haram bir fiil isleyince bozulur. Her ne kadar zahirî ve fikhî kaidelere göre bozulmasa da, kâmil bir oruç olmaktan çikmasi itibariyle, manevi ve batinî açidan bozulur.

Su halde gelin, bu yil azalarimizdan haram bir fiil ortaya çikmasi halinde, kesinlikle kaza etmeye niyet edelim. Göreceksiniz nefis o orucu kaza etmemek için çok daha dikkatli olacaktir.


Tüm İslam aleminin Ramazan ayı mübarek olsun, haksızlıklara karşı birlik ve beraberlik getirmesini dilerim.

argani_58
22.09.2006, 21:08
ramazan ayının tum muslumanlıga saglıklı berketlı ve sevapların bol oldugu bır ay olması dılegıyle ramazan ayınız mubarek olsun

ertugrulss
22.09.2006, 22:48
TÜM İSLAM ALEMİNİN RAMAZAN AYI MÜBAREK OLSUN!! YA ŞEHRİ RAMAZAN NE İYİ ETTİNDE GELDİN :) HOŞGELDİN SEFALAR GETİRDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN 11 AY YİYE YİYE ŞİŞTİK ŞU MÜBAREK AYDADA 1 AY HAZMEDELİM :)

COBANSARAYLI
23.09.2006, 07:28
Ramazan ayının tüm Müslümanlara ve İnsanlığa sağlık, mutluluk, huzur ve barış getirmesini dilerim.

Unutmayalım;

Ramazan sadece aç kalma ayı değildir. Yoksullara, hastalara, düşkünlere, yaşlılara, kimsesizlere sahip çıkma ayıdır. Paylaşma ve hoşgörü ayıdır. Rahmetin ve bereketin dağıtıldığı aydır.

Cok guzel yazmissin kardes ramazanin onemine deginmissin ramazan-i serif mubarek olsun.Sivasimizin ramazan gunleri (80 li yillarin ilk basinda) hayatimda hic unutamadigim gunlerdi cok bir baskaydi.BEREKETLI olsun

67_dernek_YUSUF
23.09.2006, 10:24
Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır...

ramazan ayının tüm islam alemine mutluluk huzur ve sağlık getirmesini dilerim.
__________________

1967_dernekkaya
23.09.2006, 10:43
http://www.gulsehri.com/images/bism-r6.gif

ORUÇ VE RAMAZAN

Oruç, insanlık tarihi kadar eski ve evrensel bir ibadet şeklidir.Günümüzde hemen bütün dinlerde oruç ibadetinin olduğunu görmekteyiz. Oruç tutma şekilleri dinlere göre değişiklik göstermektedir. Hiç yememek, bazı şeyleri yememek içmemek, hiçbir şeyi içmemek, cinsi yakınlık kurmamak, çalışmak ve konuşmamak bu şekillerden bazılarıdır. Mesala Hz. Meryem’in Hz. İsa’yı doğurduğunda kendisini suçluyanlara karşı konuşmama orucunu tuttuğunu Kur’andan öğreniyoruz. Meryem konuşmama orucunda olduğu için, soruları onun yerine Hz. İsa cevaplıyor.

Oruç tutmada bütün dinlerde müşterek olan husus, kişilerin belirli bir süre için sevdiği şeylerden uzak kalmasıdır. Oruç, Hicret’in ikinci yılında M.S. 624’te nazıl olmuştur. Hz. Peygamberin bu ayetler nazıl olmadan önce de oruç tuttuğu bildirilmektedir. Bakara Suresinin 183. ayetinde oruç tutanların takvaya erecekleri bildirilmektedir. Takva, bazılarına göre korunmak olarak türkçeleştirilmiştir. Bazılarına göre takva, Allah huzurunda bir seviyedir. Kişi oruç tutarak Dünyada iken daha üst bir seviyeye ulaşır.

