Orijinalini görmek için tıklayınız : Sivas şivesi


Sabiha Serin
25.10.2006, 07:40
Saygıdeğer üyelerimiz

Güzel Sivas'ımızda ne yazıkki bazı özdeğerlerimiz,geleneklerimiz yavaş yavaş azalmaktadır.Üstelik Sivas Ağzı da zaman zaman kaba konuşma olarak nitelendirilmektedir.Ben buna hiçbirzaman asla katılmıyorum.Oysa o bizim özümüzdür.Nasılki her ilin bir yöresel şivesi var,bizim yöresel şivemizde budur,saygı duymamız gerekir bence.Sivas'ta hatta ülkemizin birçok yerinde bazı konularda olduğu gibi bayramlarda da ne yazıkki eski yıllardaki sıcaklık ve coşkunun birlik ve beraberlik,dayanışmanın azaldığını üzülerek görüyoruz. Sitemize Daha önce de Sivas ağzı ile yine birşeyler yazmıştım.Sitemizde mevcut bazı üyelerimizden bana gelen istek ve rica üzerine de birkez daha siz Saygıdeğer üyelerimizle yaşlı bir ninenin gençlere yürekten gelen bir sevgisiyle nasihatını canlandırmaya çalıştım.
..Bu mesajda yaşlı bir ninenin çevresindeki kendinden genç kuşaklara içerisinde çok anlamlı yapıcı öğüt verici bir kaç nasihatında mevcut olduğu birazcık üzgün,birazda kızgınlık dolu bir sitemkarını sunmaya çalışacağım.Burada birkaç önemli özdeğerlerimizi vurgulamaya çalıştım.Bazı sürç-ü lisanım olursa affola.Amacım Sivas'taki eski yıllarda olduğu gibi gibi insan iletişiminin herzaman dostluk,barış,kardeşlik,tutkun luk,iyi ve kötü günlerdeki paylaşım, ve sevgi saygı dolu bir güzellikte devam etmesidir.Bayramlar ancak o zaman daha özel ve güzel olur diye düşünüyorum.
Güzel Sivas'ımızın şivesiyle de gurur duyuyoruz.Çünkü o bizim özümüz.Bence herzaman özümüzü korumalıyız diye düşünüyorum.Sevgi ve saygılarımla.
.
Canlandırmış olduğum yaşlı bir ninemizin Sivas şivesi ile bayram mesajı ve gençlere nasihatı:

Benim tapdatlı gozel yavrularım aha şu dizimin dibine hele bir oturun size ne diyecem.gulağınızı açında ecük beni diğnen hemi.Vahtığızı alacam ama gusuruma bahman.Nediyim gözünü yedüğüm yavrularım devür gettikçe kotüye gediyor. Ben böyüklüğümü bilip gulağınızı deliyimde gerisi size galmış artuk.

