Tekil Mesaj Gösterimi
Cevap: Dünya'da Futbol Kültürü ve Sivas'ın Yeri
Alt 20.08.2014, 01:40   #2
eyuphulagu
Usta Yiğido
 
Üyelik Tarihi: 06.02.2008
Mesajlar: 2.770
Thanks: 8.566
1.466 Mesajına 3.580 Kez Teşekkür Edildi.
Tecrübe Puanı: 875 eyuphulagu FAZLA SÖZE GEREK YOKeyuphulagu FAZLA SÖZE GEREK YOK
Standart Cevap: Dünya'da Futbol Kültürü ve Sivas'ın Yeri

Bakın Bursa Taraftarlar Derneği;Bursa da Futbol Kültürü üzerine Bir Yazı yayınlamış...İşte o yazı:BURSA’DA FUTBOL KÜLTÜRÜ:
Padişahlar Şehri, Osmanlı Başkenti ve 21. Yüzyılda Anadolu’nun futboldaki tek şampiyonu Bursa. Yeşil’in Uludağ beyazıyla bütünleştiği büyüleyen şehir…



Bursa Türkiye’nin her alanda lider kentlerinden biri konumunda. Ekonomisi, tarihi, kültürel değerleri, modernliği, tarımı, sanayisi, turizmi ile Türkiye’nin lokomotif şehri olan Bursa, geçtiğimiz yıllarda imkânsızı başarıp kazandığı Türkiye Süper Ligi şampiyonluğuyla futbol alanında da lider kimliğe ulaşan bir şehir oldu. Bu vesile ile zaten var olan futbol kültürü, şehirde hat safhaya ulaşarak 7’den 70’e herkesin benimsediği, ilgilendiği, takip ettiği, formasını aldığı bir Bursaspor doğurdu kentte.



Bursa’da futbol kültürü elbette kurulduğu günden bu yana yani 1963’ten bu yana hatta Bursaspor’u oluşturan kulüplerin zamanında dahi vardı. Bugüne kadar bulunduğu tüm liglerde korku salan, zirveye oynayan, zirveye oynamadığı dönemlerde de zirvedekilere kafa tutan bir futbol şehri olmuştur Bursa.



50 yıllık futbol tarihinde birçok şehir efsanesi yaratan, bir şehir için anlamlı başarılar ve zaferler yaşayan bu şehir için Eskişehir rekabeti, Beşiktaş rekabeti gibi mevzular da bu kültürün birer parçası. Öyle ki bu rekabetlerin oluşumda pay sahibi olan bir şehir efsanesi de bu şehrin taraftarlarıdır. Tıpkı başarılarda büyük pay sahibi oldukları gibi. Tıpkı gelen o büyük şampiyonlukta büyük pay sahipleri oldukları gibi.



Ümit Kayıhan ile sohbetimizden bir kesit…
Bursa’nın şehir efsanelerinden taraftarlara değinmişken, kulübün eski Teknik Direktörlerinden Ümit Kayıhan ile geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir sohbete de değinmek isterim. Ümit Hoca’ya eski kulübünde unutamadığı şeyi sordum. Hoca gülümsedi ve “Bursaspor taraftarı” dedi. Kayıhan Hoca Bursaspor taraftarı için şu sözleri sarfetmişti bana; “Bursaspor taraftarı bir ülke markasıdır. Bursa’da taraftar denilince akla kale arkası Teksas gelir. Açık tribünün katkıları da tartışılmaz elbette. Bu şehirde herkes yeşil beyaz giyinir ve bu şekilde dolaşır. Tribünlerini de her zaman doldururlar. Anadolu’da ihtilal yaptıkları şampiyonlukta da büyük etkileri olmuştur.”



Evet, Ümit Hoca’nın bu sözlerini aktarmamın sebebi, futbol kültürünü birde şampiyonluktan önceki eski bir teknik direktörün dilinden size ulaştırmaktı.



Futboluyla Şehir Efsaneleri Yaratan Kent…
Bursa Futbol Kültürü, 1963’ten bu yana sayısız şehir efsanelerini de kazandırmıştır Türk Futboluna. Türkiye’nin futbolda ışık saçan şehri Bursa, Nejat Biyediç, Muhtar Tucaltan, Sabri Kiraz, İbrahim Yazıcı, Teksas, Ertuğrul Sağlam, Pablo Batalla, Bursa-Ankaragücü Kardeşliği, Okan Yılmaz, Bursa- Beşiktaş ve Bursa-Eskişehir rekabeti, O Sene Bu Sene sloganı, Türkiye Süper Ligi şampiyonluğu, efsanevi maçlar ve buna benzer birçok değerleriyle Türk Futbolu’nda efsanevi isimleri, olayları yaratmıştır.



Bursaspor’un varlığı Türk Futbolu için tartışılması mümkün olmayan bir değerdir. Anadolu’ya öncülük eden bir şehrin, futbol kültürüyle bugüne kadar kazandırdıkları anlamlı değerlerin bundan sonra da ilelebet devam etmesi temennisiyle.



Mehmet BILDIRCIN

Spor Yazarı.....Kaynak:Burasaspor Taraftarlar Derneği...........Diyorum ki Sivas'ta da Futbol Kültürü 2000 li yıllardan sonra yok mu oldu;70 li yıllardaki Futbol kültürümüz üst seviyedeydi de şimdi mi dibe vurmuş durumdayız..Şehrin Sivasspora bakış açısı sadece maçlarla mı sınırlı;diğer takım taraftarları gibi kombine alma alışkanlığı bizde niye yok?..Bu ve bunun gibi soruların cevabı bence Sivas'ta Futbol Kültürü nün olup olmadığı tartışmasını gündeme getirecektir....Cevaplarınızı ve yorumlarınız bekliyorum...
eyuphulagu isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yukarıdaki Mesaj için 3 Kullanıcı eyuphulagu'a Teşekkür Ediyor...