-->: UEFA'nın da kafası karıştı...
Uefanın bizi 3. göstermesi delil değil. Biz mevcut statüye göre 3. yüz yani türkiya içinde çözülür bu mesele. Hala üçlü averaj lafı edenlir için tekrar yazıyorum açıklamalı olarak.
TFF dahil tüm Türkiye Beşiktaş’ı 3. Sivasspor’u 4. ilan etti. Statü böyle diyorlar ama kimse statüyü önüne alıpta okumuyor. Türkcell süper lig statüsünde ikili yada üçlü averaj diye bir şey yok. İlgili maddede (13. madde) puan eşitliğinde ne uygulanacağı açıklanmış.
“……. 2007 – 2008 Sezonunda aynı puana sahip ilgili takımlar arasında aşağıda belirtilen esaslar uygulanır.
a) Öncelikle aynı puana sahip ilgili takımların kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır.
b) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa kendi aralarındaki müsabakalardaki gol averajına, (Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik var ise, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.) FMT’nin 10.maddesinin son paragrafı hükmünce;
c) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, Genel puantajdaki gol averajına bakılır. Takımlar arasındaki gol averajı da eşit ise daha fazla gol atmış olan takım üstün sayılır.
d) Bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.
e) Bütün bu şartlara rağmen eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında yapılacak tek maçlı eleme usulü müsabakaları neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.”
Madde hükümlerini sırayla uygulayacak olursak;
a) Puan Üstünlüğüne göre
Fenerbahçe 12, Beşiktaş 3 ve Sivasspor 3 puan almış. Bu durumda
Fenerbahçe lig ikincisi, Beşiktaş ve Sivasspor un puanları eşit.
b) Kendi aralarındaki maçlarda Sivasspor ile Beşiktaş arasında puan eşitliği var ve ikisi arasındaki gol averajı eşit. (Fenerbahçe nin a maddesinde ikinciliği kesinleşti ve bu maddede devre dışı, averaj hesabına katılmaması gerekir, Bu devre dışı kalma durumu statünün ekinde verilen örnek 2 de de var, orda ilk iki takım eşit burada son iki ama sonuç olarak tff de herhangi bir madde de sıralaması belli olan takımın devre dışı kalmasını kabul etmiş.)
c) Genel averaj
Bu Maddeye göre Sivassporun 3. ve Beşiktaşın 4. Olması gerekir
diye düşünüyorum
Mevcut statüye göre zaten Sivasspor 3.ve Fifa lık bir durum yok bence. Statü böyleymiş diyenlere statüyü madde madde okumak, örnekleri inceletmek gerekir.
Elbette ki yetkililerimizde statü yü incelemiştir. Ben yinede düşüncelerimi katkısı olur diye sizinle paylaşmak istedim. Hakkımızda hayırlısı olur İnşallah
|