Ramazan Bayramını gutluyok eyi hasda beni hepiğiz ece dinlen şimdi!
Goyunlarım,guzularım hele bağa bir gulağızı verin bağak
Dünden beri mubarek Ramazan Bayramını gutluyoruk.Peki eyi hasda şimdi ben size soruyom.Acaba hepiğiz cömbül cömaat böyüğüze güçcüğüze gettiğizmi,böyükleriğizin pambuk ellerini öptüğüzmü,guçcük uşahların o gul bahışlı gozlerini öptüğüzmü.Şekerini balonunu bol bulamac verdüğüzmü yoksa gısnıklıkmı (cimrilik)ettiğiz.Arafa günü memmecimin gliğini ,balonunu,şekerini verdiğizmi.
Vış benim canını ciğerini yedüğüm yavrularım aha biz ölüp gedecük siz bu yalan dünyada galacaksığız.Aha bu göpdözel adetlerimiz unudulursa nedecük.Etmen dutman ciğeriziği yerim bu adetlerimizi siz devam etdirin .Gurban olurum size yoğsam hemi vallah hemide billah bizim ahrette gemüklerimiz sızlayacak biliyormusuğuz.
Bir bellemişsiğiz televizyon birde neydiki şu he he aha şimdi ahlıma geldi baba çıksın şu bilgisayarmı ne olmaz olaydı.Gapanıyorsuğuz oğa sağı solu unuttuğuz anam.Ecükde eşiğize dostuğuza ele gapanın.Öldükmü,galdıkmı haberiğiz yok vaa .Bayram seyran gandil geçiyorda heç ahlığıza bile gelmiyok.Yok anam yok ortalık temelli donyağının dolması oldu.Halbusamki birbiriğizi arayıp soırsağız,eyi günde,kotü gunde dertlerine gapak olsağız kotümü. Bugun oğaysa yarında sağa.Ne ekerseğiz onu biçersiğiz.
Vaaaa bayram geliyor millet evden gaçacak delük arıyor.Anam oturun eviğizden sumu çıktı.Yoook misafirden gaçıyorlar.Gaçın anam gaçın bağak sınunda bele gederse herkesin ölüsü evinde gohacak zaar.
Haa birde bellemişsiğiz mesajmı musajmı ne baba çıksın.Mesajnanda bayrammı gutlanırmış.Zahmet çekmen bele bayram gutlamak olmaz.Gelde elimi öp.Herşeyin uyduruğu çıktıya bayram gutlamakta oynatmalık oldu mesajmış töbe töbeee.Gozüğüzü yiyim beni ece diğnen etmen dutman bele donyağının dolması olacağıza ecük sevin,sayın,böyüğüzü güçcüğünüzü bilin,sağı solu unutman,aran,sorun,öldümü galdımı arada bir yohlan hemi.Eee siz daha eyisini bilirsiğiz emme siz bele olursağız yarın ötağan sizin goyununuz guzunuzda sizin bile bayramda eliğizi öpmüyecek aha gorursuğüz.Adetimizi töremizi yaşatın, aha bir gün sonra bayram bitiyor.Gıyıda koşede ne gader eşiğiz dostuğuz varsa gedin erinmen ,ıhtıyarların gonlünü,duasını alın.Kös kös evde oturup şu babıya olasıca televizyona melevizyona gapanman. hısım ahrabaya gedin onlarla bir ece gohlaşın,hal hatır sorun hemi.Heçmi goresiğiz gelmedi.Bağa gelince nedek gelendende gelmiyendendeAllah razı olsun.Çok şukur gapımın zili heç durmadı. Vuuu maşallah allah eksüklüğünü vermesin elimi öpmeye gelenler bek çoğdu. Marisem şaha maka sevenümüz çoğmuş valla.Onlar geldükçe yurağam yağ bağladı.Den bağah yarın bayramın son günü zabanan garnığızı burnuğuzu doyurduktan sonra gozüğüzü açar açmaz böyüklere getmeye erinmen bah getmezseğiz valla ölümü gorün.. Ben bir böyüğünüz olarak gulağızı deldim gerisi size galmış.Nabalım gunahım size olsun vallah bah aha şurda ölüm çıhsınki bele gidersek soğumuz kotü. Nediyim nişlliyim goya size ecük öğüt veriyim dedim.Ecük eşi dostu tanınki yarın biz çekip öbür dünyaya gedince gemüklerimiz sızlamasın benden demesi siz bilirsüğüz artuk.
Gendüğüze ece bahın.Bu dedüklerimide gulağıza kupe edin benden demesi.Hepiğizin işiğiz gücünüz rasgetsin.Ayağıza daş dohanmasın.Garığızla, gişiğizle uşağızla,sevdükleriğizle dapdatlı bir bayram geçürürsüğüz inşallah.Başığızı ağrıttım gusuruma bahman goyunlarım,guzularım yuramin koşesi ,gozüğüzün çiçeğini yerim bağa gızmadığız demi.Goya bende nediyim birbiriğize kenetlenin ,eşi dostu tanın,bilin,aran,sorun,ecük ciğerli olun diye gendimi parçalıyom.Daha nediyim.Yavrularııım bu sevgü ve saygu varya ele gözel bişiki.Dadından yenmez.Ciğerinin koşesinden gelen bir sevgü varya o sevgü adamın iliğini gemüğünü yerinden oynadır.Sevgü olmadan yaşanan hayata baba çıhsın. Sevgünün açmadığı kapı heçmi heç olmaz aha bunu bele bilin.Bende sizi çok ama çok seviyom goyunların guzularım.Bu dedüklerimi yapın ciğerimi yen tek.Allaha emanet olun hepüğüz...Gahıyım evüme gediyim bu gader nasihat yeter.Şimdi gelen giden olurda gapıda galmasınlar.Dolapda yaprah sarmayınan datlı ayırdıydım bizimkilere belki onlar gelirler , zaten de goresim geldi allasmarladık gendüğüze eyi bahın.

son58
25.10.2006, 10:53
SABİHA ANNE TEŞEKKÜRLER.SİZE ANNE DİYORUM İNŞALLAH KIZMAZSINIZ.2.KEZ SİZİN AÇTIĞINIZ GÜZEL DÜŞÜNCELERE SAHİP KONULARA KATILDIĞIM İÇİN ÇOK MUTLUYUM.BU KONULARA BENZER 2.GÜZEL BİR KONUNUZU AÇTIĞINIZ VE İNSANLARI BİLGİLENDİRDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.GELENEKLERİMİZİN AZALMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ.GELENEKLERİMİZ HEP YAŞAYACAK.

KIZILCAN
11.03.2007, 16:34
Merhaba Arkadaşlar...Bilirsiniz sadece bize özgü,bizim kullandığımız deyimler,terimler,isimler vardır bizim Sivas'ta...
Mesela "kirve"ye biz "kivra" deriz.Veya "çirkef"e "çirşef".
Rezil olmak,yorulmak anlamında "malamat olmak",zıkkımın kökü derken "bobanın beki",salak,aptal gibi şeylere "salak ana" tabirini kullanırız.O kadar çok deyim var ki,saysan bitmez.Sizin de aklınıza gelen varsa,yazın paylaşalım,bildiklerimizi hatırlayalım,bilmediklerimizi öğrenelim.

ahmet kaya 58
11.03.2007, 17:55
Sıracalılar bu nasihatları sanki diğnerler, anca konezlik ederler, bu dıgaların bi kulaandan girer, obür kulaandan çıkar.:D :D :D :rolleyes:

UTKUM_58
11.03.2007, 18:01
vallaha dogru söylemis sabiha abla,nörüyonuz bahimm BILDIR,bir eskietek varIDI,nereye getmis acep,gardassssss gozunnn yagini yeyim bir yardim edele,:))

Arif Coşkun
11.03.2007, 18:09
Aklıma gelmişken birtanede ben yazayım.Bizim yöreye özgü çok kullanılan bir söz.
Hızlı yürümek anlamında "Öyle tevatir tevatir yürüyorduki" denirdi.