Oruç farsça bir kelime olup arapçadaki karşılığı SAVM yani susmak demektir. Oruç tutan insan diline de hakim olmalıdır. Ramazan yanmak demektir. Çünkü bu ayda oruç tutan ibadet, itaat ve tövbe edenlerin günahları, isyanları ve hataları yanıp yok olur. Ramazanda oruç tutmak akıl baliğ olan her müslümana farzdır. ŞEHR demek, şöhret demektir. Ramazan ayı şöhretli, kıymetli, değerli bir ay demektir. Diğer aylarda oruç tutmuyoruzda niçin ramazanda tutuyoruz.

Çünkü, insanlığı aydınlatan, insanlığa hidayet veren, insanlığa maddi ve manevi şifa ve derman olan Hz. Kur’anın indiği aydır. Zaten üç ayların başlamasıyla ramazana hazırlığımız başlar. Bazı insanlar kızına oğluna düğün ve nişan yapar. Bazı insanlar oğluna sünnet yapar. Üç gün üç gece veya yedi gün yedi gece merasim yaparlar, düğün yaparlar. İşte Hz. Kur’anın indiği ay olan Ramazan ayında oruç tutmamız otuz gün otuz gece manevi düğün ve şölenimiz demektir.

Oruçlu kimselerde adrenalin ve kortizon hormonları kana daha kolaylıkla karışmaktadır. Bu hormonlar, tesirlerini kanserli hücreler üzerinde de göstermektedir. Böylece bu hormonlar kansere karşı bir çeşit kalkan rolünü oynamakta, yani kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir. Oruç tutan bünye, adeta bakıma girer, iç organları saran yağlar erir, vücudun zindeliği artar, direnme gücü kazanır, mide, böbrek, şeker, kalb ve karaciğer hastalıklarına karşı mukavemeti artar.

Karaciğer, oruçlu iken, üç-beş saat istirahat eder, gıda depolama işine bir müddet ara vermiş olur. Bu arada, korunma sistemini güçlendirici globülinleri hazırlar. Midedeki kaslar ve salgı ifraz eden hücreler, oruç müddetince birkaç saat dinlenir. Kan hacmi de azaldığı için tansiyon düşerek kalb rahatlar.

Gıda artıkları iyi yakılmayınca, damarları yıpratır. Yakılmayan yağlar, damarları daraltır, damar sertliği denilen rahatsızlığa sebep olur. Akşama doğru vücutta gıda hemen hiç kalmaz. Yani bütün gıdalar yakılmış olur. Bu bakımdan bazı hastalıklara oruç tutmak iyi gelmektedir. Oruçlu iken vücudun diğer organlarında da dinlenme olur. Az yemek ve oruç tutmak vücudun sıhhati için önemlidir. Zekat, malın kiridir. Zekat veren, malını kirden koruduğu gibi, oruç tutan da vücudun zekatını ödemiş, hastalıklardan onu korumuş olur.

Her iyiliğin sevabını Allahü teâlâ verdiği halde, orucun sevabı için, Oruç benim içindir, onun mükafatını ben veririm. buyurmasının hikmeti vardır. Yeryüzünün tamamı Allahü teâlânın mülkü olduğu halde, Kâbe’ye Beytullah yani Allah’ın evi denmesi ona şeref vermek içindir. Oruç bana mahsustur, demekle de ona özel bir şeref vermiştir. Oruç tutana verilecek sevabın muayyen bir ölçüsü yoktur. Oruçlunun durumuna göre, çok sevap verilecektir.

Şükredenlere çok mükafat verilecektir. Şükür, İslamiyet’e uymak demektir. İmam-ı Rabbani hazretleri, Ramazanda nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu aya saygısızlık edenin, bu ayda günah işleyenin bütün senesi günah işlemekle geçer, buyurmaktadır. O halde bilhassa Ramazan ayında günah işlemekten daha çok sakınmak gerekir. Cuma günü yapılan ibadetlere de kat kat sevap verilir. Cuma günü işlenen günahlar da iki kat yazılır. Kıymetli günlerin değerini bilmeye çalışmalıdır.

Sinir sistemimizin vücuttaki yeri çok mühimdir. Dil sinirleri felç olan konuşamaz. Bacaktaki sinirler felç olursa, insan yürüyemez. Sinirimizin bozulması nispetinde hayatımız, az veya çok tehlike içindedir. Siniri bozuk kimse huzursuz olur, sabredemez. Cemiyetteki kavgaların, cinayetlerin çoğu sinirli olmaktan, sabredememekten ileri gelmektedir.

