![]() |
41 yıl önceki ilk resmi maçımız
[B]Yeniçağ gazetesi köşe yazarlarından Cazim GÜRBÜZ, Türk futbolunun Sivassporlu ilk yıllarını köşesine taşıdı. İşte bir çırpıda okuyacağınız yazı ...[/B]
Üniversiteyi kazanmışım, Erzurum’a gideceğim trenle. Hafik’te tren yok, Sivas’a geçip oradan binmem gerekiyor. Şimdiki gibi saat başı otobüs ne gezer o yıllarda. Yıl 1967, ay, ya Eylül başı, ya da Ağustos sonları. Rahmetli babam Ziraat Bankası Müdür Yardımcısı Hafik’te, arkadaşlarıyla o yıl kurulup 2. Lig’e alınan Sivasspor’un ilk maçını izlemeye gidiyorlar. “Yol bir, maslahat iki”, beni de aldılar yanlarına, gündüz bu maçı seyredip gece trene bineceğim.Sivas 4 Eylül Stadı o gün tarihi günlerden birini yaşıyor. Hıncahınç dolu tribünler. Aşık Veysel’in Sivasspor için yazdığı bir şiir, takımın posteri ile birlikte dağıtılıyor seyircilere. Karşı tribünde bir büyük pankart: “Bir kalem verin üstad Lefter’e, Boluspor mağlup, yazsın deftere.” Evet maç Boluspor’la, Bolu’nun teknik direktörü de Fenerbahçe’nin efsanevi futbolcusu Lefter Küçükandonyadis. Televizyon yok o yıllarda, Lefter’i ben yalnızca gazetelerde ve futbolu tanıtan bir belgesel filmde görmüşüm. “Oynarken görmedik, bari oynatırken görelim” diyorum kendi kendime. Boluspor’un kalecisi de ünlü biri. Galatasaray’ın ve Milli Takım’ın büyük kalecisi Turgay Şeren’in yedeği Bülent Gürbüz. Sivas’a gelince: Burada da ünlüler var. Sivasspor, Vefa ve Fenerbahçe’nin usta ayaklarından Hilmi Kiremitçi’yle anlaşmış. Hilmi hem oynuyor takımda hem de çalıştırıyor. Onu da çok merak ediyorum. Sivasspor’un kalecisi de ünlü bir isim, Gençlerbirliği’nden Selçuk. Bu maçtan iki enstantene kalmış belliğimde. Biri Hilmi’nin Bolu ceza sahasının sağ çaprazından vurduğu o falsolu top, kapattığı köşenin aksi tarafından gol olacakken, Bülent Gürbüz’ün bir akrobat gibi arkaya doğru uçup, bu topu dışarı çıkarması. Turgay Şeren’in ne kadar büyük bir kaleci olduğunu o zaman anlamıştım. Bülent gibi bir kaleci yıllarca onun yedeği olmuştu. O maç bir kaleciler maçı olmuştu. Kaleciden çok, bir güreşçiyi andıran Selçuk, Boluspor forveti ile karşı karşıya kalıp, nice toplar almıştı onların ayağından o gün. ve maç golsüz sona ermişti. İster inanın, ister inanmayın, o gün o tribünlerden tek bir küfür duymamıştım. Bir kişi, “ Bolu ormanlarından mı indin Lan?” diye bağırdı sertlik eden bir oyuncuya, onu da uyardılar hemen. birkaç hafta sonra Kayseri deplasmanında tribünlerde olaylar çıktığını ve çoğu Sivaslı 40 seyircinin can verdiğini radyodan duyunca çok şaşırmış ve dehşetli üzülmüştüm. Bu olay iki şehri düşman da etmişti ne yazık ki. Sivasspor’un sahası da kapatılmıştı federasyonca, bütün maçlarını dışarıda oynuyordu. Hilmi Kiremitçi, “ Leyleği havada gördük, Sivas’a hasret kaldık, dolanıp duruyoruz” diyordu bir gazeteye verdiği demeçte. Sivas tüm bu olumsuzluklara karşın, küme düşmedi o yıl. Niye yazdım bu yazıyı? Sivasspor Türkiye Süper Ligi’nde başa oynuyor bu yıl. 1967 yılında üç amatör kulübün birleşmesiyle kurulan (armasındaki üç yıldız., bu üç kulübü simgeler) bu güzide takımımız, 41 yılda bu düzeye geldi. Geldi de, mazisi yeterince biliniyor mu acaba?. Bu bağlamdaki vurdumduymazlığımız meşhurdur bizim. Neysi ki, Hakan Dilek’in “Üç Yıldız’ın Hikayesi” adlı bir araştırması var Sivasspor’un tarihine dair. Ancak bu kitapta Sivasspor’un ilk resmi maçına dair bilgiler göremedim. Arşivlerde ve belleklerde de olduğunu sanmıyorum. Ol sebepten dolayı, tarihe tanıklık edeyim dedim. Çok yazdım, tarih yalnızca devletlerin, savaşların ve medeniyetlerin tarihi değildir, kurumların tarihi de en az bunlar kadar önemlidir. [B]Sivasspor tarihinin kalın ve başarı dolu olmasını diliyorum.[/B] |
--->: 41 yıl önceki ilk resmi maçımız
[COLOR="DarkRed"][B]bu bilgiyi paylaştıgın için saol gardaş.......[/B][/COLOR]
|
eyvallah babacan bizi bilgilendirdiğin için sağol
|
önemli değil arkadaşlar.inşallah şampiyon olduğumuzda tüm medya bunlardan bahsedecektir eminim.
