BORCUN VADESI
Iyi yürekli bir vezir, yoksul ve muhtaclara devlet hazinesinden borc para veriyor, borc alanlar, "Bunu ne zaman geriye ödeyecegiz?" diye sorduklarinda. "Padisahimiz ölünce ödersiniz." diye cevap veriyordu.
Bu duruma sahit olan bir adam bir gün padisaha, "Efendimiz sizin veziriniz devletinzin hazinesinden muhtaclara borc para veriyor, vadesini de sizin ölümünüze bagliyor. Demek ki niyeti kötü, sizin bir an önce ölmenizi istiyor, siz ölünce de paralari zimmetine gecirecek." diye gammazladi.
Bu ihbar üzerine padisahin vezirine karsi kalbi bozuldu. Kendisini huzuruna cagirip söylenenlerin dogruluk derecesini ve maksadinin ne oldugunu sordu. Vezir siradan bir vezir degildi. Görevinin disindaki birtakim incelikleri de biliyordu.
Padisahi yatistiran ve yüregini ferahlatan su aciklmada bulundu: "Padisahim, söylenen dogrudur. Ben hazineden muhtaclara borc para veriyor, vadesinin de sizin ölümünze bagliyorum. Ama bunu sizin ölmenizi degil, tersine daha cok yasamanizi istedigim icin yapiyorum. Bilirsiniz ki her borcluya borcunun vadesi kisa gelir, vade dolmasin diye bakar, bunun icin dua eder. Bu demektir ki borclarini siz ölünce verecek olanlar, borclarinin vadesi dolmasin diye sizin ölmemeniz icin dua edeceklerdir. Allah katinda en makbul dualardan biri de borc altindaki kullarinin duasidir. Benim de makasadim ömrünüzün uzunlugu, saglik ve afiyetinizdir."