![]() |
SİVAS MANİLERİ
[COLOR="Red"][B][I][COLOR="Blue"]bu form'a da sivas manileri yazalım bildiğimiz ve öğrendiğimiz sivas manilerini.
her ilin her yörenin kendine has folklörü var bilirsiniz. her yörede bellli başlı türküler okunur,halaylar çekilir,oyunlar oynanır,maniler söylenir. bu form' dada sivas manilerini hatırlayalım ve anne ve babalarımızdan manileri öğrenip buraya yazalım. eskilerin hepsi mani bilir. mani nedir derseniz işte tarifi:Genellikle birinci, ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklı olan, daha çok hecenin yedili ölçüsüyle söylenen halk şiiri:[/COLOR][/I][/B][/COLOR] |
[B][I][COLOR="Red"]ben elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım sizlere.
ilk önce ben yazayım siz devamını getirirsiniz. [/COLOR]BAĞA GİRDİM ÜZÜM YOK [COLOR="Blue"]EL YARİNDE GÖZÜM YOK BEN YARİMİ KÜSTÜRDÜM BARIŞMAYA YÜZÜM YOK[/COLOR][/I][/B] |
[COLOR="DarkGreen"][B][I]BAŞINDA AL YEMENİ
ÇEVİRİR DEĞİRMENİ BİR ACAİP YAR SEVDİM OYNATIR DURUR BENİ[/I][/B][/COLOR] |
[COLOR="Purple"][B][I]BAHÇEDE VİŞNE DALI
DİBİNDE YEŞİL HALI BİZİ SEN KAVUŞTUR YA MUHAMMED YA ALİ[/I][/B][/COLOR] |
[COLOR="Sienna"][B][I]BAHÇELER SULU SULU
AYVALAR GİLEBOLU HER KÖTÜYE YAR DESEM SOKAKLAR DOLU DOLU[/I][/B][/COLOR] |
[COLOR="Magenta"][B][U][I]BAHÇEMİZ BAYIR OLSUN
SU SERPİN ÇAYIR OLSUN YARİM BEN GİDİYOM GECENİZ HAYIR OLSUN[/I][/U][/B][/COLOR] |
BASIM DERTTEN ALAMAM
BEN KENDIMI BULAMAM ÖKSEMISIN HEY KÂFIR TUTULDUM AYRILAMAM |
IPEK GIBI TEN GÖRDÜM
ÜSTÜNDE BIR BEN GÖRDÜM O KADAR GÜZELDI KI EL BILEMEZ BEN GÖRDÜM |
[COLOR="DarkOrange"][B]HELAL OLSUN SEBAHATTİN VAROLASIN[/B][/COLOR]
|
Seni takip ediyoruz abi!:D
DENIZDE DALGA OLSAM BASINDA TOLGA OLSAM ELLERIN DEGSIN DIYE KAPINDA HALKA OLSAM |
[COLOR="DarkRed"][B][I][U]BAHÇENİZİN BADIYIM
İÇİNİZİN YADIYIM İYİ KÖTÜ SÖYLEMEM GÖNLÜM DOLU GEDİYİM[/U][/I][/B][/COLOR] |
AY DOGAR SINI GIBI
SALLANIR SELVI GIBI YAR KOKUSU GELIYOR ILKBAHAR GÜLÜ GIBI |
EVDE KASNAK DOKUDUM
BÜLBÜL GIBI SAKIDIM YÂRIMDEN MEKTUP GELDI AGLAYARAK OKUDUM |
[COLOR="Blue"][B][I]BAHÇALARDA PIRASA
DALLARINA KAR YAĞSA HEP KARŞIMA ÇIKIYOR NERDE KÖTÜ VARSA[/I][/B][/COLOR] |
[COLOR="DarkOrchid"][B][U]BAKRAÇLARI KÜREDEN
SU DOLDURUR DEREDEN SENİN AŞKIN DEĞİLMİ BENİ BURDA KÖR EDEN[/U][/B][/COLOR] |
BUNUDA SIMDI ATTIM!