UTKUM_58
11.03.2007, 18:17
[QUOTE=arifcoskun;199518]Aklıma gelmişken birtanede ben yazayım.Bizim yöreye özgü çok kullanılan bir söz.
Hızlı yürümek anlamında "Öyle tevatir tevatir yürüyorduki" denirdi.[/
BENI GULDURDUN BE NE HIZLI YURUMEK ANLAMINDA ALLAHIN SIVASLISI
TEVATIR DENILINCE SAGLAM VE GUZEL OLAN SEYE DENIRDI:)) sallama
örnek verim AMMADA TEVATIRMIS:)

UTKUM_58
11.03.2007, 18:17
Aklıma gelmişken birtanede ben yazayım.Bizim yöreye özgü çok kullanılan bir söz.
Hızlı yürümek anlamında "Öyle tevatir tevatir yürüyorduki" denirdi.

BENI GULDURDUN BE NE HIZLI YURUMEK ANLAMINDA ALLAHIN SIVASLISI
TEVATIR DENILINCE SAGLAM VE GUZEL OLAN SEYE DENIRDI) sallama
örnek verim AMMADA TEVATIRMIS

üsküdar_58
11.03.2007, 19:43
benim aklıma bişey gelmedi bildiklerimi yazmışsınız.
ablam ellerine saglık ne güzel yazmışsın.

bizde bu tür güzellikleri unutmamak adına arkadaşlarımla hap bu tarz konuşuruz herkes kendi yöresince konuşur mesela karadenizli arkadaşım laz aksanıyla bende sivas aksanıyla.
nasihatlerinde kulagıma küpe olacak malesef teklonoji hayatımıza girdikten sonra insanlar birbirinden koptu malesef bunlardan biride benim akrabalarımı tanımaz oldum bayramlarda bile yanlız birinci dereceden akrabalara gidiyorum ama bundan sonra akraba ziyaretlerine önem göstermeye gayret edicem.
güzel yazınız için çok teşekkür ederim

67_DERNEK_SAKİN
11.03.2007, 19:49
Aman diyim nörüyonuz siz gardasım biraz yavas bolemi konusuyoruz gercekten ya komigiz valla::D

zaralım 58
11.03.2007, 20:40
benim bildiğim bir söz var sivas şivesiyle GARDAŞ HERKEŞİ ÇAĞIR GELSİN YEMEE YESİN LAA

sivasli_tufan
11.03.2007, 21:32
bence artik böyle konuslmuyor yaslilarda olsun

jakobieen
14.04.2007, 17:37
aar vesteli utsaydıh tavatır olacadı emme malamat olduh, hemide ligin en mudara dahımına.. hep galecinin yüzünden mağrim beceremiyon nee galiye geçiyon dur baah..mileves mileves duruyor eyle.. zelenka'nınkide şuta bazese hadi bir hal daa.. yarin defansı gayım dutarsah antepi kesin utarıh, zati antepin topçularının çoğu çalıh,bizim canını yidiğim uşahlarda burda tavatır oynuyorlar, bide beşiktaşla cimbomu utarsah varya şapgamı göğe atarım valla.. :) :) :)

yigidomustafa58
14.04.2007, 17:41
bu güzel geleneğimizi buraya taşıdığınız için teşekkürler...

YiGiDo_58_06_nl
14.04.2007, 17:54
canini yedigim gardaslarim nede guzel yazmislar guzel SIVASIMIZ tek sivesiyle degil her seyiyle bir baska guzel eline goluna saglik sabiha abla gercekten guzel bir konuya deginmissin
SIVASLI OLMAK AYRICALIKTIR

Yiğiter
14.04.2007, 17:58
aar vesteli utsaydıh tavatır olacadı emme malamat olduh, hemide ligin en mudara dahımına.. hep galecinin yüzünden mağrim beceremiyon nee galiye geçiyon dur baah..mileves mileves duruyor eyle.. zelenka'nınkide şuta bazese hadi bir hal daa.. yarin defansı gayım dutarsah antepi kesin utarıh, zati antepin topçularının çoğu çalıh,bizim canını yidiğim uşahlarda burda tavatır oynuyorlar, bide beşiktaşla cimbomu utarsah varya şapgamı göğe atarım valla.. :) :) :)

güzel dimişsin valla.:D :D :D .........................

emirhan58
14.04.2007, 18:26
Bizimkiler neydiyorki la. Boyuk dahimlardan puan al guccuklere yenil; olacah is mi? Valla fitih olacih yav. Bi de Togo'lu mu ne yeni bi oglan deniyorlarmis nasil eyi mi bari. Hadin oglum yarin gorek sizi.

myway
14.04.2007, 18:37
aar vesteli utsaydıh tavatır olacadı emme malamat olduh, hemide ligin en mudara dahımına.. hep galecinin yüzünden mağrim beceremiyon nee galiye geçiyon dur baah..mileves mileves duruyor eyle.. zelenka'nınkide şuta bazese hadi bir hal daa.. yarin defansı gayım dutarsah antepi kesin utarıh, zati antepin topçularının çoğu çalıh,bizim canını yidiğim uşahlarda burda tavatır oynuyorlar, bide beşiktaşla cimbomu utarsah varya şapgamı göğe atarım valla.. :) :) :)

hele garadşım ne gözel demişsin.emme bizim dopcular bırahtılar ligi ellaham ki

serrrkan
14.04.2007, 18:48
işte bazı sivasça sözcükler ve sözlük anlamları :)
Mekirim:çirkin
Ölduğum:çok sevilen
Leylon:plastik
ilağan:leğen
çapıt:kumaş
hırlan:dön
bu yannı:bu tarafa
ete var: ileri git
beri ğel:bu tarafa gel
hırın:fırın
dekmük:tekme
ışılıyor emme fışılıyor:hava güneşli ama çok soğuk
telozan:televizyon
ıradyo:radyo
okulcular:öğrenciler
etebis:otobüs

jakobieen
14.04.2007, 18:50
hele garadşım ne gözel demişsin.emme bizim dopcular bırahtılar ligi ellaham ki
yoh gardaş, bıldır bunları heç utamamışız bu kaas onları malamat itmezsek yahışmaz bize..