Böylece orucun imandan da olduğu görülmektedir. İmanlı olan da, imanının kuvvetine göre suç ve günah işlemez. Sinirine hakim olur. Her şeyin bir zekatı vardır. Vücudun zekatı ise açlıktır. Oruç tutarak aç kalanın arzuları kırıldığı için sabretmesi kolay olur. Oruç tutan aç durur. Aç durmak iyidir. Aç duranın basireti açılır. Anlayış kabiliyeti artar.

Çok yiyen çok uyur, çok uyuyanın da ömrü boşa geçmiş olur. Çok yiyen sarhoş gibi olur, dimağı yorgunlaşır. Zekası, zihni dumura uğrar. Açlık, kalbde incelik doğurur.

Açlıkta arzular kırılır, nefsimiz uysallaşır, serkeşliği kalkar. Çok yemek, gafleti doğurur. Azgın bir atı zaptetmek zor olduğu gibi, çok yedirmekle azan nefsi zaptetmek de zordur. Açlıkla terbiyesi kolaylaşır. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

Her zaman tok olan şefkatsiz ve merhametsiz olur. Tok, acın halini bilmez. Çok yiyen sert ve katı kalbli olur.

Açlık, günah işleme arzusunu kırar, kötülük etmeye mani olur.

Çok yiyen çok su içer. Çok su içen çok uyur. Çok uyuyanın ömrü uyku ile geçtiği için dünya ve ahiret kazancına mani olur. Demek ki açlık, sinirleri uyanık, zinde tutar. Fazla tokluk ahmaklığa yol açar. Okuduğunu ezberlemesi ve hatırında tutması zor olur.

Hastalıkların çoğu çok yemekten ileri gelir. Az yiyenin vücudu sıhhatli olur. Çok yiyende acıma hissi azalır. Arzuları artar, harama dalar. Gayri meşru arzuları harekete geçiren yolları tıkamak gerekir. Açlık şeytanın yolunu tıkar.

ORUÇLA İLGİLİ AYET VE HADİSLER

Bakara Suresi Ayet: 183

“ Ey iman edenler, sizden evvelki ümmetlere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Korunun ki, takvaya ulaşın. ”

Bakara Suresi Ayet: 85

“ Ramazan-ı Şerif öyle bir aydır ki, o ayda insanları doğru yola sevkeden, Hakkın açık delilleri olan, hak ile batılı ayırt eden Kur’anı Kerim indirilmiştir. Artık sizden her kim o aya erişirse, orucunu tutsun. Kim de hasta veya yolculuk halinde bulunursa, başka günlerde, tutamadığı günler kadar oruç tutsun(orucunu kaza etsin). Allah size kolaylık murad eder, size güçlük dilemez. (Bu kolaylık) o sayıyı (kaza borcunuzu) tamamlamanız, sizi hidayete eriştirdiği için Allah’ı (sizi muvaffak buyurduğu o şeyden dolayı da) tekbir ile ululamanız içindir. Ola ki şükredesiniz. ”

Her şeyin bir zekatı vardır. Vücudun zekatı ise oruçtur

Oruçta sıhhat vardır. Oruç tutun ki sıhhat bulun.

Oruç iç organları inceltir. Eti eritir ve Cehennem ateşinden uzaklaştırır. Gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hatırına, hayaline gelmeyen Allah’ın nimetleri ancak oruç tutana nasip olur.

Her iyiliğe, on mislinden 700 misline kadar sevap verilir. Fakat oruç bana mahsustur, onun mükafatını ben veririm. Onun mükafatı dünya ölçülerine göre ölçülemez. Çünkü kulum, benim için yemesini, içmesini ve şehvetini bırakmıştır

Oruçlunun yanında oruçsuzlar yiyince, melekler, oruçluya dua eder.

Şükredip yemek yediren, sabredip oruç tutan gibidir.

Her şeyin bir kapısı vardır. İbadetlerin kapısı ise oruçtur.

