Resmi Sitedeki Alişan Şeker Röpörtajı
Futbol Bir Takım Oyunudur ta ki Kaleci Hata Yapana Kadar
Sivasspor’umuzun 3’üncü kalecisi Alişan Şeker, resmi internet sitemiz www.sivasspor.org.tr ’ye açıklama yaptı.
FUTBOLA NE ZAMAN BAŞLADINIZ?
ALİŞAN ŞEKER: “Futbola lisanslı olarak 11 yaşında amatör kümede Bartın Kemerspor’da başladım. Ardından 16 yaşımdayken Türk Telekomspor’un alt yapısına geçtim. Türk Telekomspor’da 5 yıl profesyonel olarak oynadım. Bu dönemde 2A ve 2B takımlarında oynadım. Bu dönemde Ümit Milli Takım, Genç Milli Takım formalarını da giydim. Ardından da Bülent Uygun döneminde de Sivasspor’a transfer oldum.”
SİVASSPOR’LA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİN NELERDİR?
ALİŞAN ŞEKER: “Sivasspor kulübü’nü Türkiye’deki birçok kulüpten ayrı yere koyabiliriz. Bir futbolcu gözüyle baktığım zaman birçok kulüp ödeme konusunda sıkıntı yaşarken Sivasspor Kulübü, düzenli olarak futbolcuların ödemelerini yapmaktadır. Herkesin kafasının rahat olduğu bir kulüp tesisleşme konusuna geldiğimiz zaman açıkça söylemek gerekirse çok beğendiğim bir kulüp. Çok kısa sürede birinci sınıf tesis yapılmış Sivas’a. Bu tesisler diğer birçok kulüple kıyaslanamayacak derecede olduğunu söyleyebilirim.”
GERİ KALAN 8 HAFTAYI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUN?
ALİŞAN ŞEKER: “İlk 8 haftada istediğimiz sonuçları alamadık. En son oynadığımız Kayserispor maçına bakarsak Kayserispor’un attığı golleri görüntülerden çıkarıp tekrar izlemek istesek herkes bu maçı Sivasspor kazanmıştır der. Duran toplardan başka Kayserispor’un pozisyonu yok. Konsatrasyon eksiğimi diyelim talihsizlik mi diyelim çok basit goller yedik. Bunların hepsi aşılacak şeyler. Bizim ihtiyacımız olan tek şey bir galibiyet. Kendimize tekrar güven aşılamamız kendi kimliğimize bürünmemiz için sene başındaki Galatasaray maçı lazım bize. Böyle bir maçın ardından biz yine bir seri yakalayacağımıza inanıyorum. Bu takım küme düşme potasının çevresinde olmayacaktır. Çünkü bu takım son derece kaliteli futbolculardan oluşmaktadır.”
BOŞ ZAMANLARINIZI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
ALİŞAN ŞEKER: “Bilgisayar oyunlarına ilgim vardır. Online oyunlara ilgim bir hayli fazladır. Kitap okumayı da çok seviyorum. Ben aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili mezunuyum. İngilizce ve Almanca bilmekteyim.
BURADAKİ HEDEFLERİN NELERDİR?
ALİŞAN ŞEKER: “Bundan sonraki hedeflerim Sivasspor’da kendimi kanıtlayıp düzenli olarak oynayabilecek bir seviyeye gelmek. Bu takımın 1 numarası olmak istiyorum. Bu şansı yakaladıktan sonrada kulübüme uzun yıllar hizmet etmek istiyorum. Kendime bir hedef belirlemek istersek ben her zaman şunu söylemek istiyorum. Hayallerini her zaman en üst seviyede tut ki daha ağır hedeflere daha kolay ulaşabilirsiz. Bir tane hedefiniz olacak hayatta benim hayal hedefim Barcelona’da oynamak. İmkansız gibi görünebilir hayal hedeftir ama kendimi oraya zorlarken aradaki hedeflerime ulaşabilirim çünkü Bartın gibi küçük bir şehirden Süper Lige kadar geldim. Şampiyonlar Ligi kadrosuna dahil oldum. UEFA ligi maç kadrosunda bulundum. Hedefleriniz ne kadar büyükse aradaki hedeflere ulaşmak o kadar kolay oluyor.”