myway
14.04.2007, 19:06
yoh gardaş, bıldır bunları heç utamamışız bu kaas onları malamat itmezsek yahışmaz bize..

zaar içlerinde bi uhte galmış bıldırdan o zaman bizim yavrılar yensin cimbomlan hamsiylen gartalı.ondan sona deme keyfimize gardaş.emme ben bizim uşagları tudmaya manisa illerine gettim . ütüldük manisa tarzanlarına hemi de heç dop oynamadan . hele gardaşlarım heç mi ekmek yemediniz siz. doplara bi vuruşları var görecen.hele o zelenka denen oğlanın bi şutu varıdı. top göğlendi göğlendi ellaham ki gol oldu:). bizim kaleci dokanmadı bilem.:(

sivaslı_boy
14.04.2007, 19:16
he vallaha baba yawwwwwwww bıldır bu zaman süvastaydım

cordoba_tring
14.04.2007, 19:31
lann oğlum la gaveye gidekmi la... iki el atarıhhh... hemi la ne yapıyyoh gidiyoh mu gaveye...ellaaam ki bu parti onlara galacak la... dayı hamama gidek kese attırahh garpuz gırahhh etlekmekkkkkk döktürek canını yidiğimmmmmmmmm...
:)

jakobieen
14.04.2007, 19:34
bizim kaleci dokanmadı bilem.:(
zaar dışarı çıhacah sandı.. ama vestelde sivasa hoğlamış son daggalarda :) :) :) :)

sivas_kangallı
14.04.2007, 20:06
:D AMANİN BO DA WAR BU :D :D

simyacı58
14.04.2007, 20:21
anneciğim ellerinden öpüyorum ağzına sağlık çok güzel olmuş neredeyse unutacaktık bunları allah hayırlı uzun ömürler versin

zaralım 58
14.04.2007, 21:23
sabiha abla bu yazmış olduğun şive metni için çok teşekkürler.AĞZINA,YÜREĞİNE ve ELLERİNE SAĞLIK

EYÜPLÜ58
14.04.2007, 22:30
gardaş neyduyonki laaa-gel balım gel-kayfeye gidek-

superglam
14.04.2007, 22:40
durun size bende söyleyim.. hatırlarsanız sivasspor maçını anlatan tam bir hemşo spikerden geliyor...

" memet topa vurdu top goolendi goolendi elleham gol olacak"

:)))

goolendi : yükseldi
elleham : galiba

yigido_adem
14.04.2007, 22:50
ben nediyem valla gardas bizim yöreye ait birde ben bisey yazayim dedim (cece) mesela dede felan buyuk baba (emi) amca (abi) agabey gibi valla abi ilgilenen biri olsada bizim sivemiz unutulmasa bari aman abiler sakin unutmayalim unutturmuyalim ne olur

yigido_adem
14.04.2007, 22:53
bizim sivas 2, ligdeydi o zaman maclari trt 1 veriyordu bizim sivas manisaylami sakaryaylami ne maci vardi maci trt canli veriyordu bi pozisyon olmustu ve biz kullaniyoduk nasil ollduysa turubunlerden bir ses gelmisti sanki koskoca 4 eylul stadinda birtek o vardi soyledigi tek kelime ise suydu gole giderken (hadi canim benim)

Ss--58--Ss
14.04.2007, 23:24
Merhaba Arkadaşlar...Bilirsiniz sadece bize özgü,bizim kullandığımız deyimler,terimler,isimler vardır bizim Sivas'ta...
Mesela "kirve"ye biz "kivra" deriz.Veya "çirkef"e "çirşef".
Rezil olmak,yorulmak anlamında "malamat olmak",zıkkımın kökü derken "bobanın beki",salak,aptal gibi şeylere "salak ana" tabirini kullanırız.O kadar çok deyim var ki,saysan bitmez.Sizin de aklınıza gelen varsa,yazın paylaşalım,bildiklerimizi hatırlayalım,bilmediklerimizi öğrenelim.

SPOR BARIS SEVGI VE KARDESLIKTIR.................. .........................;)

Engin58
15.04.2007, 00:46
sebiha teyze tesekkür ederiz .saygilarimla...

erdal 58
12.06.2007, 18:32
bibi nader has yazmışsin gııı .ellerige gollarıga salık

kurtay58
12.06.2007, 19:22
Ben görev gereği, ülkemizin neredeyse tamamını gezdim. İstanbul şivesinden sonra Anadoluda en güzel ve anlaşılır şive bizim. Bizim bundan sonraki görevimiz, Türkçemizi unutmamak, Türkçemize karşı yapılan saldırılara direnmek ve en önemlisi çocuklarımıza İstanbul şivesi ile konuşmaları için yönlendirmektir. Herkese saygılar.

