Alıntı:
can sivas Nickli Üyeden Alıntı
Münihli yigido
Almanyada yasadiginizi zannediyorum eger öyleyse,,,,dünyanin önde gelen mimarlari arasinda böyle bir tasarim yapilmaz gibi bir yorumunuzu kesinlikle saskinlikla okudugumu belirtmem lazim. Kölndeki Camiinin mimarisini veya dubaideki yapilan binalarin mimari sembollerini (iki basit örnek) acaba kimler cizmisler ve neler anlatiyorlar.
Ayrica yalnizca mimaride degil sporda filimlerde yiyeceklerde tüketilecek esyalarda herseyde bu isi yapanlar kendi degerlerini devamli olarak ön plana cikariyor. Biz neden kendimize ait olan degerlere modern hatlarla daha fazla yer vermeyelim???
Digerleri degerlerine daha fazla sarilirken bizlerin köklerimizden kopmamizin mantigini anlayamiyorum.
Saygilarimla
|
Mimar olmadiginizi zannediyorum eger öyleyse... Köln'deki caminin mimarisinin tarihi gözüken yanlari nerde? Projenin iki minaresi, bir kubbesi var, osmanli camilerden esinlenmis. Yani camiye ait 'sembolleri' yeni bir mimari dilde, yeni bir cami icin kullanilmis olunuyor.
Gar A projesinde ise Sivasimizin güzel medreselerinden (ve sirf ordan) tanidigimiz tac kapi motifi kullaniliyor. Yetmiyormus gibide tarihi görüntü ile.
Tarihden kopmakla alakali degil, tarihe ihanet yapmak sorun. 700 sene sonra atalarimizin mimarisini gelistiremediysek, halen onlarin mimarisini yapiyorsak, kendimizden utanmak zorundayiz. Nerde mümkünse eskileri yikip, yeni yapincada eskiye benzemesini istiyoruz.
Niye bu güne kadar camilerimizi Mimar Sinan'in projelerine benzettiriyoruz?
Onun usta projelerini düsünmeden, sorgulamadan kullaniyoruz.
Koca Mimar Sinan'in projelerinden önce Osmanli mimarisinde kubbeler kullanilmiyordu, o ise atalarinin projelerine uysaydi, ne Sultanahmet Camisi ne Selimiye Camisi olacakti bu topraklarda. Cünkü kubbeler ozamanlarda mimari dilimizin parcasi degildi, Bizans'a aitti.
Mimar Sinan sirf kendini degil, Osmanli ve alemin Müslüman mimarisini nasil gelistirdiyse, onun torunlari bugüne kadar kendini gelistirememis gibi gözüküyor. Sirf bu mantikla bir Gar binasi icin 700 seneden kalma tac kapilarindan esinlenmis dizaynlar favori gösterilir.