Deniz Kuvvetleri’ne ait İskenderun Feribotu’yla Beyrut’a giden Mehmetçik, İsrail saldırısı nedeniyle zor günler yaşayan 1200 Türk’ü limanda teslim aldı. Türkler, SAT ve SAS komandolarının güvenlik önlemleri altında feribota yerleştirildi. Tahliye işlemi 6 saat sürdü.
LÜBNAN’dan 1200 Türk vatandaşının tahliyesine başlandı. İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları nedeniyle hayatları tehlikeye giren 1200 Türk vatandaşı, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait İskenderun feribotuyla Türkiye’ye gidecek. Türk Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği tahliye kapsamında, dün sabah TSİ 11.00’de Türk vatandaşları gemiye alınmaya başlandı. Tahliye işlemi, yaklaşık 6 saat sürdü. Türk SAT ve SAS komandoları limana çıkıp, geminin etrafında geniş güvenlik tedbirleri aldı.
OTOBÜSLERLE GELDİLER
Dün sabah saat 07.00’den itibaren de Beyrut şehir merkezinde toplanan Türk vatandaşları, Türk Büyükelçiliği yetkililerinin gemiye binişle ilgili verdiği bilgileri dinlediler. Türk vatandaşları, pasaport ve biniş işlemlerinden sonra otobüslerle feribota götürüldü. Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İrfan Acar, tahliye işlemi için gerekli bütün hazırlıkların yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
İSRAİL’İN ÖZEL KORİDORU
"Askeri feribotun içerisinde vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını sağlayacak hazırlıklar var. Doktorlarımız, hemşirelerimiz vatandaşlarımızın hizmetinde, yaklaşık 17 saat sürecek bir yolculukla Deniz Kuvvetlerine ait bir firkateyn ve kruvazör eşliğinde Türkiye’ye gidecekler."
Büyükelçilik yetkilileri de yolculuğun bu kadar uzun sürmesinin asıl nedeninin, Lübnan’dan 50 mil açıkta bulunan İsrail savaş gemilerinin oluşturduğu özel koridorun kullanılması olduğunu söylediler.
KORKUDAN ERKEN DOĞUM YAPTI
Kucağında çocuğuyla tahliye edilmeye bekleyen bir kadın yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Çok korktuk. Halen de korkuyoruz. Ülkemize gittiğimiz için hem sevinçliyiz hem de korkuyoruz biraz. Sonuçta ben ve çocuklar gidiyoruz. Eşim burada kalacak. Bakalım inşallah hayırlısı olur. Bombalanan alana yakın bir yerde oturuyoruz. Geceleri çocuklar çok korkuyor. Erken doğum yaptım. 7. ayda. Beklemiyordum, korkudan galiba." Tahliye edilen vatandaşlar Türkiye’ye dönecekleri için mutlu olduklarını ancak Lübnan’da kalan yakınları için endişe duyduklarını söyledi.
HİZBULLAH İŞGAL BEKLİYOR
Eski BM siyasi müşaviri Timur Göksel, Lübnan’da yaşananları DHA’ya şu sözlerle değerlendirdi: "Beyrut yavaş yavaş olayların dışında kalıyor gibi geliyor bana. Uluslararası baskılar nedeniyle. Ancak Güney Lübnan devam ediyor. Kolay kolay bitecek gibi değil. Orada büyük bir facia yaşanıyor. 10 gün kadar daha sürecek gibi. Ama ne olduğu fazla duyulmuyor. Bir işgal beklemiyorum. Hizbullah’ın beklediği bu. İsrail gelsin işgal etsin diye bekliyorlar."
Beyrut görevi
Sabahın erken saatlerinde Solidere Parkı’nda toplanan Türkler, otobüslerle Beyrut Limanı’na getirildi ve güvenliğini SAT komandolarının sağladığı İskenderun Feribotu’na alındı. Korkulu saatler yaşayan bazı çocukları komandolarımız kucaklarına alarak gemiye bindirdi. Beyrut Büyükelçimiz İrfan Acar da, yine SAT’ların korumasında bir botla feribota geldi ve yolcularla görüştü. Günlerdir Beyrut’tan çıkmayı bekleyen vatandaşlarımız İskenderun Feribotu’nu limanda bayraklarla beklediler. Ayrılış vakti geldiğinde de kalanlarla kucaklaştılar.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/4808561.asp#
yazinin altinda resimler var tiklayin bakin