Cevap: Hakettiğimiz yere gidiyoruz!
katılmıyorum.taraftarımız hakkında dediklerin doğru.ancak dönüp ligdeki diğer takımlara bakalım.es-es ve bursa hariç taraftar kültürü yerleşmiş anadolu klübü yok ligde.2. lig maçlarını da izliyorum haftasonu orada da durumlar aynı.bu sene istisna olarak konyaspor aşırı bir destek alıyor bunun nedeni ise yeni stadları.çünkü bilen bilir konyanın eski stadyumu gerçekten çok kötüydü.izleyiş kalitesi olarak olimpiyat kadar kötü bir stadları vardı.şimdi ise güzel bir stadları var ve bu sezon şimdilik gidiyorlar maça.
türkiyenin 81 şehri var ve emin ol en az 70'inde büyük takımların galibiyetleri de şampiyonlukları da kutlanıyor.bu doğal bir şey olmuş bu ülke için.hatta bu zaten doğal bir şey.bugün avrupada bir takım şampiyon olduğunda ülkenin her şehrinde o takımın taraftarları kutlamasını yapar.
kaldı ki kluplerin hangi seviyede olduğunu hiçbir zaman taraftarlar belirlemez.bugün bayern munich almanyanın açık ara en büyük klübüdür mesela.ancak tarihine bak bundan yıllar önce munich'in bile en büyük klübü değildi.1860 munich düşüşe geçer bayern yükselir ve bayern o yükselişi sürdürerek sonraki nesillerin favori takımı olur.aynı örnek manchester city,chelsea,tottenham gibi birçok dünyaca ünlü klüp için de geçerlidir.taraftar desteği başarıyla doğru orantılıdır.istediğimiz kadar sevmeyelim.bu 4 büyük takım da zamanında şampiyonluklar kazanmış ve bu yüzden türkiye geneli büyük destek görüyor.bursa şampiyon olmuş bir takım bu yüzden o klüplere destek çıkmaması normal.ama yine de benim okuldaki bursalı arkadaşlarımın hiçbirinin bursa'yı tutmadığı gibi büyük takımları tuttuğunun da altını çizmek istiyorum.eskişehir zamanında ligde ve kupada başarılar elde etmiş bir klüp.bunun gibi birçok örnek var.
takımların lig seviyesini taraftarlar belirlemez tezimi bir başka örnekle açıklarsam.şu an championship seviyesinde oynayan nott. forest her hafta tıklım tıklım stada oynar ancak yıllardır premier league seviyesini göremiyor.ülkemize bakarsak sakaryaspor,kocaelispor,ankara gücü hep full oynar ama nerelerde ne durumlarda oldukları ortada.
sivasspor bir süper lig klübüdür çünkü, uzun zamandır yer aldığı ligde şehrine gelecek yerli-yabancı,büyük-küçük takımların tamamının kafasında zor deplasman düşüncesini yaratmayı başarmıştır.emin olun en zor dönemimizde bile gelen takımlar buraya 1 puana razı geliyorlar.bu ligde şampiyonluğu son haftaya kadar kovalamış bir takımız.yönetim benim gözümde de çok ama çok suçludur.ancak yönetimdeki iş bilmez adamlar bazı yanlışlar yaptı diye veya taraftarımız takıma destek vermiyor diye bir klübün büyüklüğü değişmez.biz bir şehir takımıyız desteğimiz şehir nüfusuyla orantılıdır.bak büyük takımlar bizim 20-25 milyon taraftarımız var diyor ancak onlar bile 10 bin seyirciyi bulamıyor.galatasaray yönetimi taraftarımız lisanslı ürün almıyor diye ağlıyor.ancak bu takımların şampiyonlukları geçmişlerindeki başarılar değişmiyor.çünkü tarih değişmez.dolayısıyla tarih yazmış bizim bu ligdeki başarılarımızı.bizim büyüklüğümüz de her daim süper lig takımı olduğumuz da değişmez. !
|