BUCASPOR MAÇI ÖNCESİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
ALİŞAN ŞEKER: “Bucaspor maçı için çok iştahlı çalışıyoruz özellikle dünkü idmandan çok zevk aldım. Benim inancım var inşallah bu maçla iyi bir başlangıç yaparsak herkes kendi kimliğini yansıtırsa tamamen maçın içinde olursak biz Bucaspor’u geçmekte zorlanmayız ve hatta Buca’yı bırakalım önümüzdeki 3 maçtan galibiyet alacağımızı inanıyorum Beşiktaş maçı dahil.
KALECİLER TAKIMLARININ SON ADAMLARIDIR, YAPACAKLARI HATALARIN TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYABİLİR. BİR KALECİ OLARAK BUNLA İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
ALİŞAN ŞEKER: “Bir İngiliz kalecinin sözü vardır çok hoşuma gitmiştir: “Futbol bir takım oyunudur ta ki kaleci bir hata yapana kadar sonra tamamen bireyselleşiyor.” Yani kaleci olarak öyle bir pozisyonda oynuyoruz ki maçta bir tane dahi hata yapmaya toleransı yok çok yüksek kaleci şansınız olacak ki o pozisyondan gol olmasın o yüzden kaleciler takımımız gol attığında dahi yalnız sevinirler kalede. Hatalı gol yediği zaman tamamen sorumluluğuyla kendileri yüzleşirler. Kalecilik belli bir psikoloji gerektiriyor bende zaten bu yanını stresini seviyorum. Çoğu kişi stresten kaçar sorumluluktan kaçar ama ben tam tersi bence kaleciler futbol sahalarında en çok sorumluğu olan insanlardır çünkü bir hatası büyük şeylere sebep olabilir. 89 dakika çok iyi oynar ama son dakika bir hata yapar oda maça mal olur. Hatta benim öyle bir maçım vardı bir Kasımpaşa maçı oynamıştım 2A’da küme düşmemeye oynadığımız bir sezondu. 90 dakika boyunca inanılmaz, şaşılacak toplar çıkarmıştım rakip kaleye de gidemiyoruz, deplasmanda oynuyoruz puanda bizim için çok önemliydi 90. dakikada çaprazdan bir top geldi köşeye giden bir top o dakikaya kadar kurtardığım pozisyonlarında bana verdiği güvenle o topu tutmaya gittim topu normal olarak tokatlasam kornere vursam belki maç bitecek ben topu elimden kaçırdım vurdular gol oldu ve yenildik o gün bana o kadar büyük bir ders oldu ki asıl kaleciliği o gün anladım.”
FUTBOL HAYATINDAN UNUTAMADIĞIN MAÇ VAR MI?
ALİŞAN ŞEKER: “18 yaşındayken alt yapıdan A takıma çıktım ligin 17 karşılaşma da 2 kez kadroya girebilmiştim. Sonra ikinci yarı hazırlıklarını iyi geçirdik o dönemde Sivasspor ile bir hazırlık maçı yapmıştık. Daha sonra ligin ikinci yarısında ilk hafta maçında Sakaryaspor ile karşılaşmıştık yine kadroya alınmıştım. Daha sonra ki rakibimiz Kocaelispor’du. Maçın 8. dakikasında kalecimiz Levent Abi ceza sahası dışında topa dokununca kırmızı kart gördü. Ben sahaya girerken o halimi hiç unutamıyorum formamı giymek için heyecandan şortumu çözemedim elimin titremesinden o şekilde sahaya girdim kaleci antrenörümüz Ufuk Hoca yanıma geldi ve bana şunu söyledi: “Sakin ol, kendin ol, al formayı bir daha kimseye verme.” Daha kaleye geçer geçmez ilk frikiği çıkardım ve 10 kişi ile Kocaelispor’u 1-0 yendik. Daha sonra herkesin bakış açısı değişti bana karşı. Daha sonra Bursaspor ile karşılaştık. Stat tıklım tıklımdı o maç 0-0 bitti. Fazla pozisyon yoktu o maçta. Dakikalar 86’yı gösterirken Yunus Abi altı pastan müthiş bir vuruş yaptı ben bu topu çıkardığımda kendim bile inanamadım. Hayatım boyunca unutamam hem canlı yayın veriyor hem stat tıklım tıklım Bursaspor ile oynuyorsun. Benim daha 3. resmi maçım ve maçtan sonra tüm ailem tüm arkadaşlarım beni aradı tebrik etti. Kocaelispor ve Bursaspor maçları benim hayatımda dönüm noktası oldu. Keleciler için bu böyledir oynadığın ilk maçta iyi oynamak zorundasınız. Çünkü kalecilik bayrak yarışı gibidir bayrağı alan götürür.”
