"Ayaga kalkmayan Yunanli olsun!"
Galibiyetle çok yol alacagimiz bu maçi neden kazanamadik?
Bu maç Atina'daki maçin ters açidan tam bir benzeriydi. Ilk devre üzerimize ölü topragi serpilmis gibiydi. Ne seyirci, ne çikan ilk 11, ilk 10 dakika disinda staddaydi. Yunan takiminin hocasi Rehhagel futbolcularina "Inönü Stadi'ndan korkmayin" demis. Dünkü Inönü Stadi'nda korkacak hiçbir sey yoktu. Kirk yildir bu stada gelirim. Tribün tezahüratinin bu derece az oldugu, tribün baskisinin hiç hissedilmedigi bir maç daha görmedim. Seyircimizin milli maç için ne bir tezahürati, ne bir dörtlügü, ne bir baski yaratacak en ufak bir slogani var. Söyleyebilirse, "Dag basini duman almis" diye basliyorlar; üç misra sonra kesiliyor. Bir ara yeni açik tribünleri costurmak için "Ayaga kalkmayan Yunanli olsun" diye bagirmaya basladi. Bu stadda "Ayaga kalkmayan Fenerli olsun... Ayaga kalkmayan Cimbomlu olsun" tezahüratlarini çok duydum ve o tezahüratlarda kalkmamaya cesaret gösterenine hiç rastlamadim. Ama dün hiçkimse tenezzül edip yerinden kipirdamiyor, sesini bile yükseltmiyordu. Böyle bir ilk yarida Türk Milli Takimi'nin herhangi bir sey yapmasi beklenemezdi. Ta ki ikinci yariya kadar.
Ikinci yarida ne degisti?
Ersun Yanal sahada gezinen Koray'i almayi akil etti. Yerine Tuncay'i koydu. Tuncay tribündeki 35 bin kisinin de, sahadaki 11'in de fitilini atesledi. Ersun Hoca'ya sormak lazim: O Tuncay ilk 11'de neredeydi? O kadar iyi mücadale etti, o kadar pozisyona kendi basina girdi, teknik kondisyonu o kadar iyiydi ki, maçin hakkinin verilmesi için Tuncay'in bir gol atmasi adil olurdu. Ama futbolun adaleti bu kadar. Kaçirdigi o iki pozisyon için kizamiyorum çünkü o pozisyonlarin yarisini yapan da kendisi. Tuncay'in atesledigi milliler ikinci yarida galibiyeti kaçirdi.
Seyirci Hakan Sükür lehine bagirdi. Hakan'i veya o tarz bir adami aradik mi?
Ilk devre sonunda Türk spor yazarlariyla aramizda konusuyorduk. Adini vermeyeyim; birisi yine Hakan Sükür'den bahsetti. Bütün yazarlar "Yeter bu konuyu yine açma" diye lafi agzina tikadilar. Bu maçta tartisilacak en son noktalardan bir tanesi Hakan Sükür. Gökdeniz'i, Necati'yi, Koray'i, bir de kötü olmamasina ragmen Yildiray son dört dakikada da olsa neden kirmizi kart gördü; bunlari konusalim. Maçin bitimine dört dakika kalmis, sari kartin var, hala 30 metre kosup Markus Merk'e laf anlatacaksin. Yildiray gibi bir futbolcuya takimini 10 kisi birakmak yakisiyor mu? Merk, belki bütün maç avantajlari Yunan takimi lehine kullandi. Ama Yildiray bilmeli ki, o dakikada o hakeme itiraz edilmez.
Reha Muhtar
|