Sporda Şiddet Yasası
Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'nın ilk 13 maddesi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.
Bazı Ana Başlıklar
Spor alanlarına ruhsatlı dahi olsa silah,kesici, ezici, veya delici aletler, patlayıcı,parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeler sokulamayacak.
Ayrıca, müsabaka düzenini bozabilecek nitelikteki her türlü madde, uyuşturucu veya uyarıcı maddeler ile alkollü içecekler yasak.
Kesici, ezici, delici aletler ile patlayıcı,parlayıcı,yakıcı maddeleri spor alanlarına sokan kişi, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alacak.
Müsabaka düzenini bozabilecek, çevreyi kirletebilecek her türlü maddeyi sokan kişi ise 20 günden az olmamak üzere adli para cezası alacak.
Bunları seyircilere vermek amacıyla içeri sokan veya spor alanında seyircilere temin eden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına alacak.
Tasarının görüşmelerine yarın 14. maddeden devam edilecek.
STATLAR...
Tasarının kabul edilen maddelerine göre, ev sahibi spor kulüpleri, spor alanlarında sağlık ve güvenliğe kadar ilgili spor federasyonları ve uluslararası spor federasyonlarınca belirlenen önlemleri almakla yükümlü olacak.
Çocuklar ve engellilerin müsabakaları izleyebilmeleri için yerler tahsis edilecek.
Seyircilerin oturma yerleri numaralandırılacak, kapasitenin üzerinde ve biletsiz seyirci alınamayacak.
Maç biletleri elektronik sistemde oluşturulacak. Kişinin adı, soyadı, kimlik numarası ve fotoğrafı olan elektronik kart oluşturulacak. Bilet satışları bu elektronik kart üzerinden yapılabilecek. Maçlara elektronik kart ile girilebilecek.
Spor alanlarında; güvenliğin sağlanması ve bu düzenlemelere aykırı davrananların tespiti amacıyla gerekli teknik donanımlar kurulacak.
Spor kulüpleri, genel kollukla birlikte görev yapmak üzere, yetecek sayıdaki özel güvenlik görevlilerini, seyirci ve sporcuların sahadan ayrılacağı zamana kadar müsabakanın yapılacağı yerde bulunduracak ve spor alanının iç güvenliğini sağlayacak.
Maç günü görevde olmayan kolluk görevlileri, günlük harcırahın iki katı kadar ödenekle maçlarda görevlendirilebilecek. Federasyon, görevlilerinin hesabına yatırdığı bu parayı kulübün alacaklarından mahsup edecek.
Özel güvenlik görevlileri ateşli silah taşıyamayacak.
Spor kulüpleri, yönetim kurulu üyeleri arasından bir veya birkaç kişiyi, taraftardan sorumlu kulüp temsilcisi olarak belirleyecek.
Spor müsabakalarında, müsabaka alanının çevresinde bulunan ve insan hayatı açısından tehlike oluşturabilecek yerlerde müsabakaların seyredilmemesi için il veya ilçe spor güvenlik kurulları gerekli önlemleri alacak.
ŞİKE VE TEŞVİK PRİMİNE AĞIR CEZA
Tasarıyla, şike ve teşvik primine ağır cezalar getiriliyor. Bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla, bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişi 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Kendisine menfaat temin edilen kişi de bu suçtan dolayı müşterek fail olarak cezalandırılacak. Şikeye katkıda bulunan kişiler de aynı cezaya mahkum edilecek.
Maçtan önce şike ve teşvik primini ihbar edene ceza verilmeyecek.
Suçun; kamu görevinin sağladığı güven veya nüfuzun kötüye kullanılması suretiyle, spor kulübünün yönetim kurulu başkan veya üyelerince, örgüt faaliyeti çerçevesinde, bahis oyunlarının sonuçlarını etkilemek amacıyla işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılacak.
Milli takımların veya milli sporcuların başarılı olmasını sağlamak amacıyla, spor kulüplerince kendi takım oyuncularına veya teknik heyetine müsabakada başarılı olabilmelerini sağlamak amacıyla prim verilmesi veya vaadinde bulunulması halinde bu cezalar uygulanmayacak.
|