Oruç sabrın, sabır da imanın yarısıdır.

Oruç tutanın idraki artar, zekası açılır. Tefekkür, ibadetin yarısı, az yemek ise tamamıdır.

Oruç tutanın içi nurla dolar ve Allahü teâlâ, az yiyip içen ve bedeni hafif olan mümini sever.

İnsan kalbi tarladaki ekin, yemek ise yağmur gibidir. Fazla su ekini kuruttuğu gibi, fazla gıda da kalbi öldürür.

Oruç tutarak nefisle cihad etmek, Allah yolunda cihad gibidir.

Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oraya oruç tutanlardan başkası giremez. Kıyamet gününde oruçlular nerede diye çağrılır. Dünyada oruç tutanlar bu çağrı ve davet üzere o kapıdan girerler ve sonra kapı kapanır.

Oruçlu için iki sevinç vardır. Biri iftar sofrasının başında açlık ve susuzluğun giderilmesinden doğan sevinç. Biri de Allah’ın huzuruna çıktığı zaman göreceği veya alacağı mükafat sevincidir.

Çok yiyip içmek hastalıkların başıdır.

Çok yiyip içmekle kalbinizi öldürmeyin!

Şeytan, damardaki kan gibi, vücutta dolaşır, açlık ile yolunu daraltın.(İmam-ı Gazali)



"ORUÇ HAKKINDA"


Orucun onbir faydasi vardir:




1- Cehenneme kalkan olur.


2- Sair ibadeti kabul olur.


3- Bedenin zikri olur.


4- Kibri kirar.


5- Ucbu kirar.


6- Husu'u arttirir.


7- Mizandaki sevabi doldurur.


8- Allah'u Teala o kulundan razi olur.


9- Iman ile vefat ederse cennete çabuk girer.


10- Kalbi nurlanir.


11- Akli nurlanir.




Orucun farzi üç tür.
1. Niyet etmek.


2. Niyeni evvel ve son vaktini bilmek.


3. Safak vakti agarmadan evvelki zamandan ta gün batincaya kadar orucu bozan seylerden kendini muhafaza etmek.




Orucun farz olmasinin 7 sarti vardir.



1. Müslüman olmak.


2. Bülüg çagina erismis olmak.


3. Akilli olmak.


4. Hayatta olmak.


5. Mukim olmak yani seferi olmamak.


6. Hayizli olmamak.


7. Nifasli olmamak.




Orucu bozan seyler:



1- Yemek yemek


2- Içecek seylerden bir sey içmek


3. Cima etmek. (cinsi münasebette buliunmak)


4. Hayizli olmak.


5- Nifasli olmak.


6- Agiz dolusu kusmak.


Bazi seyler vardir ki, orucu bozmaz , üzerinden farz düser , ama fazla olan sevabi gider. Çektigi açlik ve susuzluk yaninda kalir diye hadis-i serifte belirtilmistir ki sunlardir. Yalan söylemek, giybet etmek, dedikodu (söz tasimak) yalan yere yemin etmek gibi seyler orucu bozmaz ama orucun sevabini götürür.




Yedi kimse vardir ki, o kimselerin oruç tutmamalarina seriat müsaade etmistir.



1. Hasta


2. Misafir


3. Hayizli kadin


4. Nifas üzere olan kadin


5. Hamile olan kadin , eger gücü yetmezse


6. Emzikli kadin, çocuguna zarar gelmesinden korkarsa


7. Çok yasli olan ihtiyarlar


Oruç tutmayabilir.





Oruçta Iki çesit niyet vardir.



1. Ramazan , nafile,nazeri muayyen bu üçünün niyeti aynidir. baslangici; günün dogmasindan sonra günes zevale gelmeden yememis ve içmemis oldugu halde niyet ederse oruç sahih olur. Zeval vaktinde ve daha sonra yapilan niyet sahih olmaz.



2. Kazai Keffaret, Nezri mutlak; bu üçünün de niyeti aynidir. Gün batimindan itibaren tan yeri agarmazdan evvel( imsak vakti) arasinda nityet edilirse oruç sahih olur. Tan yeri agardiktan sonra bu tür oruç için niyet edilmesi caiz degildir.




