Abdullah YİĞİT / Hürdoğan Gazetesi
Dünya Kupası’nın en güzel hareketiydi!.
Dünya kupasında biz yoktuk ama bizim ihtiyacımız olan mesajlarıda bir bir aldığımızı düşünüyorum. Bir çok Avrupa maçında da mesajlar veriliyor ama bunların yerine ulaştığı söylenemez. Sizlerinde dikkatini çekmiştir, iki ülke arasında kıran kırana maç oynanıyor, iki takım taraftarları iç içe, gol atan takımın seyircisi elindeki bayrağı gururla dalgalandırırken,hemen arkasındaki gol yiyen takımın seyircisi onu gıpta ile izliyor.
Bu manzarayı görünce aklıma, Galatasaray-Fenerbahçe maçları geldi. Bu takımlarımızdan birisi gol attığı arada 50 metrelik tampon bölge olmasına rağmen bir birlerini yiyep bitiriyorlar! Polis yaklaştırmayınca bir birlerine koltuk,şişe vs. fırlatıyorlar.
Bu da engellenirse dışarıya çıkıp kavgaya devam ediyorlar. Aynı dili konuşan, aynı dine mensup olan ve dahada önemlisi aynı bayrak altında yaşayan insanlar bir birlerine karşı bu kadar acımasız ve hoşgörüsüz olurken, ayrı kıtalardan gelen insanlar yan yana maç izliyorlar. İtalya’nın Almanya’yı 2-0 yendiği maçtaki sahneyi hiç unutamam. İtalya gol attı, taraftarları çılgınca seviniyor,aralarında ellerinde Almanya bayrakları olan Alman taraftarlarıda sessizce onları izliyordu.Çünkü onlar şunu çok iyi biliyor. Futbol bir spordur, bunda yenmekte var yenilmekte. Ama bizdeki futbol anlayışı bunu reddediyor, hep benim tuttuğum takım kazansın diyor! Onların sergilediği bu tavırı bizim yakalamamız en az Dünya şampiyonu olmak kadar önemli. Şöyle bir düşündüğün zaman insanın aklı almıyor. Yukarıda da ifade ettiğim gibi,aynı ülkede yaşıyoruz, aynı dili konuşuyoruz, aynı dine mensubuz ama tuttuğumuz takım farklı olduğu için futbol stadları satırlı, bıçaklı kavgalara neden oluyor.
Aslında bütün ulusal medyanın Dünya kupasındaki bu görüntüleri haber yapıp üzerinde ciddiyetle durması lazım. Bu olay bana göre futbolda elde deceğimiz başarıdan daha önemli. Eskiden kardeş kavgası sağ-sol diye çıkardı. Şimdi ne yazıkki “Senin tuttuğun takım-benim tuttuğum” takım diye çıkıyor.
Bu Dünya kupasında Türkiye’yi izleyemedik ama Türk insanına vereceği çok önemli mesajları gözlerimizle gördük. İnşallah gereken dersi almışızdır...