KALECİLER İÇERİSİNDE ÖRNEK ALDIĞIN KİMSE VAR MI?
ALİŞAN ŞEKER: Yerli kaleciler içinde hala Türkiye’nin 1 numaralı kalecisinin Rüştü Reçber olduğuna inanıyorum. İnanılmaz bir kariyeri var kendime örnek aldığım bir isimdir. Çalışma temposu alarak Ömer Çatkıt’ı örnek alırım. Kendisi ile hiç çalışma fırsatım olmadı ama gerek çalışan arkadaşlarım olsun benim gözlemlediğim, duyduğum kadarıyla son derece profesyonel bir isindir. Buffon’da dünya çapında beğendiğim kalecilerden biridir her şeyden önce çok akıllı bir kaleci bu isimler her zaman örnek aldığım isimlerdir.”
KENDİNLE BİRLİKTE SİVASSPOR’DA FORMA GİYEN KALECİLER HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
ALİŞAN ŞEKER: “Akın Abi yıllardır bu takımın formasını giyen bir isim. Benim gözümde en iyi Türk kalecilerdir birisidir. Çalışma temposu olsun maçlardaki duruşu olsun son derece iyi bir kalecidir. Ramoviç aramıza yeni katıldı. Başlangıç olarak da iyi başladı. İyi maçlar çıkardı. Ne olursa olsun alınan sonuçları ona yüklemek hata olur. Biz de üst arkadaşlık var abi kardeş gibiyiz. Üçümüz arasında harika bir uyum var. Veysel hocamızla beraber çok neşeli çalışıyoruz.”
SON OLARAK SİVASSPOR İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
ALİŞAN ŞEKER: “Taraftarlardan istediğimiz tek şey bugüne kadar zaten bizi çok iyi destekliyorlar diğer kulüplerde olduğu gibi çatlak sesler çıkmıyor yani bu alınan sonuçlar başka takımlarda görüyoruz hemen yönetim istifa hoca istifa diye sesler çıkıyor bu hiçbir zaman ne oyuncuyu motive eder ne yöneticiyi hiç kimseyi motive etmeyen bir şey kötü bir davranış ama bizim taraftarımız sürekli pozitif yapıcı bir şekilde takımı desteklemeye devam ediyor ve benim onlardan istediğim maç nasıl giderse gitsin bir dakika bile susmasınlar ve takımı ateşlemeye çalışmaları gerçekten bu ara bizim ihtiyacımız olan şeyde bu takımın ateşlenmesi. Bizim takımımızda bireysel olarak baktığımızda çok kaliteli futbolcular var bunlarda sadece bir kıvılcıma bakıyor bunu da sağlayacak olan taraftarlardır. Bir şekilde futbolcuların ateşlenmesi gerekiyor bunu da en iyi yapacak olan taraftarlardır. Futbolcular kadar onlarında performansı çok önemlidir. Bucaspor maçı puan durumuna baktığımız zaman çok kritik bir maç özellikle bu maçta bizi desteklemelerine ihtiyacımız var.”
http://www.sivasspor.org.tr/tr/haber...a-yapana-kadar