Oruç tutanlar üç türlüdür. Cahiller orucu, Alimler orucu, Peygamberler orucu.



1- cahiller orucu: Yemezler içmezler, cima etmezler, ama diger günahlari islerler.


2- Alimler orucu: Yemezler, içmezler, Cima etmezler, ama günahta islemezler.


3- Peygamberler orucu: Onlarda evvelkiler gibi Yemezler, içmezler, Cima etmezler, ayrica günah islemedikleri gibi bütün süpheli islerden kaçarlar.

Bes kimse orucunu bozsa onlara Keffaret lazim gelmez.



1- Hasta


2- Misafir


3- Emzikli kadin çocuguna zarar geleceginden korktuysa.


4- Çok yasli kisiye


5- Açlik ve susuzluktan dolayi ölmekten korkan kisiye


Bu kisilere Keffaret gerekmez ancak özrü gittikten sonra tutamadigi oruçleri gününe gün olarak kaza yapmasi lazimdir.




Ramazanin ilk günü hakkinda süphe varsa bir kaç çesit niyet vardir.


Ramazan oldugundan süphelenildigi zaman:

Ramazana niyet etmek, yahut baska bir vacib oruca niyet etmek yahut ramazan ise ramazan degilse nafileye niyet etmek. Bunlar kerahatle caizdir.

Bir çesidi ise kerahatsiz caizdir. O mutlak oruca niyet etmis yahut sabana yani nafileye diye niyet edilmis ise bunda kerahat yoktur böyle yapilmasi caizdir.

Niyetin bir sekli vardir ki bu caiz degildir: Eger ramazan ise ramazana niyet ettim, degilse niyetsizim demek caiz degildir.




Bir kimse ramazanda oruca niyet etse, ögleden evvel yese Imam-i Azam'a göre keffaret lazim degil, Imameyn katinda ise keffaret lazim gelir. Eger ögleden sonra yerse keffaret gerektiginde Hepsi ittifaki etmislerdir.



Bir kimse iki, ya üç Ramazandan birer gün oruç bozsa her birinden dolayi birer kaffaretmi yapar yoksa üçüne bir keffaret mi yapmasi gerektiginde ihtilaf vardir. Ancaqk güzel olan her birine ayrica keffaret yapmasidir.



Bir kisinin ramazandan borcu olsa o kisi tutmasa ve üzerinden bir sene geçse, bazi ülemanin beyanina göre o adam günahkar olur.



Bir kisi keffaret tutarken Ramazan-i serif gelse Ramazandan sonra tekrar bastan tutmasi lazim gelir. Evvelkiler sayilmaz.



Bir kisi sefere niyeti olmadan orucunu bozsa ama sonra sefere gitmesi icab etse hem kaza hem keffaret icab eder.



Bir kisi Ramazanda sefere niyet etse orucunu yese. sonra sefere gitmese kaza lazim olur. keffaret gerekmez. Ancak aksama kadar yemek yemesi haramdir. Sonra gününe gün olarak kaza eder.



Bir kisi sefere niyet etmeden orucunu bozsa sonra zorla sefere gönderseler (sürseler) ihtilaflidir. Asil olan hem kaza hem keffaret gerekir.
Bir kimse ramazanda deli olsa( aklini kaybetse) ve tekrar bulsa yani ramazanin bir kismini deli olarak geçirse deli oldugu gün kadar kaza eder. eger akli yerine gelmezse Ramazan orucu onun üzerinden düser.



Bir kimse unutarak yese, yahut unutarak cima etse orucu bozulmaz. Eger orucum bozuldu sanip yerse kaza lazim olur. Keffaret lazim olmaz. Eger orucunun bozulmadigini bilip yerse hem kaza hem keffaret lazim gelir.



Bir kimse terini yutsa yahut boyali bir ipligi çignese ve boyasini yutsa yahut baska birisinin tükürügünü yutsa yehut kendi tükürügünüdisari çikarip yutsa yahut dislerinin arasinda olan yemek artiklarini yese nohut tanesinden fazla oldugu taktide bu nlarin hepsinde kaza lazim olur Ancak diger bir sekilde ihtilafli olup asil olan orucun bozulmasidir.