|
inşallah bahsederler dostum paylaşımın için teşekkürler
|
-->: 41 yıl önceki ilk resmi maçımız
SAGOL GARDAS SENINDE BÖYLE GÜZEL BIR ANIN OLMASI VE SIVAS DEYINCE HALA ICERINDE BIRSEYLERIN KIPIRDAMASI NE GÜZEL-AH SIVASLI OLUPTA SIVASSPORA YARDIM ETMEYEN SIVASLILARINDA YÜREKLERINDE BIR KIPIRDAMA OLSAYDI
BEYPINARLI 58 |
[B]BÖYLE ANILARI OLANLAR YAZSINDA BİZ GENÇLERİN BİLGİSİ OLSUN...[/B]
|
[B][FONT="Lucida Sans Unicode"]41 yıl öncesinde ilk maçımız, boluspor.okumayanlar için...[/FONT][/B]
|
bizi bilgilendirdiğin için saol gardaş-------------
|
anlamadıgım sey macta sivaslılar vefat etmıs sivassporun sahası kapatılmıs ozamankı federasyon baskanıda mı acaba haluk ulusoydu.duydugumuz kadarıyla olay kayserıspor taraftarının macta sivasspor trıbunune tas vb atmakla baslamıs sıvaslılar kapıda ızdıhamdan vefat etmıs gercekten enteresan.
|
NEREDEN NEREYE VAY BE..................
|
çok güzel bir paylaşım teşekkürler...
|
gerçekten tatlı ama acı bir gün kayserililer minnettarız...
|
[B]yazıyı az önce bir kez daha okudumda arkadaşlar.o zaman stad full dolu ve bir tek küfür,yalnızca şehrinin takımını izlemenin zevkini yaşıyor sivaslılar.şehrinin takımı yerine galatasarayı izlemek için 50 milyon veren sivaslılar özellikle okusun lütfen...[/B]
|
Çok güzel bir hatıra. Teşekkür ederiz. Babamda arasıra böyle anlatır ama bu kadar eskileri değil. Paylaşmak ve o günleri aktarmak biz gençler için çok faydalı.
|
Paylasim icin sagol kardes................
|
TEŞEKKÜRLER
........................ |
Sağol kardeşim.Paylaşımın süper olmuş.
|
[B]Böylesi güzel hatıraları hep yaşatmalıyız.Destek vermeliyiz..[/B]
|
Verdigin bilgiler icin cok tesekkürler....
|
Sivasspor son 5 yıldır bu ekibe emanat çok büyük başarılara imza koydular...