Sabiha Serin
20.07.2007, 12:36
Çok saygıdeğer can hemşerilerim
Sivas Şivesi ile yazdığım yazıma gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ederim. Sizlerin de şivemize katkılarınızı okudum ve çok memnun oldum.O zaman ben yine Sivas'ımızın şivesi ile siz saygıdeğer hemşerilerime diyorumki:
Gurban olduğum hemşerilerim şivemizde unutulan o dapdatlı sözleri yazmaya devam ediniz.Aslımızı inkarmı edeceğiz. Ecük kokümüze köceğimize saap çıkak.Çoluk çocuk aslımızı özümüzü unuddu geddi.Aha yarın bürgün bizde gara toprak olacuk. İşte o zaman guzularımız Sivas'ın nesini hatırlayacak,onlarda gendi canına ciğerine Sivasımızı nasıl tanıtacak.Yoook bele olmaz ben memleketimin özünü tanıtmalıyım dedim ve gollarımı sıvadım habire yazıyomda yazıyom.Uykum yok dunağim yok,çıkarım yok.Zabahlara kadar yazdığım yazılarımla aha bu internetteki köşe yazarlığı yaptığım köşelerimde habire Sivasımla ilgili yazıp Sivası cümle aleme tanıtıyorum.Sivasıma canım feda nediyim.Uykusuz kalsamda gam yemem.Yeterki Sivasımı herkes tanısın.Tek sebep Sivasıma sevdalı olmam.Bir cimcikte olsa tanıtabiliyorsam ölsemde gam yemem hemi vallah hemide billah:

Şimdilik bu kadar yeter sanırım.Lütfen sizlerde unuttuğumuzSivas'ımıza ait güzel sözlerimizi yazınız ki burada Sivas'ımızı burcu burcu koklamaya devam edelim efendim.
Allaha emanet olunuz hemşerilerim

<Selam ve saygılarımla...

alico58_58
20.07.2007, 15:21
ALLAH SİDİKLİNE DEMİR BEŞLİRA DURA HEMİ.NALLI GIZ.GÜVER GELSİ.SAAPÇIK LEN GARDAŞINA.HOTUMUN GIZI DELİ NIRAN.SAÇAHLI EMİNENİ OĞLU GILLI OSMAN.FIRTINA HECERİN GOCASI GARİP YUSUF. GİBİ FALAN YANİ İŞTE HAHAAAA HARİKA YA ÇOK KOMİK AMA HER ZAMAN SİVASLILIĞIMLA GURUR DUYARIM.

58ikose58
20.07.2007, 15:28
bizim şivemiz bir başkadır.
bunun en güzel örneğini sivaslılar tanıtım haftasına gelenler görmüşlerdir hasan keşkek ve enver merallı arasında geçen konuşmaları duymanızı isterdim



http://dermokil.com.tr

58ikose58
20.07.2007, 15:32
ah şimdi burda bir etliekmek olsa yanında da buz gibi kepenek suyu nasıl olurda ama

58ikose58
20.07.2007, 15:36
srt sipikerinin bir maç sırasındaki sözleri her zaman aklımda kalmıştır.

azat topu gölendirdi alemki bir bildiği var. demişti bilmem duyanlarınız varmıdır.

altuntas58
20.07.2007, 15:37
Sivassımın değerli yazarı ve sivas sevdalısı sayın SABİHA SERİN hanımefendi Her zamanki gibi yine bizleri bu güzel yazı dizinle mest ettiniz çok sağolun bu satırları okurken bire bir yaşadığım şivemizi örf ve adetlerimizi kısaca SİVASSIMIZI ve inanın eskileri hatırladım yazı yazan kalem tutan ellerinize sağlık lütfen bizleri özellikle genc kuşakları bilgi ve birikiminizden mahrum bırakmayınız iyiki varsınız

58ikose58
20.07.2007, 16:08
DAHA AKLIMIZA GELMEYEN NİCE KELİMELER VAR

Engin58
20.07.2007, 16:38
Cok guzel kendi yöremizin sivesini konusmak.Saygilarimla...




BU TÜR YORUMLARINIZI VEYA ACILACAK KONULARINIZI LÜTFEN http://www.sivaslilar.net/ SITESINDE DEGERLENDIRINIZ. !!!!
TESEKKÜRLER