GEL MADIMAK YIYELIM
KIYMETINI BILELIM SAMPIYONU SORARSAN SIVASSPOR DIYELIM |
[QUOTE=gercek58li]GEL MADIMAK YIYELIM
KIYMETINI BILELIM SAMPIYONU SORARSAN SIVASSPOR DIYELIM[/QUOTE] [COLOR="Blue"]BU TUTAR SEBO VALLA;GÜZEL OLMUŞ[/COLOR] |
GÖZYASIMI GIZLEDIM
HEP GITMEYI GÖZLEDIM GÖZLERIMDE TÜTÜYOR SIVASI COOK ÖZLEDIM:mad: |
CAYIRI BICERMISIN
BIR SERBET ICERMISIN YOLUNDA CICEK OLSAM CIGNEYIP GECERMISIN |
[B]yaşımızın gençliği itibariyle cok bilgim yok ama bu form sayesinde bende mani haznemi genişletirim :) [/B]
|
[COLOR="Blue"][B][I]BAŞINDA KARA PAPAK
ÜSTÜNDE YEŞİL YAPRAK SARILALIM SEVDİĞİM SONUMUZ KARA TOPRAK[/I][/B][/COLOR] |
Pancar pezik değilmi?
Yürek ezik değilmi? Ben sevdim eller aldı Bana yazık değilmi?[CENTER][/CENTER] |
Ekenler biçer,
Konanlar göçer, Cennetin kapısını, Cömertler açar. |
Sekiz geyim çorap ördüm,
Sekiz gaynım geysin deyi, Sandık açtım poşu verdim, Celal guva olsun deyi. |
[FONT="Century Gothic"][COLOR="Blue"][B]BİZİM BAĞIN BAŞINI
KÜRÜSÜNLER TAŞINI GİNE GÖRESİM GELDİ GAYNIMIN GARDAŞINI[/B][/COLOR][/FONT] [COLOR="Magenta"][B][I]şu anlatımtaki zerafete bakarmısınız. direk olarak kocamı özledim demiyor kadıncağız,kaynımın kardaşını özledim diyor,ne güzel bir anlatım,birde şimdiki şarkı sözlerine bakın ne kadar ahlaksız ,banal,seviyesiz,duyugusuz dizeler varsa hepsi bizlere yutturuluyor.[/I][/B][/COLOR] |
REŞAT ABİ BİLMEM FARKINDAMISIN SEN BİR HARİKASIN ABİ.....
|
[QUOTE=eren1]REŞAT ABİ BİLMEM FARKINDAMISIN SEN BİR HARİKASIN ABİ.....[/QUOTE]
[COLOR="DarkOrchid"][B]sağol erenciğim sizler de harikasınız inan.[/B][/COLOR] |
Yoncalığa gideceğim,
Mendilimi çözeceğim, İzin verin kayınlarım, Gelinliği bozacağım. |
[QUOTE=Nilay]Yoncalığa gideceğim,
Mendilimi çözeceğim, İzin verin kayınlarım, Gelinliği bozacağım.[/QUOTE] [COLOR="Blue"][B][I]eskiden gelinliği bozma diye bir adet vardı,ne günlerdi o günler. eve yeni gelen gelin kayınbabasının,büyük kayınlarının ve yakın akraba ve komşularının yanında konuşmaz,tülbentle ağzını kapatır,otur demeden oturmaz,yemek yerken ağzını tülbentle saklayarak yer.ayakta beklerdi.takii büyükleri gelinliğini boz diyene kadar,ve gelinliğini bozması içinde hediye alınırdı. şu eski insanların yaşama biçimlerine ve birbirlerine saygılarına hayranım. eskiye dönmek mümkün olsaydı ilk önce ben giderdim.[/I][/B][/COLOR] |
[COLOR="Blue"][B][I]BOSTANLARDA BALKABAK
DOĞRARIM TABAK TABAK HOROZ DİLİN LÂL OLSUN BAKTIMKİ OLDU SABAH[/I][/B][/COLOR] |
manici başı mısın
cevahir taşı mısın sana bir mani söylüyüm cebinde taşırmısın |
Beyaz işlik, siyah kazak,
Bunu gazeteye yazak, Gelin evimize gelmiş, Hani duvak, hani tozak. |
[QUOTE=drummer][COLOR="Blue"][B][I]eskiden gelinliği bozma diye bir adet vardı,ne günlerdi o günler.