Fakaaaat; Bu kulübün mutlaka bir geçmişi var. Hiç kimsenin sahip çıkmadığı anlarda fedakarlıklar yaparak ayakta kalmasına ve bence bu günlere gelmesine vesile olan herkese bir yğido olarak en azından kendisini yiğido olarak tanımlayan biri olarak teşekkürü borç biliyorum... Bilineninden, unutulanına kadar herkesten Allah razı olsun... |
USTAM KALEMİNE ELİNE SAĞLIK, KARDEŞ SANADA BU PAYLAŞIMI YAPTIĞIN İÇİN TŞKLER...
|
sağol kardeşim paylaşımın için teşekkürler
|
Gardas sagol bizi bilgilendirdigin icin bende bir sivasspor adanademirspor macina bakmistim o macta cok ilgincti unutamadiklarimdan biride sspor fener maciydi 18yil onceydi serpil cakmali da gelmisti izleyeniniz varmi bu maci sonuc ss0 fb2 di
|
[B]Eywallah kardeş Bu bilgiyi bizimle paylastığın için saolasın [/B]
|
arkadaş sallamışta sallamış burası kolpaların ilk adresi oldu
|
[B]
[COLOR="Red"] &%&%&%&% DOLMAYA GIZARTMAYA BİBER %&%&%&%&%&[/COLOR] 1980 li yıllar tam olarak anımsamıyorum... Sivassporumuz ikinci lige çıkmış acaip fiyakalıyız. Düşünün yaşımız 12-13 ve takımımız 2. ligde. O sene Trabzon Amatörle çekişmiştik ve onlar 2. lige çıkmayı haketmişlerdi. Daha sonra itirazlar kulisler biz aynen 2. ligdeyiz. O zamanlar TRT1 var sadece.. Tercüman gazetesi lig fikstürünü verecek. Sabah Gameda bayiinin önündeyim. Tercüman alacaaz ya. hay allahım bizi azarlıyor adam. Biz güç bela aldık kitağçığımızı. Şekerspor-Sivasspor Mardinspor-Sivasspor-Petrolofisi havalar o biçim... O zamanlar nerde bayraklar şapkalar yokki bilmiyoz. Saç bağlaması gibi kırmızı beyaz bir sembolüm var. Maçlara beleşcilikle giriyoz. -Amca benide alsana aranıza... :) -Gel lan sen benimle... :) O yıl Yiğidom 2 puanlı sistemde 4 maçta 7 puan almış. gazeteler boy boy yiğidomuzu yazıyor. Haftanın topçusu Fethi, Cin İsmail... Haftanın golcüsü Tamer... Haftanın Kalecisi Ayhan... Bu kadarmı havalı olur bir insan yaaw.. Maçlarda yerlerde oturuyoz nerde öyle tribünlerde yer bulmak... -Gaçıl lan oradan böyüklerin dururken göççük otururmu heç..!!!! :) Hele birde 2 buçukluk olarak girersek varya değmeyin keyfime.. Bir seferinde kale arkasına geçtim uzandım maç seyrediyorum. 2 buçukluğu kim takar. Kaleci koşa koşa gidiyor topu alıyor hakeme bişiler söylüyor. Hakem bana geldi ne desin :) -Top toplayıcı çocukk heyy işini düzgün yap.. :) Neyse O sene 4 maç 7 puan ve kendi sahamızda Mavi-Beyazlı ve lig lideri averajla Petrolofisi ile oynaycaaz. Her taraf tıklım tıklım.. İğne atsan düşmüyor. Bizim takım temkinli ama karşı taraf canavar gibi oynuyor. Birde hep ofsayt taktiği uyguluyoz rakip bir iki kaçıyor ama ayhan yermi hemen çıkıp uzaklaştırıyor topu. ilk yarının sonuna doğru sarışın uzun saçlı uzun boylu sol açık olan Petrolofisli oyuncu (adını hala bugün olmuş bilmiyorum) Cin İsmail bir çıktı ofsayt diye adam bomboş kaleye yuvarladı Gol... 0-1 oldu.. O sene PTT de çalışan biraz akli dengesi zayıf ama çok zeki bir abimiz vardı Hasta Sivassporlu... Maç 0-1 olunca stadda çıt yok sadece bu bağırıyor... -Dolmaya gızartmaya bibeeerrrrr... Gülermisin ağlarmısın. Hiç unutmam hala gülerim... [/B] |
[QUOTE=adres58;394293][B]