dj_siyah
27.09.2007, 00:02
Yöresel Lehçe Türkçe Anlamı Cümle İçinde Kullanımı
Abril Nisan Bu sene Abril yağışlı geçti
Ağer Eğer Ağer yağmur çok yağarsa kötü
Ağri Eğri Bu duvar Ağri olmuş
Ağzına Ürkünmek Dalga geçerek taklit etmek Niye Ağzıma ürkünüyon
Apgın Gümre Ahbını döktünmü
Alaf Alev Her tarafı Alaf sardı
Alevçik Bağevi, Tarlaya yapılan kulube Yemeğimizi Aleyçik,de yiyelim
Alen Bekle , Dur Alen sana diyeceklerim var
Aligopter Helikopter Az önce Aligopter geçti
Astap Çamaşır Asbapları derede yıkayalım
Avara Boş gezen Ne Avara Duruyon çalışsana
Avu Zehir Bu biber Avu gibi
Bayahdan Az önce Otobüs Bayahdan geçti
Bıldır Geçen Yıl Bıldır daha çok yağmur vardı
Bibi Hala Bibimin 2 oğlu var
Bidemlik Tamamen , son vermek Bu işi Bidemlik bitirelim
Böğür Karın boşluğu Böğürüm çok ağrıyor
Bunelek Büyük sinek Bunelek tutmuş gibi ne kaçıyon
Camız Manda Camızlara su verdinmi
Cılbak Çıplak Cılbak Cılbak nereye gidiyon
Cılga Dağ yolu, Patika Şu Cılga,yı takip et
Culuk Hindi Culuklara yem verdinmi
Cücük Civciv 2 tane Cücüğü tilki kaptı
Çalhama Ayran Buranın Çalhaması çok güzel
Çalık Topal Bir bacağı Çalık biri geçti
Çapıt Bez 2 metre Çapıt aldım
Çerçi Eşşekle dolaşan satıcı Bizim köye Çerçi Mahmut geldi
Çimmek Yıkanmak Irmağa gidelimde Çimelim
Çibik Alkış Ben oynayım sen Çipik çal
Çul Yere serilen yolluk Bugün Çulları yıkamam lazım
Dıvrak Küçük , Güzel Alinin Dıvrak bir atı var
Duluk Yanak Sıcakdan Duluklarım kızardı
Ellaam Sanırım, Galiba Ellaam sen yeni geldin
Essah Gerçek, Sahi Essah mı diyon
Evrağaç Ekmeği çevirmek için kullanılan alet Evraağacı getirdinmi
Fistan Uzun kadın elbisesi Ayşenin Fistanı çok güzel
Gaylolmak Razı olmak, kabul etmek Atını vermeye Gayloldunmu
Gırklık Koyunların yünlerini kesmeye yarayan makas Gırklıkları biledinmi
Gilik Küçük çörek yada ekmek Gilikler pişmiştir
Gozle sen Şuna bak, Bak şuna Gozle sen yine tren gelmedi
Göğ Yeşil , olmamış ,Gök Elmalar Göğ koparma, Göğ gözlü biri
Görki Kimbilir Ayakkabıyı Görki kaça aldı
Gubarmak Gururlanmak , Şişmek Ne Gubarıyon yendin diye
Güççük Küçük Güççük güççük çocuklar geldi
Gümpür Patates Akşama Gümpür yemeği var
Habire Sürekli , Devamlı Günlerdir Habire yağmur yağıyor
Hayat Evin girişi, Antre Kirli ayaklarınla Hayat,a girme
Herk Sürülmüş tarla Yukarı tarlayı herk etmeye gidicem
Hönkürmek Sümkürmek, Burun,u temizlemek Bi Hinkirde gel
Hoğlamak Saldırmak Köpek üzerime Hoğladı
Irgalama Sallama Beşiği Irgalada çocuk uyanmasın
Irgat Tarlada çalışan işçi 5 tane Irgat getirdim
İcar Kira Tarlayı İcar,a verdim
İçlik Atlet İçliğimi yıkadınmı

İşmar İşaret ( Gözle işaret ) Sen İşmar et ben gelirim
Keşik Sıra Su Keşiği bugün bende
Kömürtlek Gırtlak Koyunun Kimirtleğinden yakalamış
Kişiflemek Gözetlemek ,Seyretmek Aliyi sen Kişifle
Maççolmak Sinir olmak Bekleye bekleye Maççoldum
Mağrim Madem , Meğer Mağrim gönlün yoktu gelmeseydin
Malamat Rezil Yenilince herkese Malamat olduk
Mayıs Taze Gübre Her tarafı Mayıs kokusu sardı
Mısmıl Düzgün Mısmıl tut düşmesin
Müzümsüz Patavatsız Senin kadar Müzümsüzünü görmedim
Öndüç Ödünç Atını Öndüç verirmisin
Öz Küçük dere Çok yağmur yağdı Öz taştı
Pangınot Para Bu ineğe 50 Pangınot verdim
Partal Yalan Ahmet çok Partalcı biridir
Peş Bir çeşit soba Peşe çörek attım
Pinnik Kümes Pinniğin kapısı kırılmış
Somun Ekmek 3 tane Somun aldım
Şamar Tokat Şamarı yiyince uslandı
Şaplak Tokat Şaplak yemeyince durmayacak
Şikirsiz Çirkin ,Suratsız Şikirsiz bir oğlu var
Şişek Genç erkek koyun 50 tane Şişek aldım
Şuncaaz Küçüçük , Az Şuncaaz şey için o para çok
Tar Tavukların üzerinde durduğu ağaç Kümese yeni Tar yapmak lazım
Tavatır İyi, Güzel Bu ev Tavatır olmuş
Tavsur Taklit Çok güzel Tavsur yapıyor
Teşt Büyük Leğen Teşt delinmiş yenisini almak gerek
Tokmalanma Çok yemek yiyip rahatsız olmak Çok yeme tokmalanacaksın
Tummak Dalmak Suya Tumalım
ogrun Gizli , Saklı Urün gel kimse görmesin
osanmak Bıkmak Beklemekten Usandım
ötoğün Geçen gün Ankaradan Ürolüğün gelmiş
Yağlık Mendil Yağlığım düşmüş gördünmü
Yalloz Yalaka Amma Yalloz adam
Yaanıç Yengeç Irmakda çok Yanıç var
Yavuz Yaramaz, Saldırgan Benim köpeğim çok Yavuz
Yeğnik Hafif Bu eşya çok Yeğnik
Yuha Derin olmayan Burası Yuha burada yüzebilirsin
Yumuş buyurmak İş buyurmak Yumuş buyurdum yapmadınmı
Zaar Küçük köpek Bu Zaar çok sadık
Zaharki Demekki, Herhalde Zaharki tren gelmeyecek
Zahmeri Kış Bu sene Zahmeri çok sert geçti

sansaly
27.09.2007, 01:35
çok güzell elleirne sağlık........................ ......