eve yeni gelen gelin kayınbabasının,büyük kayınlarının ve yakın akraba ve komşularının yanında konuşmaz,tülbentle ağzını kapatır,otur demeden oturmaz,yemek yerken ağzını tülbentle saklayarak yer.ayakta beklerdi.takii büyükleri gelinliğini boz diyene kadar,ve gelinliğini bozması içinde hediye alınırdı. şu eski insanların yaşama biçimlerine ve birbirlerine saygılarına hayranım. eskiye dönmek mümkün olsaydı ilk önce ben giderdim.[/I][/B][/COLOR][/QUOTE] Evet Reşat abi,belki şimdi bazılarına saçma geliyor ama,eski saygınlık bir başkaydı, hatta,ayakta dururkende "elbağışlama "dediğimiz şekilde ellerüstüste konarak bel hizasında durudu. Hatırlıyorum, yüksek sesle konuşmaz kısık sesle başını sallayarak işaretlerle işlerini yaparlardı. Ben çok uzun süredir memlekete gitmedim.Acaba şuan yine yapılıyormu bazı yerlerde,merak ederim. |
[COLOR="DarkGreen"][B][I]BU ELDEN GİDEMEDİM
YARİ TERK EDEMEDİM SEVDİĞİM TEL GÖNÜLLÜ KEYFİNCE GİDEMEDİM[/I][/B][/COLOR] |
AKŞAM OLDU VAY YİNE
CULUNU ATTI TAY YİNE EVLİLER EVİNE GİDER BEKARLARA VAY YİNE |
[QUOTE=arifcoskun]Evet Reşat abi,belki şimdi bazılarına saçma geliyor ama,eski saygınlık bir başkaydı, hatta,ayakta dururkende "elbağışlama "dediğimiz şekilde ellerüstüste konarak bel hizasında durudu. Hatırlıyorum, yüksek sesle konuşmaz kısık sesle başını sallayarak işaretlerle işlerini yaparlardı. Ben çok uzun süredir memlekete gitmedim.Acaba şuan yine yapılıyormu bazı yerlerde,merak ederim.[/QUOTE]
[COLOR="Blue"][B][I]YOK YAA ARİF NERDE ESKİ ADETLER.ŞİMDİ KİMSECİKLER YAPMIYOR,BEN HİÇ GÖRMEDİM SONZAMANLARDA. O GÜZELLİKLERİ O ZAMANI YAŞAYANLAR BİLİR. İLK BAKIŞTA NE KADAR ZALİMMİŞ GİBİ DURSADA BU ADETLER,ASLINDA ÇOK SEVECEN VE İNSANIN BİRBİRİNE VERDİĞİ DEĞERDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL BENCE. ŞİMDİ YAŞANANLARA BAKARSAN SAMİMİ SÖYLÜYORUM O ADETLERİMİZ O KADAR SAF VE TEMİZKİ. İYİCE ANLAMAK LAZIM,GÖRMEK VE DÜŞÜNMEK LAZIM.[/I][/B][/COLOR] |
SİVASLIYIZ YİĞİDİZ OZANIZ KÖTÜ OYUNLARI HEP BOZANIZ
HELAL OLSUN ARKADŞLAR VALLAH MANİLER SÜPER VALLAH YAKINDA BENDE YAZARIM ŞU AKLIMDA YOK HEPİNİZİ TEBRİK EDERİM
|
[COLOR="DarkOrange"][B][I]BU KADARDA NAZ ETME
BIRAKIP ÇABUK GİTME SONRA GÖĞNÜM KIRILIR BENİ ÇOK ÇOK İNCİTME[/I][/B][/COLOR] |
bu daha çok bizim köye ait
KIZ HEDİYE HEDİYE DAVAR İNDİ DEREYE BENİ ÇOBAN ETSELERDE KOYNUNDAKİ M..MEYE |
Dağdan keserler meşeyi,
Hani bu kızın döşeği, Gelinim kınan gutlu olsun, Orda dirliğin bol olsun. |
| WEZ Format +2. Şuan Saat: 16:02. |