Bir kimse avuç miktari tuz yese orucu bozar. Ancak sadece kaza gerekir. fakat azicik yemis olsa orucu fasit olur.



Bir kimse çalisirken bunalsa ikindiden sonra orucunu yese hem kaza hem keffaret gerekir. Ancak bir kadin(evli) veya cariye bunalipta yerse bu çalismadigi durumda erkegi veya sahibi(cariyenin) dövecek olursa keffaret gerekmez) kaza gerekir.



Bir kimse susam tanesini sadece çignese ve yutmasa orucu bozulmaz. Fakat yutarsa ister çignesin ister çignemesin orucu bozulur.




Oruç onbes çesittir.


Üçü farz, üçü vacib, basi haram, dördü sünnettir.


Farz olan ; Ramazan, Kaza, Keffaret.


Vacib olanlar: Nezri muayyen, nezri mutlak ve nafileyi geri çevirmek( kaza etmek).


Haram olan: Ramazan bayraminin ilk günü, Kurban bayraminda dört gün, yani yilda 5 gün oruç turmak haramdir.


Sünnet olan oruç: Islami aylarin on üç, on dört ve on besinci günlerinde oruç tutmak, Davud (a.s.) in orucu bir gün tutup bir gün tutmamak. Pazartesi , persembe , asure günü, arefe günü ve benzer mübarek günlerde oruç tutmak sünnettir.



Kaynak: Mizrakli ilmihal tercümesinden alinmistir.



"...Her kim hadislerimden 40 tanesini belleyip baskasinada ögretirse :ALLAHU TAALA :onu kiyamet gününde bilginler ve fakihler arasinda diriltsin..."

RAMAZAN BAYRAMINIZI KUTLAR HAYIRLARA VESİLE OLMASINI CENABI HAKTANDİLERİM

tur_58
23.09.2006, 11:18
tüm müslüman alemine ramazan ayı mübarek olsun

FurkaN
23.09.2006, 11:42
On bir ayın sultanı gözümün nuru hoş geldinn...

ş.usta
23.09.2006, 11:55
Ramazan kelimesi “kızgın taş” manasına gelen “Ramid” kelimesinden türemiştir. Nasıl ki kızgın taş etrafındakini yakıp yok ederse Ramazan da kulların günahlarını yakıp mahvettiği için bu aya bu ismin verildiğini söyleyenler olmuştur. Bazıları ise Ramazan kelimesinin “yağan yağmur” manasına gelen “ramid” kelimesinden türetildiğini ve nasıl ki yağmurun yağması neticesinde yeryüzünün temizlenmesi gibi Ramazan ayında da günahların temizlenmesi sebebiyle bu aya bu ismin verildiğini söylemişlerdir.
rabim inşallah bu ramazanını manalarıyla hepimizin günahlarını temizler.

koyulhisar
23.09.2006, 12:20
http://www.egze.com/ekart/resim/Ramazan.gif

Hoşgeldin Ramazan


http://www.iskenderpasa.com/duvar_kagitlari/1024/ramazan.jpg


SEni tam bir Yıldan Beri bekliyorduk Hoşgeldin..

İnşallah evimize bereket soframıza bolluk getirirsin.. Amin


Kasımpaşalı..........

SEMİH-58
23.09.2006, 12:27
TÜM MÜSLÜMAN ALEMİNİN VE SİVASLILARIN RAMAZAN AYINI KUTLARIM...

Kaptan-58
23.09.2006, 12:44
RAMAZAN-I ŞERİFİNİZ MÜBAREK OLSUN..


< KÜTAHYA JANDARMA >

PRoFeSSioNaL
23.09.2006, 13:41
hoşgeldin ramazan
hayırlara vesile olmasını dilerim

superglam
23.09.2006, 13:48
Peygamber efendimiz, Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında buyuruyor ki:

(Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesai]

İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini barındıran Ramazan ayımızın hayırlara vesile olması dileğiyle..

serrrkan
23.09.2006, 14:34
Ramazan güzeldir.