Sabiha Serin
07.10.2007, 01:59
SİVAS`LI YAŞLI BİR NİNEMİZİN SİVAS ŞİVESİ İLE BAYRAM MESAJI VE GENÇLERE NASİHATIDIR

Ülkemizde ne yazık ki bazı öz değerlerimiz,geleneklerimiz yavaş yavaş azalmaktadır.Üstelik Yöresel ağzımız zaman zaman kaba konuşma olarak nitelendirilmektedir.Ben buna asla katılmıyorum.Oysa şivemiz bizim özümüzdür.Yörelerimizin kendi kültürüdür.Her ilin farklı bir yöresel şivesi vardır,saygı duymamız gerekir bence. Ülkemizin birçok yerinde bazı konularda olduğu gibi bayramlarda ve özel günlerde hatta çoğunlukla ne yazık ki eski yıllardaki sıcaklık ve coşkunun birlik ve beraberlik, dayanışmanın azaldığını üzülerek görüyoruz. .Bir kaç adet Sivas şivesi ile yazdığım şiirlerimden sonra hemşerilerimden gelen istek ve rica üzerine bu kez de Sivas`lı yaşlı bir ninenin gençlere nasihatini canlandırdığım yazımı sizlerle paylaşıyorum.
..Bu mesajda yaşlı bir ninenin çevresindeki kendinden genç kuşaklara içerisinde çok anlamlı, yapıcı ,öğüt verici bir kaç nasihatinde mevcut olduğu birazcık üzgün,birazda kızgınlık dolu bir sitemkarını sunmaya çalıştım.Burada birkaç önemli kaybolan öz değerlerimizi vurgulamak istedim..Bazı sürç-ü lisanım olursa bağışlayınız. Amacım Sivas`ta ve her yerde eski yıllarda olduğu gibi insan iletişiminin her zaman dostluk, barış, kardeşlik, tutkunluk, iyi ve kötü günlerdeki paylaşım ve sevgi saygı dolu bir güzellikte devam etmesidir. Bu nedenle bu konuşmanın tümünü hayalimde canlandırdım ve olumlu mesajlar vermeye çalıştım. Bayramlar ve özel günler, tüm yaşamımız ancak o zaman daha özel ve güzel olur diye düşünüyorum.
Güzel Sivas`ımın şivesiyle de gurur duyuyorum. Çünkü o bizim öz kültürümüz. Bence her zaman özümüzü korumalıyız diye düşünüyorum.
Azda olsa günlük yaşamımızda daha mutlu olmak için ufak mesajlar verebildiysem bana ne mutlu..

Sivas’tan kucak dolusu sevgi ve saygılarımla.
.
CANLANDIRMIŞ OLDUĞUM KONU:
SİVAS`LI YAŞLI BİR NİNEMİZİN SİVAS ŞİVESİ İLE BAYRAM MESAJI VE GENÇLERE NASİHATIDIR
UMARIM SIKILMADAN OKURSUNUZ

Benim dapdatlı gozel yavrularım aha şu dizimin dibine hele bir oturun size ne diyecem.gulağınızı açında ecük beni diğnen hemi.Vahtığızı alacam ama gusuruma bahman.Nediyim gözünü yedüğüm yavrularım devür gettikçe kotüye gediyor. Ben böyüklüğümü bilip gulağınızı deliyimde gerisi size galmış artuk.

