Usta Yiğido
777 Mesajına 1.838 Kez Teşekkür Edildi.
Tecrübe Puanı: 716 
|
Cevap: Yeter Artık RIZA ÇALIMBAY !
FUTBOLUMUZDA BÜYÜK TAKIM HASTALIĞI ,SİVASSPORUMUZ VE GELECEK
Önce bir genel durum değerlendirmesi yapacağım. Sivassporumuz,Mecnun Başkanla Bülent Uygun yönetiminde, 2005-2008 arası sürekli üzerine koyarak güzel bir başarı ivmesi yakalamış,2008-2009 yıllarında şampiyonluğun kıyısından dönmüş,ertesi yıl bu başarıyı gerek şehir,gerek yönetim,gerekse teknik heyet olarak kalıcı hale getirememiş, iyi yönetememiş ve dramatik bir düşüşle sonraki iki sezon bir alt lige düşme tehlikesi atlatmıştır.
Bu son yıllar,Sivassporumuzda bir kimlik bunalımı yaratmış,büyük umutlarla derin hayalkırıklıkları arasında gidip gelen takımın kimyası bozulmaya başlamıştır. Burada oyuncuların neredeyse tamamının ve üç-dört teknik direktörün değişmesine rağmen değişmeyen tek taraf yönetim olmuştur. Yönetimin de şike davası sürecinde yediği psikolojik darbelerin olası sonuçlarını bilemiyoruz bile.
Bunca problemin ardından 2013'ün ilk ayında ara transfer dönemindeyiz. Takımımız 10. sırada, dar bir oyuncu kadro tercihi ve taraftarı memnun etmeyen bir oyunla istikrarsız sonuçlarla geçen bir ilk devre var. Yönetimimizin az parayla az borçla oyuncu alma transfer mantığı sezon başında olduğu gibi sürüyor. İki kulvarda ve çok zor geçeceği belli bir ikinci devre bizi bekliyor. Taraftarın sabrı son sınırda,teknik heyet eleştirilerden nasibini alıyor, sahamızdaki son maça da beklenenden çok az seyirci gelmiş.
Tam bu noktada gerçekçi değerlendirmelere ihtiyaç duyulacağını hissettiğimden uzun yazı yazmaya kalkıştım. Bana göre, Sivasspor yönetiminin sezon sonu gelmesini beklemeden buna benzer geniş çaplı bir durum değerlendirmesini şimdiden yapmasında fayda var. Aynı sonuçlara ulaşmamız şart değil,yumurta kapıya gelmeden dönüşümü başlatmak gerek.
Dönüşüm dedim,evet,dönüşüme başlamalı,başka çare yok. Bir kere, işe teknik direktörle başlamalı, kısa vadede üç büyük takımla çalışma hedefi olmayan ,mesela (o gelsin diye yazmıyorum) Hamza Hamzaoğlu gibi ya da G.Birliği,Kayserispor gibi altyapılarda oyuncu yetiştirmiş genç ve başarıya aç bir hoca ile bu sezon sonu üç yıllık sözleşme yapılmalı. İkinci olarak,yeni hocanın da dahliyle çok iyi bir altyapı kadrosu oluşturulmalı,altyapıdan oyuncu yetiştirme ve fiyatını bulduğunda satma ve bu şekilde kendi yağıyla kavrulma planı yürürlüğe konmalıdır. Üçüncü olarak, Sivasımıza bu durum anlatılarak taraftardan destek istenmeli,yeni anlayışa zaman tanınması gerektiği anlatılmalı.
Yazımın başlığına dönersem, evet her ligde olduğu gibi Türk futbolunun da daha paralı, başat takımları vardır. İtalya'da şu takımlar,İspanya'da bu takımlar gibi. İtalya'daki bir oyuncu birgün Milan'da oynamak ister. Bu nasıl normalse bir Anadolu takımı futbolcusu da GS,FB,ya da BJK de oynamak isteyebilir. Bu takımlar, o oyuncularla sezon içinde görüşüp sezon sonu için söz de alabilir. Ancak,burada yalnız bizim gibi liglerde olabilecek yapılmaması gereken bir yanlış var. Büyük Takım Hastalığı burada başlıyor. Asıl virüsü,mikrobu, profesyonel davranamamak olan bu hastalığın belirtileri,semptomları ise sürekli basına açıklamalar yapmak,formdan düşmek,kötü performans göstermek ve gerekli risklere girmemek olarak ortaya çıkıyor. İsim vermeyeceğim, GS'yle, BJK'le,TS ile adı çıkan oyuncularımızın bu haberler sonrası form düşüklüğü, ve bir sorumlunun da BJK'le ilgili transfer açıklamaları örnektir. Bu sezonu mevcut kadroya birkaç takviye ve mevcut teknik heyetle en az zayiatla sağsalim ligde kalarak tamamlayalım ,bu arada sezon sonuna varmadan vakit varken bundan sonrasını tasarlayalım.
Yazımı çok sevdiğim bir sözle bitirmek isterim. Büyük kafalar fikirleri, orta kafalar hadiseleri, küçük kafalar da kişileri konuşur. Yeni ufuklar için fikirleri konuşma zamanıdır bugün. Şu oyuncuydu,bu olaydı yerine bundan sonra ne yapabilirizi düşünelim. Ayağımızı yere sağlam basalım,içinde altyapının olduğu,şehrimizin her insanının taşın altına elini koyacağı ,Sivassporumuzun geleceğini teminat altına alacak kalıcı çözümlere kafa yoralım. Uzattığım için üzgünüm ama taraftarımızın fikir ayrılıklarının arttığı bir dönemde bu tür beyin fırtınalarına ihtiyacımız var diye düşündüm.
|