[COLOR="Red"] &%&%&%&% DOLMAYA GIZARTMAYA BİBER %&%&%&%&%&[/COLOR] 1980 li yıllar tam olarak anımsamıyorum... Sivassporumuz ikinci lige çıkmış acaip fiyakalıyız. Düşünün yaşımız 12-13 ve takımımız 2. ligde. O sene Trabzon Amatörle çekişmiştik ve onlar 2. lige çıkmayı haketmişlerdi. Daha sonra itirazlar kulisler biz aynen 2. ligdeyiz. O zamanlar TRT1 var sadece.. Tercüman gazetesi lig fikstürünü verecek. Sabah Gameda bayiinin önündeyim. Tercüman alacaaz ya. hay allahım bizi azarlıyor adam. Biz güç bela aldık kitağçığımızı. Şekerspor-Sivasspor Mardinspor-Sivasspor-Petrolofisi havalar o biçim... O zamanlar nerde bayraklar şapkalar yokki bilmiyoz. Saç bağlaması gibi kırmızı beyaz bir sembolüm var. Maçlara beleşcilikle giriyoz. -Amca benide alsana aranıza... :) -Gel lan sen benimle... :) O yıl Yiğidom 2 puanlı sistemde 4 maçta 7 puan almış. gazeteler boy boy yiğidomuzu yazıyor. Haftanın topçusu Fethi, Cin İsmail... Haftanın golcüsü Tamer... Haftanın Kalecisi Ayhan... Bu kadarmı havalı olur bir insan yaaw.. Maçlarda yerlerde oturuyoz nerde öyle tribünlerde yer bulmak... -Gaçıl lan oradan böyüklerin dururken göççük otururmu heç..!!!! :) Hele birde 2 buçukluk olarak girersek varya değmeyin keyfime.. Bir seferinde kale arkasına geçtim uzandım maç seyrediyorum. 2 buçukluğu kim takar. Kaleci koşa koşa gidiyor topu alıyor hakeme bişiler söylüyor. Hakem bana geldi ne desin :) -Top toplayıcı çocukk heyy işini düzgün yap.. :) Neyse O sene 4 maç 7 puan ve kendi sahamızda Mavi-Beyazlı ve lig lideri averajla Petrolofisi ile oynaycaaz. Her taraf tıklım tıklım.. İğne atsan düşmüyor. Bizim takım temkinli ama karşı taraf canavar gibi oynuyor. Birde hep ofsayt taktiği uyguluyoz rakip bir iki kaçıyor ama ayhan yermi hemen çıkıp uzaklaştırıyor topu. ilk yarının sonuna doğru sarışın uzun saçlı uzun boylu sol açık olan Petrolofisli oyuncu (adını hala bugün olmuş bilmiyorum) Cin İsmail bir çıktı ofsayt diye adam bomboş kaleye yuvarladı Gol... 0-1 oldu.. O sene PTT de çalışan biraz akli dengesi zayıf ama çok zeki bir abimiz vardı Hasta Sivassporlu... Maç 0-1 olunca stadda çıt yok sadece bu bağırıyor... -Dolmaya gızartmaya bibeeerrrrr... Gülermisin ağlarmısın. Hiç unutmam hala gülerim... [/B][/QUOTE] Gerçekten çok etkilendim.Bugünlere nasıl ve nerelerden geldiğimizin belgesi olsun.Yüreğine sağlık |
gözlerim yaşardı . nereden nereye ...
|
paylaşım için saol ..........
|
[B]Yaww hakkettende neredeen nereye. Biz daha neler gördük nelerrr.. Şimdi gurbetten geldim Grbalj maçında stadı bir gördüm hey yawrum heyy dedim... [/B]
|
güzel paylaşmmm.....tşkürler emege saygıı
|
Heyy gidi günler heyyy..
Onun içindirki sürekli kardeşlik kardeşlik diyoruz. Saygılar. |
Ökkeş amca seninde anılarından birini okumak isterim.
Bizimle bir tribün anını paylaşırsan çok mutlu oluruz. |
İnşallah biz de torunlarımıza Sivas'ın şampiyonluğunu anlatırız.
|
paylaşım için teşekkürler güselmiş
|
sagolasın kardeş bizi bilgilendirdin sagol.sivassporun nasıl kuruldugunu bil
iyoruzda ilk maç hakkında bilgim yoktu,sayende ögrendik . |
teşekkürler arkadaşım güzel bir konu
|
Cevap: 41 yıl önceki ilk resmi maçımız
çok sağol kardeş paylaştığın .....:D
|
Cevap: 41 yıl önceki ilk resmi maçımız
Bende o sene kalecimiz İsmet ve yedeği Erol olarak biliyorum Burada bir çelişki var ama, bilmiyorum artık.
AYK |
| WEZ Format +2. Şuan Saat: 11:08. |