Ramazan Bayramınını gutluyacuh, eyi hasda şimdi beni hepiğiz ece dinlen hemi......
Goyunlarım,guzularım hele bağa bir gulağızı verin bağak
Aha bugun ramazan bayramını kutluyacuh, şimdi ben size soruyom. Acaba hepiğiz cumbul cömaat böyüğüze güçcüğüze gettiğizmi,böyükleriğizin pambuk ellerini öptüğüzmü,guçcük uşahların o gul bahışlı gozlerini öptüğüzmü. Şekerini balonunu bol bulamac verdüğüzmü yoksa gısnıklıkmı cimrilik ettiğiz.Arafa günü memmecimin gliğini ,balonunu,şekerini verdiğizmi.
Vış benim canını ciğerini yedüğüm yavrularım aha biz ölüp gedecük siz bu yalan dünyada galacaksığız.Aha bu göpgözel adetlerimiz unudulursa nedecük.Etmen dutman ciğeriziği yerim bu adetlerimizi siz devam etdirin .Gurban olurum size yoğsam hemi vallah hemide billah bizim ahrette gemüklerimiz sızlayacak biliyormusuğuz.
Bir bellemişsiğiz televizyon birde neydiki şu he he aha şimdi ahlıma geldi baba çıksın şu bilgisayarmı ne olmaz olaydı.Gapanıyorsuğuz oğa sağı solu unuttuğuz anam.Ecükde eşiğize dostuğuza ele gapanın.Öldükmü,galdıkmı haberiğiz yok vaa .Bayram seyran gandil geçiyorda heç ahlığıza bile gelmiyok.Yok anam yok ortalık temelli donyağının dolması oldu.Halbusamki birbiriğizi arayıp soırsağız,eyi günde,kotü gunde dertlerine gapak olsağız kotümü. Bugun oğaysa yarında sağa.Ne ekerseğiz onu biçersiğiz.
Vaaaa bayram geliyor millet evden gaçacak delük arıyor.Anam oturun eviğizden sumu çıktı.Yoook misafirden gaçıyorlar.Gaçın anam gaçın sonunda bele gederse herkesin ölüsü evinde gohacak zaar.
Haa birde bellemişsiğiz mesajmı musajmı ne baba çıksın.Mesajnanda bayrammı gutlanırmış.Zahmet çekmen bele bayram gutlamak olmaz.Gelde elimi öp.Herşeyin uyduruğu çıktıya bayram gutlamakta oynatmalık oldu mesajmış töbe töbeee.Gozüğüzü yiyim beni ece diğnen etmen dutman bele donyağının dolması olacağıza ecük sevin,sayın,böyüğüzü güçcüğünüzü bilin,sağı solu unutman,aran,sorun,öldümü galdımı arada bir yohlan hemi.Eee siz daha eyisini bilirsiğiz emme siz bele olursağız yarın ötağan sizin goyununuz guzunuzda sizin bile bayramda eliğizi öpmüyecek aha gorursuğüz.Adetimizi töremizi yaşatın, aha bir gün sonra bayram bitiyor.Gıyıda koşede ne gader eşiğiz dostuğuz varsa gedin erinmen ,ıhtıyarların gonlünü,duasını alın.Kös kös evde oturup şu babıya olasıca televizyona melevizyona gapanman hısım ahrabaya gedin onlarla bir ece gohlaşın,hal hatır sorun hemi.Heçmi goresiğiz gelmedi.Bağa gelince nedek gelendende gelmiyendendeAllah razı olsun.Çok şukur gapımın zili heç durmadı. Vuuu maşallah allah eksüklüğünü vermesin elimi öpmeye gelenler bek çoğdu. Marisem şaha maka sevenümüz çoğmuş valla.Onlar geldükçe yurağam yağ bağladı.Den bağah yarın bayramda zabanan garnığızı burnuğuzu doyurduktan sonra gozüğüzü açar açmaz böyüklere getmeye erinmen bah getmezseğiz valla ölümü gorün.. Ben bir böyüğünüz olarak gulağızı deldim gerisi size galmış.Nabalım gunahım size olsun vallah bah aha şurda ölüm çıhsınki bele gidersek soğumuz kotü. Nediyim nişlliyim goya size ecük öğüt veriyim dedim.Ecük eşi dostu tanınki yarın biz çekip öbür dünyaya gedince gemüklerimiz sızlamasın benden demesi siz bilirsüğüz artuk.
Gendüğüze ece bahın.Bu dedüklerimide gulağıza kupe edin benden demesi.Hepiğizin işiğiz gücünüz rasgetsin.Ayağıza daş dohanmasın.Garığızla, gişiğizle uşağızla,sevdükleriğizle dapdatlı bir bayram geçürürsüğüz inşallah.Başığızı ağrıttım gusuruma bahman goyunlarım,guzularım yuramin koşesi ,gozüğüzün çiçeğini yerim bağa gızmadığız demi.Goya bende nediyim birbiriğize kenetlenin ,eşi dostu tanın,bilin,aran,sorun,ecük ciğerli olun diye gendimi parçalıyom.Daha nediyim.Yavrularııım bu sevgü ve saygu varya ele gözel bişiki.Dadından yenmez.Ciğerinin koşesinden gelen bir sevgü varya o sevgü adamın iliğini gemüğünü yerinden oynadır.Sevgü olmadan yaşanan hayata baba çıhsın. Sevgünün açmadığı kapı heçmi heç olmaz aha bunu bele bilin.Bende sizi çok ama çok seviyom goyunların guzularım.Bu dedüklerimi yapın ciğerimi yen tek.Allaha emanet olun hepüğüz...Gahıyım evüme gediyim bu gader nasihat yeter.Şimdi gelen giden olurda gapıda galmasınlar.Dolapda
Boğazımdan geçmedide yaprah sarmayınan hurma ayırdıydım, bir tasda bayram çorbam var. Belki bizimkiler çoluk çocuk gelirler , zaten de goresim geldi
Haydin allahaısmarladık gendiğize eyi bahın. Allaha emanet olun yavrularım


SABİHA SERİN
Araştırmacı Yazar Şair
SİVAS

nazimgulturk
07.10.2007, 02:17
gerçekten günümüzde özellikle büyük şehirlerde gençler örfümüzü adetimizi unutmuşler nerdeyse özümüze sahip çıkmalıyız nenemizin dedikleri doğru ellerinden öperim ...
büyüğümüzü küçüğümüzü bilmek bizim temel görgümüz olmalı.....

EyüphanAydın
07.10.2007, 02:19
EVET BU ÇOGUNLUKLA BÜYÜK ŞEHİRLERDE OLUOR İSANBUL ANKARA BURSA GİBİ ŞEHİRLERDE ÇOK RASTLANIYOR TÜHHH BE NERDEN GELİYOZ NEREYE GEÇMİŞİNİ UNUTAN DEVLET DEVLET OLAMAZ!!

altuntas58
07.10.2007, 11:47
Böyle güzel sivas şivesiyle yazdığınız makalenizi biz sivaslı yiğidolarla paylaşımın için çok sağol.Sabiha hanım sivaslı ninenin söyledikleri çok hoş ve çokta anlamlı bizim şivemizin kaba olduğunu düşünenler varsa büyük bir yanılgıya düşerler herkes konuştuğu şiveden gurur duymalı başka bölgelerde konuştuğun zaman ha bu sivaslı konuşmasından belli diye bilinmeli her yazın gibi bu yazında güzel olmuş kalem tutan ellerinize sağlık iyiki varsın sabiha hanım

jakobieen
07.10.2007, 11:56
yazı tavatır güzel olmuş :)

lale devri çocuklarısınız nine, zamanınız geçiyor...

etzel1967
07.10.2007, 12:02
gurbetteki bizlere sivastan bir nefes getirdiniz...ninemizi can kulağı ile dinledik...ben de bayramı bayram gibi yaşamak gerektiğine inananlardanım...ama işimiz nedeniyle son zamanlarda memleketten ve akrabadan uzak kalıyoruz maalesef...güzel bir yazıydı sabiha hanım...forumu renklendirdiğiniz için teşekkür ederim...

Ss--58--Ss
07.10.2007, 12:04
sivaslı nine cok güzel söylemiş valla. nerdeee o eski bayramlar:D

yigidomustafa58
07.10.2007, 12:05
hımm ilginç ama güzel ellerinden öperim nineciğim...