Dindar olmasan da güzeldir Ramazan.

Iskalanmaması,

tadına varılması gereken çok özel bir dönemdir.


Ramazan;

sıcak pide kuyruğundaki sabırsız bekleyiştir.

Posta kutunda davulcuların fotoğraflı ilan savaşları;

elinde tokmak, kapına dayanmış bıyıklıdır.


Eski günlerdir;

anneannendir, dedendir,

oradan oraya koşturan aç annendir.



Gün doğumuna yakın; uykulu gözlerle içtiğin çay,

televizyondaki Türk filmi, radyodaki türküler ve

oyun havalarıdır.


Gün batımına yakın; mutfaktan gelen mis gibi kokular,

tertemiz masanın üzerindeki zeytin tabağı, beklediğin ezandır.


Alış veriş sonrası verilmiş imsakiye,

abur cubura uzun aradır.


Minarelerdeki renkli floresanlar,

akşam sokakta atılan volta,

ciğerin en derinine çekilmiş dumandır.


Yetişilememiş bir iftar, uyanılamamış bir sahur,

erken kopartılmış bir lokma ekmektir kimi zaman.



Bir ortaklık duygusudur Ramazan.


Yalnız, yapayalnız olmadığının duygusudur.

Hep birlikteliktir.



Acıya, sıkıntıya beraber katlanma,

ödülünü de beraber paylaşmadır.



Çevrende onca gönülle aç kalmış insan varken,

“sizinleyim – ben de yemiyorum !” dur.



Arkasından gelen bayram,

öpülen eller, açılmış kollar,



belki bir daha asla olamayacak sımsıkı kucaklaşmalardır.





“İyi dilekler”dir Ramazan.


Yüzyıllardır süregelen bir paylaşma dönemini ıskalamayın.



Dindar olmasan da,


tek dua bilmesen de,

çok güzeldir Ramazan.


Tadına varın...

yerliturkuaz
23.09.2006, 14:42
Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirmek biz müslüman alemini en önemli görevidir.

SivasLady
23.09.2006, 15:07
EY NEFSIM

Ey nefsim Ramazan diye, niye feryat edersin
Bakiyorum mideyle birlik olup, isyan edersin
On bir ay boyunca, hiç dinlemedin sen beni
Ramazan boyunca, ben de dinlemiyorum seni


Baska türlü islah olacaginiz yoktu zaten sizin
Istek ve arzunuzun esiri olmustum sanki sizin
Çogu kere birlik olup, maglup etmistiniz beni
Ramazanda maglup etme sirasi bendedir seni


Ne kadar feryad-u figan etseniz de dinlemeyecegim
Ben Allah'in emrine uydum, hep O'nu dinleyecegim
Ah edip aglasaniz bile, hiç gözyasinizi silmeyecegim
Ramazan boyunca, kalbimin namesini dinleyecegim



HAYIRLI RAMAZANLAR
rabbim hepimizinkini kabul etsin

tanju_58
23.09.2006, 19:48
MÜBAREK RAMAZAN AYI TÜM İSLAM ALEMİNE BARIŞ,KARDEŞLİK,HUZUR GETİRMESİ DİLEĞİYLE TÜM SİVASLILARIN RAMAZANI MÜBAREK OLSUN...

baharözlü-yiğit
24.09.2006, 00:33
ramazan geldi hoş geldi. ramazanın tüm islam alemine sivaslılara ve sivasspora hayırlar getirmesini yüce ALLAH tan diliyorum.

aykut-akay
24.09.2006, 00:58
AMIN CÜMLEMIZE HEMSO .............

yigido Atilla
24.09.2006, 02:38
Obir ayin sultani Ramazan-i serif hosgeldin .....

Güner
24.09.2006, 02:48
2040

Bu mübarek ayın tüm insanlığa hayırlara vesile olması dileğiyle.

2039

puar
29.09.2006, 13:43
Ey goklerin ve yeri yaratan Rabbim, sen dünyada da ahirette de benim sahibimsin. benim canımı müslüman olarak al ve beni salih kulların zümresine ihlak eyle
yusuf (101)